Bursa este catalizată de acțiunile Băncii Transilvania și Fondul Proprietatea, atingând noi maxime post-COVID. Se simte vântul favorabil al promovării la categoria piețelor emergente

Bursa este catalizată de acțiunile Băncii Transilvania și Fondul Proprietatea, atingând noi maxime post-COVID. Se simte vântul favorabil al promovării la categoria piețelor emergente

Sursa foto: Whyframeshot / dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 10 sep 2020

Indicele principal de la BVB a câștigat 0,85% și a atins cele ma ridicate valori de după prăbușirea cotațiilor din martie. Acțiunile Fondul Proprietatea au crescut chiar și după închiderea ofertei publice de răscumpărare, susținând acest impuls. Titlurile Băncii Transilvania și Nuclearelectrica ce vor intra în structura indicelui FTSE Russell pentru piețe emergente în 10 zile au adunat volume importante.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Corecția din sesiunea precedentă de la Bursa de Valori București a fost amendată decisiv astăzi, când indicii cei mai importanți au atins noi maxime de la declanșarea crizei noului coronavirus, trecând chiar și peste faptul că piețeșe dezvoltate nu au reușit să surmonteze recentul val de vânzări pentru a se întoarce la nivelurile superioare de la sfârșitul lunii trecute.

„Piața noastră pare decuplată de ce se întâmplă pe extern”, a declarat pentru Profit.ro Ovidiu Șerdean, broker la Deva pentru IFB Finwest. El observă o separare netă între majoritatea acțiunilor care nu reușesc să adune schimburi sporite pentru mai multe ședințe consecutive și titlurile Băncii Transilvania (TLV) care atrag o activitate de tranzacționate peste media obișnuită. „Se vede și din volume, se vede și din interesul pentru dividendele pentru care urmează data de înregistrare”, mai spune Șerdean.

Într-adevăr, titlurile instituției de credit au avansat cu 0,21%, până la prețul de 2,3900 lei/acțiune, pe un rulaj de 12,31 milioane lei în piața reglementată, cărora li se adaugă transferuri de tip deal în valoare de 2,81 milioane lei. Brokerul de la Deva afirmă că piața este susținută de dividendele care au datî de înregistrare pe 1 octombrie și care ar purta un randament de 14-15%: „Face sens să acumulezi mai ales dacă ai un orizont de timp mediu și nu vezi doar pentru mâine.”

VIDEO Bursele din Europa Centrală și de Est vor să mute împreună CITEȘTE ȘI VIDEO Bursele din Europa Centrală și de Est vor să mute împreună

Nu este singurul catalizator al lichidității pe acest emitent. Apropierea datei în care acestea vor fi incluse în componența indicelui FTSE Russell pentru piețe emergente aduce noi așteptări în rândul investitorilor și crește intensitatea cumpărărilor. Este un fenomen care se întâmplă și pe celălalt titlu care va avea o astfel de promovare, cel al Nuclearelectrica (SNN) și care a staționat la prețul de 16,90 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 8,29 milioane lei.

Este un climat în general favorabil pe piața de acțiuni românească și care se vede în dinamica generală a indicilor. Astfel, indicele compozit BET Plus a câștigat 0,84% și indicele reprezentativ BET a urcat cu 0,85%, până la nivelul de 9.159,00 puncte. Ultimul este pe o traiectorie de depășire în forță a mediei mobile exponențiale de 200 de zile (EMA200), cea care definește trendul. Tendința pe termen scurt este puternică, ceea ce se vede susținerea pe care cotația o are din partea mediei mobile exponențiale de 5 zile (EMA5).

Bursa este catalizată de acțiunile Băncii Transilvania și Fondul Proprietatea, atingând noi maxime post-COVID. Se simte vântul favorabil al promovării la categoria piețelor emergente

Parcursul indicilor a fost susținut astăzi de creșterea cu 2,04% a titlurilor Fondul Proprietatea (FP), până la prețul de 1,2500 lei/acțiune, pe tranzacții de 4,71 milioane lei. Este o evoluție remarcabilă în contextul în care piața a procesat astăzi răscumpărarea de către Fond a unui număr de 147,75 milioane acțiuni proprii, pentru care a plătit suma de 205,37 milioane lei, acestea reprezentând 67,15% din totalul ofertei care a strans o parte de subscrieri și pe bursa de la Londra.

Saltul titlurilor FP a antrenat și o apreciere de 0,87%, până la nivelul de 42.292,23 puncte a indicelui financiar BET-FI. Celălalt indice sectorial, BET-NG, care măsoară evoluția acțiunilor de pe segmentul de energie și utilități, a avut un câștig de 0,62%, sub media pieței, favorizat, însă, de închiderea cu 2,33% peste referință a titlurilor OMV Petrom (SNP), la prețul de 0,3735 lei/acțiune, în contextul unui rulaj de 3,28 milioane lei.

Titlurile BRD Groupe Société Générale (BRD) au urcat cu 0,81%, până la prețul de 12,50 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de 1,67 milioane lei. Transferuri între 900.000 de lei și reperul de 1 milion de lei am mai consemnat pe alte 3 titluri cu evoluții divergente: +1,30% pentru acțiunile Erste Group AG (EBS), -2,18% pentru titlurile Electrica (EL) și +0,35% pentru acțiunile Romgaz Mediaș (SNG).

Șerdean de la IFB Finwest se așteaptă pe termen scurt la o continuare a interesului pentru titlurile Băncii Transilvania, dar și la o volatilitate antrenată de alegerile prezidențiale din SUA. „Din indicatori, piața nu este scumpă; acum să vedem și rezultatele pe întreg anul...”, a adăugat brokerul.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
omv petrom
fondul proprietatea
romgaz
ovidiu serdean
ifb finwest