Bursa încheie săptămâna pe un nou maxim. Volumele se reduc drastic

Bursa încheie săptămâna pe un nou maxim. Volumele se reduc drastic

Sursa foto: Lext / dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 26 mar 2021

Indicele celor mai tranzacționate acțiuni românești a atins o nouă valoare-record în istoria de peste un sfert de veac de când este măsurat, dar investitorii încă sunt prudenți cu ordinele de cumpărare.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

O săptămână care a fost marcată la debut de o reducere importantă a volatilității pe bursa românească se termină într-o notă în care piața reușește să surmonteze tendința de ușoară retragere și chiar închide pe noi maxime, într-o mișcare de spargere a pragului de rezistență reprezentat de vârful din anul 2007.

Totuși, volumele au tins să se reducă. Rulajul pieței de acțiuni a fost de numai 24,42 milioane lei (4,99 milioane euro), doar cu puțin peste jumătatea valorii medii zilnice de tranzacționare a ultimilor ani care a adus promovarea BVB la statutul de piață emergentă sub criteriile FTSE Russell. Doar 6 intrumente financiare au depășit reperul unor schimburi de 1 milion de lei și cea mai tranzacționată acțiune, cea a Băncii Transilvania (TLV) abia a adunat transferuri de 5,41 milioane lei într-o sesiune în care cotația s-a corectat cu 0,21%, până la prețul de 2,39050 lei/acțiune.

Conpet distribuie un dividend cu randament de 7% CITEȘTE ȘI Conpet distribuie un dividend cu randament de 7%

Cu toate acestea indicele BET Plus a avansat cu 0,10% și indicele reprezentativ BET a reușit să se „cațere” cu 0,12% peste referința zilei precedente, închizând la nivelul de 10.961,65 puncte, un nou record al istoriei sale. Din puct de vedere tehnic, indicele celor mai lichide acțiuni românești este pe  tendință ascendentă potențată pe termen scurt de media mobilă exponențială de 5 zile (EMA5), așa cum se vede pe graficul atașat.

Bursa încheie săptămâna pe un nou maxim. Volumele se reduc drastic

Indicii sectoriali au avut închideri divergente: -0,21% pentru indicele energetic BET-NG și +0,45% până la nivelul de 47.828,30 puncte pentru indicele financiar BET-FI. Pe a 2-a activitate a zilei, titlurile TeraPlast Bistrița (TRP) s-au retras cu 0,50%, până la prețul de 0,8040 lei/acțiune, după un impuls puternic susținut de distribuția excepțională de numerar propusă pentru acest an.

Pe segmentul energetic, titlurile OMV Petrom (SNP) au câștigat 0,24%, până la prețul de 0,4160 lei/acțiune, pe tranzacții de 2,17 milioane lei, și titlurile Nuclearelectrica (SNN) au crescut cu 0,40%, până la prețul de 24,90 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 1,48 milioane lei.

Omul de afaceri Marian Miluț așteaptă dividende în valoare de 740.000 de euro de la Prefab CITEȘTE ȘI Omul de afaceri Marian Miluț așteaptă dividende în valoare de 740.000 de euro de la Prefab

Pe un rulaj de 1,16 milioane lei, ultimele titluri listate pe piața AeRO de la BVB, cele ale companiei Star Residence Invest (REIT), au scăzut cu 5,52%, până la prețul de 0,3080 lei/acțiune, care conferă firmei aduse la cota pieței AeRO de Impact Developer & Contractor (IMP) și BRK Financial Group (BRK) o capitalizare bursieră de 14,80 milioane lei.

Spre deosebire de luna decembrie când listarea emisiunilor noi de titluri de stat a antrenat o activitate excepțională, acum piața obligatară a fost mai degrabă apatică la un moment similar. Totuși, emisiunea scadentă în anul 2024 a Minsterului Finanțelor Publice (R2403A) a dunat schimburi de 2,60 milioane lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
nuclearelectrica
omv petrom
teraplast
star residence