Bursa încheie săptămâna pe maximele anului. Entuziasmul lipsește

Bursa încheie săptămâna pe maximele anului. Entuziasmul lipsește

Sursa: Everythingpossible / dreamstime.com

scris 3 mai 2019

Piața locală de acțiuni a depășit valorile la care se tranzacționa înainte de promovarea ordonanței de urgență cu prevederi-șoc pentru mediul corporativ, mișcare confirmată prin mai multe sesiuni cu schimburi peste acest reper. Totuși, volumele au fost slabe, arătând încă o încredere slabă a investitorilor.

În așteptarea dividendelor consistente, investitorii activi la Bursa de Valori București au poziționat piața pe maxime ale acestui an. Impulsul ascendent dinainte de 1 mai a fost urmat de ședințe de consolidare la valori superioare celor de la promovarea în decembrie a așa-numitei „taxe pe lăcomie” care a precipitat un picaj bursier consistent la cumpăna dintre ani.

Atingerea unui nou vârf se consumă, însă, într-un context de prudență, volumele arătând că nu există o efervescență în rândul investitorilor. Sesiunea de astăzi a fost în aceeași notă, cu un rulaj al pieței de acțiuni de numai 20,55 milioane lei (4,32 milioane euro).

Nota a fost de corecție. Astfel, indicele compozit BET Plus a alunecat cu 0,02% sub referință, iar indicele reprezentativ BET a suferit un declin de 0,05%, până la nivelul de 8.443,43 de puncte. Sub aspect tehnic, indicele este susținut de mediile mobile care desemenează tendința pe termen scurt, așa cum se vede pe graficul atașat.

Bursa încheie săptămâna pe maximele anului. Entuziasmul lipsește

Într-o zi fără tranzacții speciale în piața deal, aproape jumătate din volume au fost asigurate de schimburile cu acțiuni bancare. Astfel, titlurile Băncii Transilvania (TLV) au staționat la prețul de 2,1750 lei/acțiune, pe transferuri de 5,04 milioane lei. Cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a BRD Groupe Société Générale (BRD), s-a depreciat cu 1,61%, până la prețul de 13,48 lei/acțiune, pe al 2-lea rulaj al zilei, de 4,22 milioane lei.

Suflul dinspre Europa a fost divergent. Astfel, dacă piețele dezvoltate au avut o zi pozitivă, în schimb indicii regionali au consemnat scăderi, după cum urmează: +0,39% indicele Euro Stoxx 50, +0,40% pentru indicele FTSE100 de la Londra, +0,18% pentru indicele CAC40 de la Paris, +0,55% pentru indicele DAX30 de la Frankfurt, -1,40% pentru indicele BUX de la Budapesta și -0,36% pentru indicele PX de la Praga.

Netflix vrea să împrumute încă 2 miliarde de dolari pentru achiziții de conținut CITEȘTE ȘI Netflix vrea să împrumute încă 2 miliarde de dolari pentru achiziții de conținut

La București, pe contrasens față de restul pieței, indicele energetic BET-NG a urcat cu 0,34%, tras în sus de creșterea cu 4,99% a titlurilor Nuclearelectrica (SNN), care au închis la prețul de 10,94 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de 2,79 milioane lei.

La același capitol, titlurile OMV Petrom (SNP) au staționat la prețul de 0,3800 lei/acțiune, pe transferuri de 2,79 milioane lei, titlurile Romgaz Mediaș (SNG) au avansat cu 0,15%, până la prețul de 1,30 milioane lei, iar titlurile Electrica (EL) s-au apreciat cu 0,45%, până la prețul de 11,25 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 1,01 milioane lei.

Pe segmentul fondurilor închise de investiții al căror indice financiar BET-FI a pierdut 0,10%, până la nivelul de 36.420,43 de puncte, titlurile Fondul Proprietatea (FP) a suferit un recul de 0,41%, până la prețul de 0,9740 lei/acțiune, pe tranzacții de 1,09 milioane lei.

viewscnt

Informaţiile publicate de Profit.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea în lead a sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
omv petrom
fondul proprietatea
romgaz
electrica