Producția de gaze a OMV Petrom s-a micșorat cu 8%. Plafonarea prețului pentru populație va pune presiune pe importuri și va scumpi gazele consumatorilor industriali

Producția de gaze a OMV Petrom s-a micșorat cu 8%. Plafonarea prețului pentru populație va pune presiune pe importuri și va scumpi gazele consumatorilor industriali
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 10 apr 2019

OMV Petrom și-a redus producția de gaze cu aproximativ 8% sau 7 mii barili echivalent petrol (bep) pe zi în primul trimestru al acestui an comparativ cu perioada similară a anului trecut, după ce în 2018 a înregistrat o scădere a producției de aproximativ 7%. Dacă tendința va continua, consumatorii industriali vor fi cei nevoiți să achite un preț mai mare pentru gaze, în urma apelării la importuri menite a compensa scăderea producției interne. Populația și centralele menite a asigura încălzirea populației vor beneficia în schimb de gaz din producție internă la prețul plafonat de 68 de lei/MWh.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

Și vânzările de gaze către terți au avut de suferit, diminuându-se cu aproximativ 20%, de la 12,13 TWh în perioada ianuarie-martie 2018 la 9,7 TWh în primele trei luni ale acestui an. Vânzările de energie electrică, produsă la centrala de Brazi s-au majorat cu aproximativ 20%, de la 0,89 TWh la 1,08 TWh, ca urmare a faptului că centrala a funcționat mai tot timpul în vederea echilibrării sistemului, care s-a confruntat cu probleme în principal în producția de electricitate din cărbune.

Comparativ cu ultimul trimestru al anului trecut, vânzările de gaze către terți au rămas la un nivel constant, în timp ce producția de electricitate s-a redus considerabil, cu 30%. În trimestrul al patrulea, OMV Petrom a produs peste 1,48 TWh de electricitate, ca urmare a faptului că centrala a funcționat mai tot timpul în vederea echilibrării sistemului, care s-a confruntat cu probleme în principal în producția de electricitate din cărbune.

EXCLUSIV Modificarea modificării OUG 114. Plafonarea prețului gazelor - amânată cu o lună. Până la intrarea sa în vigoare ar mai fi rămas doar o zi lucrătoare CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Modificarea modificării OUG 114. Plafonarea prețului gazelor - amânată cu o lună. Până la intrarea sa în vigoare ar mai fi rămas doar o zi lucrătoare

Producția de gaze din primul trimestru a înregistrat o scădere de 2,3% față de nivelul din trimestrul al patrulea al anului trecut, când erau extrase 84.000 bep/zi.

Producția de gaze a OMV Petrom s-a micșorat cu 8%. Plafonarea prețului pentru populație va pune presiune pe importuri și va scumpi gazele consumatorilor industriali

În ceea ce privește producția de țiței, și aceasta a scăzut de la 73.000 bep/zi, în primele trei luni ale anului trecut, la 71.000 bep pe zi. În ultimul trimestru al anului, producția de țiței a OMV Petrom a fost de 72.000 bep/zi.

Interesant este că, în pofida unui preț al petrolului mai mic cu aproximativ 2 dolari pe baril, marja de rafinare s-a redus de la 6,56 dolari în primul trimestru al anului trecut pe baril la 3,62 dolari/baril în primele trei luni ale acestui an.

EXCLUSIV Cheltuielile României cu fantoma socialistă Krivoi Rog cresc cu 50%. Nicio soluție la orizont. Statul datorează bani și pentru 40 de tiruri cu calculatoare Felix care n-au mai ajuns niciodată în Ucraina CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Cheltuielile României cu fantoma socialistă Krivoi Rog cresc cu 50%. Nicio soluție la orizont. Statul datorează bani și pentru 40 de tiruri cu calculatoare Felix care n-au mai ajuns niciodată în Ucraina

În ultimii doi ani, autoritățile au declanșat o adevărată campanie de subvenționare a consumului de gaze și de descurajare a producției, care a atins apogeul prin adoptarea legii offshore și a OUG 114. Drept urmare, OMV Petrom și Exxon și-au amânat pe termen nedeterminat decizia finală de investiție în perimetrul Neptun Deep din Marea Neagră, cea mai importantă descoperire din ultimii ani din România.

Volumul de gaze naturale importate de România în luna ianuarie s-a majorat considerabil, cu 60% față de luna similară a anului trecut, arată ultimele date analizate de Profit.ro, pe fondul politicii guvernamentale de subvenționare a consumului și descurajare a producției în domeniul energetic. Prețurile de import au explodat la rândul lor, majorându-se cu 37% în ianuarie 2019, comparativ cu cele din ianuarie 2018.

În luna ianuarie a acestui an, România a importat 4,26 TWh de gaze naturale la un preț mediu de 124,61 lei/MWh. În prima luna a anului trecut importurile erau de 2,7 TWh, la un preț mediu de 91 lei/MWh.

viewscnt
Afla mai multe despre
gaze
producție
omv petrom
scădere
importuri