Bursa românească ajunge la noi maxime ale acestui an. Pe furiș... fără străini

Bursa românească ajunge la noi maxime ale acestui an. Pe furiș... fără străini

Sursa foto: Worradirek Muksab / dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 19 apr 2019

Indicele reprezentativ BET de la BVB a atins cele mai ridicate valori din 2019, însă pe volume foarte mici, într-o zi în care bursele occidentale au fost închise cu ocazia Sărbătorilor Pascale.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Ce mai înseamnă piața locală de capital fără străini... Un crâmpei despre relevanța nerezidenților am avut în ultima sesiune de tranzacționare a săptămânii, când volumele s-au redus drastic în contextul în care pe bursele externe nu s-a tranzacționat, fiind Vinerea Mare a Paștelui Catolic și Protestant. Rulajul pieței de acțiuni a fost de numai 15,54 milioane lei (3,26 milioane euro), însă acesta a fost încă și mai mic fără un transfer special din piața deal, cu 18,00 milioane de acțiuni Biofarm București (BIO), schimb realizat la prețul de 0,3500 lei/acțiune, cu 10,41% peste referință, și care astfel s-a ridicat la 6,30 milioane lei.

Chiar și pe această activitate de tranzacționare modestă, totuși, investitorii locali și-au asumat decizia de a împinge piața pe această lichiditate mică și absență a străinilor. Astfel, indicele compozit BET Plus a urcat cu 0,87%, iar indicele reprezentativ BET s-a apreciat cu 0,86%, până la nivelul de 8.351,30 de puncte.

Fost ministru de Finanțe intră în CA la BRD. Acționarii băncii votează pentru dividendul cu randament net de 11 ori mai mare dobânzile plătite la dobânzi clienților băncii CITEȘTE ȘI Fost ministru de Finanțe intră în CA la BRD. Acționarii băncii votează pentru dividendul cu randament net de 11 ori mai mare dobânzile plătite la dobânzi clienților băncii

Sub aspect tehnic, indicele acțiunilor blue-chip se află pe un impuls pozitiv susținut de mediile mobile care definesc tendința pe termen scurt, așa cum se vede pe graficul atașat că acestea au fost însoțit cotația încă de la începutul acestei primăveri.

Bursa românească ajunge la noi maxime ale acestui an. Pe furiș... fără străini

Piața a fost impulsionată de acțiunile instituțiilor de credit listate la BVB. Astfel, titilurile BRD Groupe Société Générale (BRD) au avut un salt de 2,39%, până la prețul de 13,72 lei/acțiune, pe cea dintâi activitate de tranzacționare a zilei, de 1,54 milioane lei. De asemenea, cealaltă acțiune bancară lichidă, cea a Băncii Transilvania (TLV), a avut un avans de 1,88%, până la prețul de 2,1700 lei/acțiune, însă pe volume modeste, echivalente cu doar aproape 917.000 de lei.

Pe al 2-lea rulaj al zilei, de 1,34 milioane lei, titlurile Fondul Proprietatea (FP) s-au apreciat cu 0,63%, până la prețul de 0,9600 lei/acțiune, o dinamică apropiată, +0,64%, având-o și indicele financiar BET-FI care a închis la nivelul de 36.203,16 puncte.

O subperformanță încă și mai mare, respectiv o apreciere de 0,25%, a avut-o indicele energetic BET-NG. Cel mai lichid emitent din structura acestuia în această sesiune, ca de altfel în ultimii 4 ani, a fost Romgaz Mediaș (SNG). Titlurile producătorului de gaze naturale au crescut cu 0,60%, până la prețul de 33,55 lei/acțiune, pe transferuri de aproape 978.000 de lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
fondul proprietatea
romgaz
biofarm