Bursa românească refuză să se conecteze la războiul comercial global

Bursa românească refuză să se conecteze la războiul comercial global

Sursa foto: Aquir / dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 9 mai 2019

Într-o zi agitată în piețele financiare internaționale, cu vânzări agresive antrenate de perspectiva escaladării politicilor tarifare ale SUA, la Bursa de Valori București a fost relativă acalmie, cu volume fiind mici și majoritatea acțiunilor pe o tendință de apreciere. Nu suntem prezenți pe radarele investitorilor străini, explică un analist financiar.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Ca și când România nu ar avea piață de capital. Leul a schițat doar o reacție modestă de depreciere la valul de vânzări pe activele de risc la nivel mondial, iar bursa românească a avut mai degrabă o ședință de apatie, deconectată de oscilațiile puternice din piețele externe.

Indicele Dow Jones Average Industrial cădea către închiderea pieței românești cu peste 400 de puncte, însă a recuperat masiv ulterior, în contextul în care investitorii au fost neliniștiți de mesajele venite dinspre Casa Albă în ceea ce privește politica tarifară.

Liviu Moldovan este de peste 20 de ani observator al bursei românești și al piețelor financiare internaționale și afirmă că, deși scăderile au survenit în urma „declarațiilor năstrușnice” ale președintelui american Donald Trump, totuși, privind „la rece”, declinul este moderat. Un declin de jumătate de procent pentru indicele Dow Jones Average Industrial și un recul de 0,3% pentru indicele pieței de tehmnologie NASDAQ nu este mult și chiar și ecartul de 400 de puncte inițial de pe Dow Jones nu era substanțial. „Piața nu pune în preț decât într-o foarte mică măsură reizbucnirea războiului comercial”, spune Moldovan. „Nu e catastrofă. O ușoară corecție.”

OMV Petrom și-a majorat profitul: Vânzările de carburanți și electricitate au compensat scăderea veniturilor din comercializarea gazelor CITEȘTE ȘI OMV Petrom și-a majorat profitul: Vânzările de carburanți și electricitate au compensat scăderea veniturilor din comercializarea gazelor

Unda de șoc s-a propagat către Europa, unde indicii principali continentali și regionali au avut scăderi pe linie: -1,95% indicele Euro Stoxx 50, -0,87% pentru indicele FTSE de la Londra, -1,93% pentru indicele CAC40 de la Paris, -1,69% pentru indicele DAX30 de la Frankfurt, -1,91% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, -0,35% pentru indicele BUX de la Budapesta și -1,14% pentru indicele BUX de la Budapesta.

Un tablou bursier modificat de acțiunile BRD

La București impasul s-a resimți în mai mică măsură. Indicele compozit BET Plus a coborât cu 0,86%, iar indicele reprezentativ BET s-a depreciat cu 0,87%, până la nivelul de 8.298,17 de puncte, însă acesta este rezultatul unor ajustări tehnice.

Corecția ex-dividend cu 13,04%, până la prețul de 11,74 lei/acțiune, al titlurilor BRD Groupe Société Générale (BRD), pe prima activitate de tranzacționare a zilei, de 4,50 milioane lei, a fost de natură să tragă în jos piața. Este însă o imagine falsă, pentru că, în rest, majoritatea închiderilor au fost „pe verde”, inclusiv pentru titlurile Băncii Transilvania (TLV), care au urcat cu 0,23%, până la prețul de 2,1500 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de 2,68 milioane lei.

Contrar uzanțelor, conducerea AAGES propune majorare de capital cu aport în numerar cu 10% peste prețul de piață. Cum interpretăm operațiunea de piață de 2,80 milioane lei CITEȘTE ȘI Contrar uzanțelor, conducerea AAGES propune majorare de capital cu aport în numerar cu 10% peste prețul de piață. Cum interpretăm operațiunea de piață de 2,80 milioane lei

Moldovan, care a tranzacționat în piețele externe timp de aproximativ 10 ani pentru o casă de brokeraj românească, mizează pe o revenire a piețelor, spune că doar prin aceste vânzări s-a mai luat capacu  de pe oală și s-a disipat din presiune, iar declarațiile lui Trump a fost doar un pretext pentru corecții. În opinia sa, faptul că delegația chineză condusă de vicepremierul Liu He este prezentă la Washington arată că aceasta interpretează ultimele mesaje ale președintelui SUA sunt politice, destinate publicului american.

Reacția modestă de la BVB față de volatilitatea din piețele străine trădează un interes scăzut. „Bursa locală nu prea este prezentă pe radarele marilor investitori”, spune Moldovan, timp de peste 8 ani realizator de emisiuni TV pe teme economice și bursiere. Volumele sunt foarte mici. Au fost investitori instituționali care au intrat inteligent la cumpărare pe scăderile de la începutul anului, iar în ultima perioadă așteaptă să vadă ce se mai întâmplă.

Zi de apreciere pentru indicii sectoriali

Lipsa activării de ordine consistente și-a spus cuvântul asupra lichidității. Rulajul pieței de acțiuni a fost de numai 16,64 milioane lei (3,49 milioane euro). Doar 4 emitenți au adunat schimburi de peste 1 milion de lei, acestopra adăugându-li-se titlurile operatorului de piață Bursa de Valori București (BVB) care au fost protagonistele singurei tranzacții speciale din piața deal, însumând 1,21 milioane lei.

Tendința pieței rămâne pozitivă, indicele acțiunilor lichide păstrând secvența cu maxime și minime din ce în ce mai ridicate, conform teoriei lui Dow, așa cum se vede pe graficul atașat.

Bursa românească refuză să se conecteze la războiul comercial global

Neinfluențat de corecția acțiunilor BRD, indicele financiar BET-FI a supraperformat pieței, cu un avans de 0,70%, până la nivelul de 35.925,52 de puncte. Acesta a fost tras în sus de aprecierea cu 1,26%, până la prețul de 0,9620 lei/acțiune, a titlurilor Fondul Proprietatea (FP), pe volume echivalente cu 1,39 milioane lei.

Pe segmentul financiar, al cărui indice BET-NG a urcat cu 0,31%, titlurile Romgaz Mediaș (SNG) au crescut cu 0,59%, până la prețul de 33,95 lei/acțiune, pe al 3-lea rulaj al zilei, de 1,84 milioane lei. La același capitol, titlurile OMV Petrom (SNP) s-au apreciat cu 1,04%, până la prețul de 0,3875 lei/acțiune, pe transferuri de aproximativ 858.000 de lei.

Cu fondurile de pensii administrate NN, acțiunile Sphera sar cu aproape 10%

În ziua în care în piață a ajuns știrea conform căreia fondurile de pensii administrate NN au ajuns la o deținere de 5,07% din acțiunile Sphera Franchise Group (SFG), titlurile companiei care operează lanțurile de alimentație publică Pizza Hut și KFC au avut un salt de 9,72%, până la prețul de 19,75 lei/acțiune, pe tranzacții de aproape 721.000 de lei. Cotația încă este cu aproape o treime sub prețul de 29,00 lei/acțiune al ofertei publice de listare care a adus acest emitent la cota BVB în noiembrie 2017.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
omv petrom
fondul proprietatea
romgaz
sphera
nn