Bursa își revine ușor după corecțiile de joi și încheie săptămâna “pe verde”. Evoluție inversă pe piețele vest-europene

Bursa își revine ușor după corecțiile de joi și încheie săptămâna “pe verde”. Evoluție inversă pe piețele vest-europene
Florentina Dragu
Florentina Dragu
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 15 iun 2018

Pe un fundal internațional dominat de temerile privind un potențial război comercial între SUA și principalii parteneri de schimb, indicii pieței de capital de la București au avut un parcurs preponderent pozitiv vineri, în pofida unei ajustări abrupte spre finalul sesiunii de tranzacționare, care a redus la jumătate avansul de astăzi.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Sentimentul negativ din piețele internaționale generat de îngrijorările legate de politicile SUA în materie de comerț nu s-au transmis și la București.

După un debut ezitant, indicele reprezentativ BET s-a apreciat astăzi cu până la 0,96% și a atins un maxim intraday de 8.243,78 de puncte, pentru ca pe final să revină spre pragul de 8.200 de puncte. Din punct de vedere tehnic, indicele BET este pe un impuls de respingere după ce în sesiunile precedente a testat o confluență de rezistențe dată de retragerea Fibonacci de 38,2% a ultimei mișcări descendente și media mobilă exponențială de 200 de zile (EMA200), cea care definește trendul. Aparent, piața tinde să reia scăderea, o confirmare pe grafic în această privință urmând să vină de la mediile mobile care indică direcția pe termen scurt (momentum).

Bursa își revine ușor după corecțiile de joi și încheie săptămâna “pe verde”. Evoluție inversă pe piețele vest-europene

Spre deosebire de bursele vest-europene, BET a închis totuși în creștere, consemnând un câștig de 0,44%. Indicele compozit BET Plus a avut o evoluție similară și a încheiat ziua în urcare cu 0,41%, până la 1.228,83 de puncte.

Creșterile de astăzi nu au fost însă îndeajuns de consistentă pentru a recupera corecțiile de până la 1,54% înregistrate ieri, astfel că la nivelul săptămânii BET a pierdut 0,63% din valoare, iar BETPlus 0,59%.

Se întâmplă ceva cu fondurile de pensii? Intri la cumpărare... Volatilitatea poate fi prietenul investitorului CITEȘTE ȘI Se întâmplă ceva cu fondurile de pensii? Intri la cumpărare... Volatilitatea poate fi prietenul investitorului

Pe alte piețe, indicele DAX30 de la Frankfurt s-a depreciat cu 0,74%, FTSE100 de la Londra cu 1,70%, CAC40 de la Paris cu 0,48%, iar FTSE MIB de la Milano cu 1,32%. Indicele paneuropean Stoxx Europe 600 a suferit un recul de aproape 1%, după ce ieri a bifat cel mai mare avans zilnic de la începutul lunii aprilie, în contextul deprecierii euro în fața dolarului.

Evoluția de astăzi a survenit în contextul în care Reuters a relatat, citând surse, că autoritățile americane aproape au finalizat o nouă listă cu bunuri chinezești, în valoare de 100 miliarde de dolari, ce ar urma să fie taxate la vamă. Informația a fost publicată la doar câteva ore după ce președintele SUA, Donald Trump, a aprobat impunerea de tarife pentru un prim val de importuri chinezești, în valoare de 50 miliarde de dolari. Măsura a fost anunțată joi seara și prezentată detaliat astăzi.

Revenind la București, rulajul cu acțiuni a fost vineri de doar 15,3 milioane de lei (3,28 milioane euro), cu 12 milioane de lei mai mic decât ieri și mult sub valorile medii zilnice înregistrate la nivelul primelor cinci luni. Potrivit statisticilor prezentate astăzi de BVB, lichiditatea medie zilnică a depășit 10,3 milioane de euro în perioada ianuarie-mai, când au fost derulate tranzacții în valoare totală de 1,1 miliarde de euro (inclusiv cu obligațiuni, unități de fond și alte instrumente).

Cel mai tranzacționat emitent astăzi a fost Fondul Proprietatea (SP), cu un rulaj de 4,95 milioane de lei și o apreciere de 0,34% la nivelul prețului, până la 0,8590 lei/unitate. Rulaje de peste 2 milioane de lei au mai fost consemnate doar pe titlurile Transgaz (TGN), care au făcut obiectul unor schimburi totale de 2,43 milioane de lei, și Banca Transilvania (TLV), cu transferuri de 2,28 milioane de lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
bvb
bursa
actiuni
evolutii