Bursa românească se cuplează la raliul piețelor de acțiuni dezvoltate. Indicele BET depășește maximul local din decembrie

Bursa românească se cuplează la raliul piețelor de acțiuni dezvoltate. Indicele BET depășește maximul local din decembrie

Sursa foto: Worradirek Muksab / dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 3 iul 2019

Într-un context în care indicele american Dow Jones Average Industrial atacă un prag de referință cheie, și acțiunile românești au avut creșteri importante. Volumele s-au concentrat pe 3 emitenți.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

După 2 ședințe de corecții care au trădat ezitare din partea investitorilor, astăzi am consemnat la Bursa de Valori București o reluare a creșterilor, iar piața a atins cele mai ridicate valori din ultimele 14 luni. „Optimism în piață”, rezumă climatul investițional Răzvan Raț, director general adjunct la BRK Financial Group (BRK), una dintre cele mai vizibile case de brokeraj din piață. El arată că tendința este generalizată: „Au recuperat destul de bine după dividend cam toate.”

Totuși, în sesiunea de azi investitorii nu s-au activat pe toate simbolurile. 2 treimi din rulajul de 62,77 milioane lei (13,25 milioane euro) al pieței de acțiuni a fost concentrat pe primele cele mai tranzacționate acțiuni. Cel dintâi emitent în acest clasament, cu schimburi de 27,49 milioane lei, s-au situat titlurile OMV Petrom (SNP), care au crescut cu 1,02%, până la prețul de 0,3950 lei/acțiune.

Americanii care vor să investească în Oil Terminal și la care a lucrat și șeful Nuclearelectrica se judecă cu Chimcomplex după ce au fost scoși de Vuza din deal-ul Oltchim CITEȘTE ȘI Americanii care vor să investească în Oil Terminal și la care a lucrat și șeful Nuclearelectrica se judecă cu Chimcomplex după ce au fost scoși de Vuza din deal-ul Oltchim

Piața în ansamblu a avut o dinamică nu departe de cea a acțiunii care a generat cele mai multe tranzacții. Astfel, indicele compozit BET Plus a câștigat 0,80%, iar indicele reprezentativ BET a urcat cu 0,81%, până la nivelul de 8.845,25 de puncte, depășind ultimul top relativ din decembrie. Sub aspect tehnic, trendul ascendent este puternic, așa cum se vede și din panta de înclinație al mediilor mobile de viteză în proporții Fibonacci.

Bursa românească se cuplează la raliul piețelor de acțiuni dezvoltate. Indicele BET depășește maximul local din decembrie

Piața românească beneficiază de un impuls favorabil din piețele internaționale, unde există apetit de intrare al investitorilor după ce la Summit-ul G20 al celor mai industralizate țări de la Osaka s-a conturat perspectiva unei reluări a negocierilor dintre SUA și China privind un acord comercial. „Și afară e entuziasm. Stă bine piața”, spune Raț de la BRK.

În Europa, indicii bursieri au avut aprecieri pe linie: +0,93% indicele Euro Stoxx 50, +0,66% pentru indicele FTSE100 de la Londra, +0,75% pentru indicele CAC40 de la Paris, +0,71% pentru indicele DAX30 de la Frankfurt, +0,19% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, +0,53% pentru indicele BUX de la Budapesta și +0,82% pentru indicele indicele PX de la Praga.

Și bursa americană a fost în avânt. Indicele reprezentativ Dow Jones Average Industrial s-a apropiat de un prag de rezistență în zona de 27.000 de puncte, de unde a suferit în trecut respingeri severe. Raț a numărat 4 astfel de testări ale nivelului de referință. Traderul Rob Hoffman scoate în evidențâ ultimele 3 episoade în care acest plafon a fost lovit și subliniază importanța din punct de vedere tehnic a etapei de tranzacționare pe care o parcurge piața americană.

 

La București, acțiunea care surprinde cel mai bine sentimentul din piață, cea a Băncii Transilvania (TLV) a crescut cu 0,62%, până la un nou maxim al acestui an de 2,4300 lei/acțiune, pe transferuri de 10,01 milioane lei. La noua cotație, capitalizarea bursieră a instituției de credit se ridică la 11,70 miliarde lei (2,47 miliarde euro). Cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a BRD Groupe Société Générale (BRD), s-a apreciat cu 0,93%, până la prețul de 12,96 lei/acțiune, pe volume echivalente cu aproximativ 693.000 de lei.

Tot în creștere, cu 0,47%, au închis și titlurile Romgaz Mediaș (SNG) care au închis la prețul de 31,90 lei/acțiune o sesiune în care a întrunit cel de-al 3-lea rulaj al pieței de 3,95 milioane lei. Este un avans ușor sub media celui de 0,60% al indicelui sectorului energetic BET-NG. A subperformat, de asemenea, pieței și indicele financiar BET-FI, care a urcat cu 0,34%, până la nivelul de 39.118,74 puncte.

Raț de la BRK surprinde momentul favorabil al pieței înm care spune că sunt și cleinți care vin cu bani noi. „Se fac tranzacții. Sunt volume”, rezumă el care nuanțează că este posibil ca fiind vară lichiditatea să se retragă în absența unor factori de catalizare care nu se prefiguirează până la etapa de raportări din prima parte a lunii viitoare.

Americanii de la Franklin Templeton, o poveste de peste un deceniu la administrarea Fondului Proprietatea, cu 12 miliarde de lei în buzunarele acționarilor CITEȘTE ȘI Americanii de la Franklin Templeton, o poveste de peste un deceniu la administrarea Fondului Proprietatea, cu 12 miliarde de lei în buzunarele acționarilor

Pentru a 3-a zi consecutivă, titlurile Oil Terminal (OIL), care au avut un salt în limita superioară de 15% admisă de sistemul Bursei, în contextul în care în convocatorul pentru Adunarea Generală Ordinară a Acționarilor din 5 august figurează o informare cu privire la interesul fondurilor americane de investiții Amerocap, cu plasamente de peste 1 miliard de dolari în sectorul energetic și de apărare, entitate în conexă cu un fost secretar al Energiei din Administrația George W. Bush. Americanii țintesc dobândirea pachetului majoritar. La prețul de închidere de 0,2380 lei/acțiune, capitalizarea bursieră a companiei care operează terminalul petrolier din Portul Constanța se ridică la 138,62 milioane lei (33,03 milioane dolari).

Pe contrasens față de restul pieței, dar pe transferuri de aproximativ 807.000 de lei, peste media obișnuită a respectivului emitent, titlurile Digi Communications (DIGI) au coborât cu 1,64%, până la prețul de 30,00 lei/acțiune, nivel care se situează cu 25,00% sub prețul de 40,00 lei/acțiune al ofertei publice care a adus acest emitent la cota Bursei de Valori București în mai 2017.

Tot un emitent listat recent, Sphera Franchise Group (SFG) a fost protagonist prin titlurile sale singurei tranzacții speciale din piața deal. Efectuat la prețul de 1,73 milioane lei, cu 1,76% sub referință, schimbul cu titlurile companiei care operează lanțurile de alimentație publică Pizza Hut și KFC s-a ridicat la 1,73 milioane lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
omv petrom
fondul proprietatea
romgaz
razvan rat
brk financial