Bursa de la București a început săptămâna în creștere ușoară; Transelectrica s-a corectat cu 7,1% în ziua ex-dividend

Bursa de la București a început săptămâna în creștere ușoară; Transelectrica s-a corectat cu 7,1% în ziua ex-dividend
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 6 iun 2016

Bursa de la București a început săptămâna în creștere ușoară, susținută de companiile energetice, care au urmat traiectoria ascendentă imprimată de cotațiile internaționale ale petrolului. O notă discordantă au făcut acțiunile Transelectrica (TEL), care s-au depreciat cu aproape 7,1% în ziua ex-dividend, limitând avansul BET la doar 0,2%.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

Rulajul de aproape 33,1 milioane de lei, o creștere modestă de la 28,8 milioane de lei vineri, a fost asigurat în principal de tranzacții cu titlurile Fondul Proprietatea (FP), Banca Transilvania (TLV) și Romgaz (SNG), precum și de cinci transferuri pe piața deal, cu o valoare cumulată de 8,2 milioane de lei.

Fondul Proprietatea s-a apreciat cu 0,14%, până la 0,728 lei/acțiune, după transferuri de 7,97 milioane de lei. Fondul adminstrat de Franklin Templeton a anunțat, luni, că a răscumpărat aproape 11 milioane de acțiuni săptămâna trecută, pentru care a plătit 8,08 milioane de lei. De la începutul celui de-al șaselea program de răscumpărare de acțiuni proprii, în septembrie 2015, Fondul Proprietatea a cumpărat acțiuni și GDR-uri proprii însumând 209,9 milioane de lei.

BET-FI a avansat cu 0,24, în condițiile în care SIF Moldova a pierdut 0,4% din valoare, iar ceilalți cinci emitenți incluși în indice au consemnat aprecieri ușoare, de până la 0,7%.

UBS: O ieșire a Marii Britanii din UE ar conduce la un declin de 10% al Bursei de la Londra CITEȘTE ȘI UBS: O ieșire a Marii Britanii din UE ar conduce la un declin de 10% al Bursei de la Londra

Al doilea cel mai lichid emitent astăzi, cu tranzacții pe piața principală în valoare de 4,27 milioane de lei, a fost Banca Transilvania, care s-a corectat cu 0,45%, până la 2,19 lei. Pe segmentul deal, titlurile băncii au făcut obiectul a două tranzacții, în valoare totală de aproape 4,54 milioane de lei.

Podiumul este completat de producătorul de gaze naturale Romgaz, cu capital majoritat de stat, care s-a depreciat cu 0,2%, la 24,3 lei. Romgaz a avut un rulaj de 3,36 milioane de lei pe piața principală, la care se adaugă transferuri deal de aproape 1,95 milioane de lei.

Cea de a treia companie care a trezit interesul investitorilor pe segmentul deal este Impact Developer & Contractor (IMP), cu două tranzacții însumând 1,75 milioane de lei. Dezvoltatorul imobiliar controlat de omul de afaceri Gheorghe Iaciu s-a apreciat cu 0,25% în ședința de astăzi, până la 0,8 lei/unitate.

În sectorul energetic, creșterea semnificativă a cotațiilor petrolului pe piețele internaționale s-a reflectat într-un avans de 0,6% al indicelui de profil. OMV Petrom (SNP) și Transgaz, doi dintre jucătorii cu greutate din componența BET-NG, au consemnat aprecieri de 2,5%, însă evoluția contrară a acțiunilor Transelectrica și Romgaz a limitat câștigul la nivelul sectorului.

Acțiunea Transelectrica s-a depreciat cu 7,06% în ziua ex-divident, până la prețul de 28,95 lei. De obicei, ziua ex-dividend, care reprezintă sfârșitul perioadei în care investitorii pot cumpăra acțiuni cu drept de dividend, atrage cu sine scăderi ale prețului acțiunilor cu o valoare apropiată de cea a di­vi­­den­dului care va fi distribuit de com­panie.

Transelectrica va distribui un dividend brut de 2,65 lei/acțiune din profitul aferent anului trecut, reprezentând un randament de 8,6%.

viewscnt
Afla mai multe despre
bursa
bvb
actiuni
evolutie
transelectrica
ex-dividend