Bursa românească încheie săptămâna în neclintire. Cea mai tranzacționată „jucărie” de la BVB – împrumutată de la Viena

Bursa românească încheie săptămâna în neclintire. Cea mai tranzacționată „jucărie” de la BVB – împrumutată de la Viena

Sursa foto: Maciek905 / dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 19 iun 2020

Pentru a 2-a sesiune consecutivă de la BVB, volumele au fost foarte slabe, iar oscilațiile au fost minime. Acțiunile grupului bancar austriac Erste s-au clasat pe primul loc în topul tranzacțiilor.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Piața de acțiuni românească a intrat într-o fază de blocaj încă de săptămâna trecută. Este o copiere și a ezitării bursei americane, însă dacă indicele Dow Jones Average Industrial osiclează neconcludent cu câteva sute de puncte de la o zi la alta, la BVB indicii par a fi intrat în inerție.

Indicele compozit BET Plus a staționat în ultima ședință de tranzacționare a săptămânii, iar indicele reprezentativ BET a alunecat cu 0,01% la referință, respectiv la nivelul de 8.707,34 puncte. Așa cum Profit.ro a subliniat și anterior, indicele celor mai tranzacționate acțiuni apare ca fiind blocat între media mobilă exponențială de 200 de zile (EMA200), cea care definește trendul, și media mobilă exponențială de 55 de zile (EMA55), relevantă în proporții Fibonacci, după cum se vede pe graficul atașat.

Bursa românească încheie săptămâna în neclintire. Cea mai tranzacționată „jucărie” de la BVB – împrumutată de la Viena

La drept vorbind, nici nu au existat ordinele care să miște piața. Rulajul pieței de acțiuni a fost de numai 15,31 milioane lei (3,16 milioane euro), foarte mic pentru a 2-a zi consecutiv și chiar și la acesta prima contribuție au avut-o transferurile însumând 2,34 milioane lei realizate pe titlurile Erste Group AG (EBS), care au piață principală Bursa de Valori din Viena.

Pe a 2-a activitate a zilei, de 2,31 milioane lei, titlurile Nuclearelectrica (SNN) au coborât cu 3,48%, până la prețul de 14,98 lei/acțiune, ceea ce a și tras în jos indicele energetic BET-NG, cu un declin de 0,71%. Din structura sa, titlurile OMV Petrom (SNP) au avansat cu 0,15%, până la prețul de 0,3320 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de 1,30 milioane lei și titlurile Romgaz Mediaș (SNG) au suferit un recul de 2,16%, până la prețul de 31,70 lei/acțiune, pe volume tranzacții de 1,05 milioane lei.

DECIZIE Deficitul bugetar se poate apropia de 6,8% din PIB în 2020 CITEȘTE ȘI DECIZIE Deficitul bugetar se poate apropia de 6,8% din PIB în 2020

Pe contransens, indicele financiar BET-FI a urcat cu 0,62%, până la nivelul de 42.928,90 puncte, tractat de creșterea de 2,90%, până la prețul de 1,2400 lei/acțiune a titlurilor Fondul Proprietatea (FP), care au cumulat volume de 1,72 milioane lei.

Acțiunea-fanion a bursei românești, cea a Băncii Transilvania (TLV), a adunat transferuri de numai 1,51 milioane lei într-o zi în care cotația a închis cu 0,92% sub referință, la prețul de 2,1550 lei/acțiune, care conferă instituției de credit o capitalizare de piață de 11,24 miliarde lei (2,32 miliarde euro). Cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a BRD Groupe Société Générale (BRD), a pierdut 0,83%, până la prețul de 11,90 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de 1,24 milioane lei.

Pe tranzacții de 1,09 milioane lei, depășind lichiditatea zilnică obișnuită pe respectivul emitent, titlurile producătorului de instalații industrializare AAGES Târgu Mureș (AAG) au scăzut cu 1,47%, până la prețul de 2,6800 lei/acțiune.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
omv petrom
fondul proprietatea
romgaz
aages