Bursa românească, sesiune mai mult în inerția piețelor externe

Bursa românească, sesiune mai mult în inerția piețelor externe

Sursa foto: Engdao Wichitpunya / dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 7 iul 2020

Piața locală de capital a continuat în nota volumelor slabe care a caracterizat-o în ultimele săptămâni. Activitatea de tranzacționare a fost salvată de schimburile realizate pe instrumente direct conectate evoluției burselor dezvoltate, iar traiectoria a fost, de asemenea, influențată de parcursul descendent al acțiunilor europene.

Evenimente:
21 martie - Maraton Profit News TV Economia Sustenabila (ediția a II-a) – cu sprijinul: ACUE, Auchan, Liberty, OMV Petrom, Romgaz, Tinmar Energy, Transgaz, Hidroelectrica, Borsec, Nuclearelectrica
26 martie - Maraton Medika TV Inovație în estetică - cu sprijinul: Regina Maria
28 martie - Eveniment Profit.ro IMM (ediția a IV-a) - cu sprijinul: CEC Bank, Raiffeisen Bank, Porsche Finance Group Romania (Sharetoo - Abonamentul Auto), UniCredit Bank, Garanti BBVA și REI Grup

Urmărește-ne și pe Google News

Investitorii întârzie să se activeze la cumpărare la BVB. Acesta este contextul în care rulajul pieței de acțiuni abia a fost de 23,35 milioane lei (4,82 milioane euro). De altfel, clasamentul tranzacțiilor a avut prezențe inedite, respectiv, alături de titlurile Erste Group AG (EBS) care au coborât cu 1,55%, pe volume echivalente cu 1,18 milioane lei și care au adunat ai mult interes din partea jucătorilor începând cu luna aprilie, am mai avut schimburi depășind 1 milion de lei pe acțiunile Commerzbank (CBKN). De asemene, pe segmentul produselor structurate 2 instrumente financiare având activ suport aurul și indicele german DAX30.

Tot piețele externe au dat tonul pentru direcția bursei românești. Aceasta a fost negativă, în acord cu culoarea „roșie” a tabloului Bloomberg pentru Europa: -0,85% pentru indicele Euro Stoxx 50, -1,53% pentru indicele FTSE100 de la Londra, -0,74% pentru indicele CAC40 de la Paris, -0,92% pentru indicele DAX30 din Germania, -0,97% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, -2,03% pentru indicele BUX de la Budapesta și -0,13% pentru indicele PX de la Praga.

ULTIMA ORĂ Planul de relansare a economiei - Guvernul pregătește un Fond de Investiții și chiar o Bancă de Dezvoltare. Care sunt investițiile vizate CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Planul de relansare a economiei - Guvernul pregătește un Fond de Investiții și chiar o Bancă de Dezvoltare. Care sunt investițiile vizate

La București, indicele compozit BET Plus a pierdut 0,83% și indicele reprezentativ BET a suferit un declin de 0,84%, până la nivelul de 8.523,47 puncte. Sub aspect tehnic, indicele celor mai lichide acțiuni românești are prima închidere sub media mobilă exponențială de 55 de zile (EMA55) pentru prima dată din luna mai și până în prezent, așa cum se vede pe graficul atașat.

Bursa românească, sesiune mai mult în inerția piețelor externe

Ședința trădează o suferință chiar mai mare a bursei dacă avem în vedere că acțiunea-fanion a pieței locale, cea a Băncii Transilvania (TLV) care a și reunit, de altfel, schimburi de 12,83 milioane lei, peste jumătate din rulajul pieței a subperformat indicilor. Cotația a coborât la nivelul de 2,0800 lei/acțiune care încă mai conferă instituției de credit o capitalizare bursieră de 10,85 miliarde lei (2,24 miliarde euro).

Cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a BRD Groupe Société Générale (BRD), s-a depreciat cu 1,55%, până la prețul de 11,40 lei/acțiune, pe transferuri de 2,21 milioane lei.

Indicii sectoriali au avut scăderi apropiate: -0,40% pentru indicele financiar BET-FI care a închis la nivelul de 42.360,53 puncte și -0,42% pentru indicele energetic BET-NG. Din structura sa, titlurile Romgaz Mediaș (SNG) au alunecat cu 0,16%, până la prețul de 30,40 lei/acțiune, pe o activitate de aproximativ 776.000 de lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
romgaz
erste
commerzbank