Suflu nou pe bursa românească

Suflu nou pe bursa românească
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 30 mai 2016

O serie de companii importante de la cota BVB au câștigat astăzi peste 2% la nivelul capitalizării de piață, consecință a impulsului pozitiv de vineri dat bursei americane de banca centrală a SUA. "Piețele par aliniate pentru a crește viguros", spune un broker.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Aparent nu a fost o zi bună la Bursa de Valori București. Rulajul pieței de acțiuni a fost puțin sub mediana perioadei, de 21,68 milioane de lei (4,81 milioane de euro), iar indicele BET, al celor mai tranzacționate titluri, a scăzut cu 1,88%, până la nivelul de 6.350,90. A fost însă prețul corecției abrupte ex-dividend a titlurilor Băncii Transilvania (TLV) care au închis la prețul de 2,09 lei/acțiune, cu 26,02% sub referința de vineri pe transferuri de 6,36 milioane de lei. În termeni reali, este vorba de o apreciere, un calcul indicând că, prin excluderea dividendului brut de 0,49 lei/acțiune și a acțiunilor gratuite în contul majorării de capital de 600 de milioane de lei, cotația ar fi trebui să fie de 2,03 lei/acțiune.

Dincolo de această corecție tehnică, ședința a fost una pozitivă, susținută de "închiderea fabuloasă" de vineri, spune Ovidiu Dumitrescu, director general adjunct la Tradeville, amintind de discursul șefei Rezervei Federale Americane, care indică faptul că ar urma o ridicare de dobândă pentru dolar în această vară, dar asigurând că ritmul de întărire a politicii monetare va fi lent.

2016 - An Nou Chinezesc pentru piețele financiare CITEȘTE ȘI 2016 - An Nou Chinezesc pentru piețele financiare

"Piețele, cum arată la momentul acesta, par aliniate pentru a crește și a crește viguros", a declarat, pentru Profit.ro, directorul general adjunct al Tradeville. El se așteaptă ca minitrendul pozitiv să continue dacă nu se întâmplă ceva major și a indicat un eventual șoc din China ce ar putea schimba paradigma piețelor. "În China, problemele sunt cât China", mai avertizează brokerul de la Tradeville.

SIF Moldova, apreciere de 4%

Pe locul 2 în topul tranzacțiilor din piața reglementată, cu schimburi însumând 3,17 milioane de lei, s-au situat titlurile Fondul Proprietatea (FP), care s-au apreciat cu 1,25%, până la prețul de 0,73 lei/acțiune. Influența a fost favorabilă pentru indicele financiar BET-FI, care a urcat cu 1,51%, până la valoarea de 25.553,62 puncte. Un impuls pentru acesta a fost imprimat de avansul de 4,23% al titlurilor SIF Moldova (SIF2), până la prețul de 0,715 lei/acțiune, pe volume echivalente cu aproape 355.000 de lei.

Conpet, rulaje record

O zi deosebită a fost pentru titlurile Conpet Ploiești (COTE). Acesta a reunit cel mai bun rulaj al pieței reglementate din ultima jumătate de an, de 2,48 milioane de lei, cărora li se adaugă o tranzacție specială cu 20.000 de acțiuni, în valoare de 1,34 milioane de lei pe piața deal. Dacă schimbul respectiv a fost făcut la prețul de 67,00 lei/acțiune, în timp ce prețul de închidere a fost de 68,6 lei/acțiune, în urcare cu 2,39%, față de vineri, dar cu 23,78% față de ultimul maxim intraday din martie de 90 lei/acțiune.

Interesul pentru aceste titluri este în creștere – explică actualul context Dumitrescu - după ce statul a eșuat să obțină de la Adunarea Generală a Acționarilor aprobarea pentru o majorare de capital conmform căreia ar fi adus aport în terenuri de peste 54 milioane lei, ceea ce ar fi obligat și acționarii din rândul investitorilor de portofoliu să aducă o sumă agregată de 38 milioane lei, doar pentru a-și conserva participațiile.

Romgaz, cu 10% peste minimele istorice consemnate la jumătatea acestei luni

Într-o zi în care indicele energetic BET-NG a urcat cu 0,93%, titlurile Romgaz Mediaș (SNG) și-au continuat parcursul pozitiv din minimele de la listare consemnate acum câteva zile, cu un robust +3,04%, până la prețul de 23,70 lei/acțiune, pe rulaje de 2,62 milioane de lei. "Acțiunea a ricoșat pentru că a ricoșat și petrolul. Oamenii așteaptă de la Romgaz lucruri pozitive", spune Dumitrescu.

Petrolul Brent a trecut astăzi de 50 dolari/baril, apropiindu-se de maximul acestui an consemnat joia trecută. Pe termen scurt și mediu, compania nu ar trebui să fie afectată fundamental pentru că gazul nu va fi cu ușurință înlocuit din coșul energetic, spune brokerul de la Tradeville. El a adăugat că Romgaz este interesantă și din punctul de vedere al dividendului. La prețul de azi, randamentul calculat net al dividendului brut de 10,82%. Și în piața deal, pe acest emitent, am consemnat o tranzacție specială cu 50.000 de titluri, a cărei valoare se ridică la 1,18 milioane de lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
conpet
romgaz
banca transilvania
tradeville
ovidiu dumitrescu
bursa
bvb