Bursa, o zi de pauză în rally. Activi par a fi fost tot străinii

Bursa, o zi de pauză în rally. Activi par a fi fost tot străinii
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 3 oct 2018

Indicii principali de la Bursa de Valori București s-au corectat ușor după impulsul ascendent recent, iar aproape 3 sferturi din activitatea de tranzacționare a fost asigurată de acțiuni preferate de regulă de investitorii instituționali nerezidenți.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Încă din ultimele sesiuni de tranzacționare ale săptămânii trecute, bursa românească a dat semne că investitorii doresc să continue raliul început în iulie, iar după zilele de aprecieri, astăzi am consemnat o corecție minoră, indicele compozit BET Plus suferind un declin de 0,26%.

Este o mișcare pe contrasens față de piețele europene, așa cum s-a întâmplat de mai multe ori recent. Cu excepția indicelui DAX30 de la Frankfurt care a coborât cu 0,42%, în rest indicii principali continentali și regionali au avut închideri „pe verde”: +0,49% pentru indicele Euro Stoxx 50, +0,48% pentru indicele FTSE100 de la Londra, +0,43% pentru indicele CAC40 de la Paris, +0,80% pentru indicele WIG20 de la Varșovia +0,91% pentru indicele BUX de la Budapesta și +0,74% pentru indicele PX de la Praga.

„Noi nu ne corelăm cu nimeni”, declara la sfârșitul lunii trecute pentru Profit.ro Dragoș Mesaroș, broker la Târgu Mureș pentru SSIF Goldring, citând analize interne ale casei de brokeraj.

Volatilitate ridicată pe piața de electricitate: de la minimele la maximele anului în mai puțin de 48 de ore CITEȘTE ȘI Volatilitate ridicată pe piața de electricitate: de la minimele la maximele anului în mai puțin de 48 de ore

La București, indicele reprezentativ BET s-a corectat cu 0,24%, până la nivelul de 8.490,84 de puncte. Din punct de vedere tehnic, indicele titlurilor blue-chip a testat astăzi nivelul de retragere Fibonacci de 61,8% a impulsului descendent din aprilie-iunie, după ce a gravitat timp de mai multe sesiuni în zona limitei inferioare a canalului crescător care a delimitat revenirea din iulie-august și din care a „evadat” la jumătatea lunii trecute, așa cum se vede pe graficul atașat.

Bursa, o zi de pauză în rally. Activi par a fi fost tot străinii

Evoluția indicelui deasupra mediilor mobile relevante în proporții Fibonacci dispuse în „evantai” are conotații pozitive pentru evoluția cotației. Ovidiu Dumitrescu, director general adjunct la SSIF TradeVille, a declarat pentru Profit.ro că dacă încă piața nu este suficient polarizată pentru a avea un trend clar, totuși mișcarea din inerție, în absența unor știri relevante, ar trebui să fie pozitivă. „Ar fi consolidare în cel mai rău caz”, a spus brokerul.

Fost oficial FMI: La următoarea criză financiară, banca centrală ar trebui să cumpere acțiuni CITEȘTE ȘI Fost oficial FMI: La următoarea criză financiară, banca centrală ar trebui să cumpere acțiuni

Și sesiunea de astăzi a avut o notă favorabilă întrucât cele mai tranzacționate 2 acțiuni au avut închideri peste referință. Astfel, titlurile BRD Groupe Société Générale (BRD) au urcat cu 0,44%, până la prețul de 13,66 lei/acțiune, pe transferuri de 6,10 milioane lei. Cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a Băncii Transilvania (TLV), s-au corectat cu 1,04%, până la prețul de 2,3700 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 4,31 milioane lei.

Acțiunile bancare sunt preferate, de regulă, de investitorii străini care vor să ia expunere pe România, acestea deținând și ponderea indicelui MSCI pentru piața locală de equity. Prezența instituționalilor nerezdenți transpare și din situarea pe primele 2 locuri ale clasamentului tranzacțiilor ale caselor de brokeraj Swiss Capital și Raiffeisen Bank, intermediari în primul rând pentru fonduri străine.

Petrolul pe maxime ale ultimilor 4 ani. Ce fac acțiunile OMV Petrom

Într-o zi fără transferuri speciale pe piața deal și cu o activitate de tranzacționare de 23,04 milioane lei (4,94 milioane euro) pe segmentul acțiuni, al 2-lea rulaj al zilei, de 5,00 milioane lei, s-au înregistrat pe titlurile OMV Petrom (SNP), care au avansat cu 0,14%, până la prețul de 0,3695 lei/acțiune. Titlurile celei mai importante companii petroliere românești au beneficiat în această perioadă de așteptările ridicate ale investitorilor față de votarea în Parlament a legii exploatărilor off-shore, dar și de accelerarea trendului de creștere ale cotațiilor țițeiului. Astăzi, către finalul sesiunii londoneze, contractele pentru petrolul de tip Brent au depășit reperul de 86 dolari/baril, un nou maxim al ultimilor 4 ani.

Retragerea SUA din „Tratatul de prietenie” cu Iranul semnat încă din anul 1955 a alimentat tendința de creștere din piața țițeiului. Astăzi, datele oficiale au indicat o majorare cu 8 milioane de barili de petrol a stocurilor americane disponibile, însă perspectiva sancțiunilor pentru Iran a precumpănit, favorizând creșterile.

Cealaltă acțiune lichidă din componența indicelui energetic BET-NG care a pierdut 0,11% astăzi, cea a Romgaz Mediaș (SNG) a suferit o corecție de 1,16%, până la prețul de 34,00 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de 1,41 milioane lei.

O nouă zi „roșie” pentru sectorul financiar

Segmentul fondurilor închise de investiții a avut un declin în linie cu media pieței, indicele BET-FI închizând cu 0,26% sub referință, la nivelul de 36.757,37 puncte. Titlurile cele mai importante din structura sa, cele ale Fondului Proprietatea (FP), au coborât cu 0,54%, până la prețul de 0,9240 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 1,43 milioane lei.

Cele mai tranzacționate acțiuni SIF au avut evoluții divergente. Astfel, titlurile SIF Muntenia (SIF4) au scăzut cu 3,33%, până la prețul de 0,6380 lei/acțiune, pe transferuri de 1,16 milioane lei, iar cele ale SIF Transilvania (SIF3) s-au apreciat cu 1,45%, până la prețul de 0,2100 lei/acțiune, pe transferuri de aproximativ 892.000 de lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
brd
omv petrom
romgaz
sif transilvania
bvb
bursa
fondul proprietatea