Bursa de la București încheie o săptămână în care principalii indici au pierdut 1%

Bursa de la București încheie o săptămână în care principalii indici au pierdut 1%
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 15 apr 2016

Indicele BET a închis astăzi la un nivel cu aproape 1% sub cel de vinerea trecută, în timp ce pentru indicele BET Plus declinul a fost chiar mai mare.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Înaintea ședinței de astăzi, indicele BET al celor mai tranzacționate titluri de la Bursa de Valori București se menținea în jurul închiderii de vineri. Un declin de 0,95%, până la nivelul de 6.662,89% a condus la o pierdere săptămânală de 0,97%. Un recul comparabil (-1,13%) s-a consemnat și pe indicele compozit BET Plus, care a căzut la 987,16 puncte, față de 998,50 puncte vinerea trecută, cea mai mare parte a acestei deprecieri (-0,91%) consemnându-se, de asemenea, în sesiunea de tranzacționare de azi.

Rulajul a fost marginal peste 26 milioane lei (5,81 milioane euro), în media unei săptămâni cu o performanță mai bună la acest capitol. Majoritatea covârșitoare a acestora s-au realizat pe piața reglementată de la BVB, în timp ce transferurile din piața deal  - doar două pe titlurile Electrica (EL) și Transgaz (TGN) - abia au însumat 1,34 milioane lei, iar cele de pe sistemul de tranzacționare AeRO au fost mai mici decât prețul unei limuzine, respectiv aproximativ 37.000 de euro.

Această piață a aniversat astăzi listarea primului emitent din sectorul IT, compania Bittnet Systems (BNET), emitentul cu al 5-lea rulaj de pe acest segment. „Am simțit un ajutor extraordinar datorită listării”, a declarat astăzi la deschiderea ședinței de tranzacționare Cristian Logofătu, co-fondator și director financiar al firmei.

„Roșu” pe linie pentru sectorul energetic

Pe primul loc în topul tranzacțiilor, cu schimburi însumând 6,79 milioane lei, s-au aflat titlurile OMV Petrom (SNP), care s-au depreciat cu 0,42%, până la nivelul de 0,2365 lei/acțiune. Având doi vânzători importanți care pun presiune pe preț în fondul pentru piețe de frontieră al companiei financiare americane Franklin Templeton și fondul suveran al Norvegiei - ambele marcând pierderi - titlurile OMV Petrom deja s-au întors mai aproape de minimul local de 0,2155 lei/acțiune din 12 februarie, decât de maximul revenirii recente, consemnat la 0,261 lei/acțiune în data de 8 martie.

Statul începe la Conpet majorarea capitalului companiilor unde deține participații, cu valoarea terenurilor acestora CITEȘTE ȘI Statul începe la Conpet majorarea capitalului companiilor unde deține participații, cu valoarea terenurilor acestora

A fost o zi negativă pentru întreg sectorul energetic de la BVB, al cărui indice a avut cel mai mare declin al zilei, de -1,12%. Titlurile Romgaz Mediaș (SNG) au scăzut cu 1,86%, până la prețul de 26,40 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 2,67 milioane lei, în timp ce, pe un rulaj apropiat, de 2,47 milioane lei, titlurile Electrica au pierdut 0,32%, închizând la prețul de 12,28 lei/acțiune.

După căderea de aproape 10% de ieri, când statul a anunțat o majorare de capital în urma căreia investitorii de portofoliu ar trebui să vină cu cash de acasă în valoare însumată de 38 milioane lei doar pentru a-și conserva participarea, titlurile Conpet Ploiești (COTE) s-au depreciat și astăzi cu 1,28%, până la prețul de 77,00 lei/acțiune. „Acționarii sunt în negare”, spunea astăzi la sediul BVB un investitor care apreciază încă ridicat prețul acțiunilor transportatorului de țiței prin conducte, având în vedere că la operațiunea de piață fiecare acționar ar rebui să cumpere câte un titlu la valoarea nominală de 3,3 lei/acțiune la fiecare 3,22 titluri deținute.

Titlurile bancare, o depreciere în media pieței

După ce au avut o ședință de aprecieri în ziua care în Camera Deputaților a fost votată legea dării în plată, contestată puternic de bănci, cele mai importante acțiuni bancare au închis astăzi „pe roșu”. Titlurile Băncii Transilvania (TLV) au scăzut cu 1,65%, până la prețul de 2,685 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de 4,75 milioane lei. Este doar a patra închidere sub reperul de 2,69 lei/acțiune de la anuțarea repartizării câștigurilor aferente anului 2015 la jumătatea lunii trecute.

Cu o închidere la cotația de 9,92 lei/acțiune, BRD Groupe Societe Generale (BRD) a pierdut 1% la nivelul capitalizării bursiere. Banca este printre puținii emitenți vizibili de la cota BVB ale cărei acțiuni sunt în zona minimelor de la începutul anului.

Dintre titlurile financiare mai tranzacționate astăzi, o ședință neutră au avut-o acțiunile Fondul Proprietatea (FP), care au închis pe nivelul de preț de joi de 0,761 lei/acțiune într-o zi în care volumele au echivalat cu 1,63 milioane lei. Un parcurs mai slab l-au avut, în ansamblu, SIF-urile, ceea ce a condus la un declin de 0,20% al indicelui financiar BET-FI, până la nivelul de 27.838,26 puncte.

viewscnt
Afla mai multe despre
omv petrom
banca transilvania
electrica
brd
romgaz
bittnet systems
aero
bvb
bursa