Bursa românească, la cele mai ridicate valori din ultimele 6 luni. „Optimism! Toată lumea cumpără”, spune un investitor

Bursa românească, la cele mai ridicate valori din ultimele 6 luni. „Optimism! Toată lumea cumpără”, spune un investitor
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 15 sep 2020

Indicii principali de la BVB au câștigat cu puțin peste o treime de procent, într-un elan pe care s-au propulsat încă de la începutul acestei luni. Activitatea de tranzacționare, debalansată către acțiunile Băncii Transilvania.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Pentru a 4-a sesiune consecutiv am consemnat aprecieri la Bursa de Valori București, unde indicii au atins noi maxime postCOVID. Titlurile Fondul Proprietatea (FP) au preluat ștafeta aprecierilor de la acțiunile bancare și au crescut cu 1,16%, până la prețul de 1,3050 lei/acțiune, pe transferuri de 5,13 milioane lei pentru a împinge în sus întreaga piață alături de alte simboluri din planul secund.

„Optimism! Toată lumea cumpără. Așteaptă tratamentul antiCOVID, injecția și situațiile finanicare de la americani”, spune Dumitru Miheș, investitor cu peste 20 de ani de experiență pe bursa românească și portofoliu relevant la BVB. El vede din intrările de capital din ultimele zile pe acțiunile Băncii Transilvania (TLV) și Nuclearelectrica (SNN), dar prin contagiune și pe cele ale BRD Groupe Société Générale (BRD), o influență a includerii acestora începând de săptămâna viitoare în cadrul indicelui FTSE pentru piețe emergente. „E un semn bun. Lumea e optimistă. E o perioadă bună”, spune investitorul.

VIDEO Bursele din Europa Centrală și de Est vor să mute împreună CITEȘTE ȘI VIDEO Bursele din Europa Centrală și de Est vor să mute împreună

Astăzi, motoarele de creștere ale perioadei au avut un moment de pauză. Titlurile Băncii Transilvania au staționat la prețul de 2,5350 lei/acțiune, pe cele mai mari tranzacții ale zilei, de 19,03 milioane lei, reprezentând 53,73% din rulajul de 35,41 milioane lei (7,29 milioane euro) al pieței de acțiuni. De asemenea, titlurile Nuclearelectrica au închis pe referința de luni, de 17,08 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 1,87 milioane lei. Titlurile BRD chiar s-au retras cu 0,31%, până la prețul de 12,92 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de 1,55 milioane lei.

Tendința a rămas, însă, ascendentă, la nivelul ansamblului pieței. Astfel, indicele compozit BET Plus a avansat cu 0,38% și indicele reprezentativ BET a urcat cu 0,36%, până la nivelul de 9.401,96 puncte. Tendința pe termen scurt este puternică, ceea ce se vede din susținerea pe care cotația o are din partea mediei mobile exponențiale de 5 zile (EMA5).

Bursa românească, la cele mai ridicate valori din ultimele 6 luni. „Optimism! Toată lumea cumpără”, spune un investitor

Cu aprecieri și la nivelul indicilor sectoriali, respectiv +0,25% pentru indicele energetic BET-NG și +0,29% pentru indicele financiar BET-FI care a închis la nivelul de 43.003,84 puncte – bursa românească a fost mai degrabă cuplată piețelor mature din Europa decât la cele regionale care astăzi au avut traiectorii divergente: +0,47% pentru indicele Euro Stoxx 50, +1,32% pentru indicele FTSE100 de la Londra, +0,32% pentru indicele CAC40 de la Paris, +0,18% pentru indicele DAX30 din Germania, -0,84% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, -2,16% pentru indicele BUX de la Budapesta și -0,04% pentru indicele PX de la Praga.

La BVB, titlurile Romgaz Mediaș (SNG) s-au corectat cu 0,17%, până la prețul de 29,05 lei/acțiune, pe transferuri de 1,74 milioane lei și titlurile OMV Petrom (SNP) au avansat cu 0,27%, până la prețul de 0,3710 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 1,22 milioane lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
omv petrom
fondul proprietatea
romgaz