Bursa se întoarce în zona minimelor post-ordonanță. Acțiunile bancare au dat tonul deprecierilor

Bursa se întoarce în zona minimelor post-ordonanță. Acțiunile bancare au dat tonul deprecierilor
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 29 ian 2019

La BVB am consemnat cea de-a 4-a sesiune consecutivă de scăderi, în care lait-motivul este aversiunea față de acțiunile bancare. Indicele reprezentativ BET este pe buza unei prăpastii. Vor fi atacate noi minime?

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Bursa are un viitor. Pentru prima dată există o proiecție clară despre când România ar urma să aibă o piață lichidă a derivatelor. Adunarea Generală Extraordinară a Acționarilor de la Bursa de Valori București a aprobat astăzi proiectul de constituire a unei Contrapărți Centrale, instituție necesară pentru compensarea tranzacțiilor astfel încât acțiunile să poată fi împrumutate în condiții sigure. Este impulsul de la care directorul general al BVB Adrian Tănase se așteaptă să se dinammizeze piața. Planul de business prezentat acționarilor vizează o dublare a valorii tranzacționate în termen de 10 ani.

Bursa se întoarce în zona minimelor post-ordonanță. Acțiunile bancare au dat tonul deprecierilor

Pe termen scurt, însă, piața românească de capital rămâne dominată de stres. Astăzi bursa a înregistrat cea de-a 4 ședință consecutivă de scăderi pe fondul unui rulaj moderat al pieței de acțiuni, de 43,54 milioane lei (9,15 milioane euro).

Indicele compozit BET Plus a suferit un recul de 0,87%, iar indicele reprezentativ BET a coborât cu 0,81%, până la nivelul de 6.948,96 de puncte. Din punct de vedere tehnic, indicele acțiunilor blue-chip de la BVB se află pe un impuls de respingerea după testarea la începutul anului a retragerii Fibonacci de 38,2% a picajului bursier precipitat de promovarea în decembrie de către Guvern a unei ordonanțe de urgență care include o taxă pe activele bancare, plafonarea prețului gazelor naturale, o taxă de pe cifra de afaceri pentru companiile din energie și telecom, dar și o reformă a cadrului de operare a sistemului de pensii.

Bursa se întoarce în zona minimelor post-ordonanță. Acțiunile bancare au dat tonul deprecierilor

Așa cum se vede pe graficul atașat, indicele s-a întors în zona minimelor de după promovarea ordonanței, iar acum se va vedea în ce măsură piața are o robustețe sau dacă este predispusă la un nou val de vânzări.

Aversiunea la risc este alimentată în principal din zona bancară, unde piața încearcă să cuantifice impactul pe care îl va avea taxa pe activele financiare ale instituțiilor de credit. Astăzi, titlurile Băncii Transilvania (TLV) au scăzut cu 1,96%, până la prețul de 1,5980 lei/acțiune pe tranzacții de 18,42 milioane lei, iar titlurile BRD Groupe Société Générale (BRD) s-au depreciat cu 1,00%, până la prețul de 9,90 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de 5,93 milioane lei.

Tendința descendentă pentru acțiunile bancare s-a accelerat ieri în contextul în care Consiliul Concurenței a anunțat că a început o analiză a nivelului ROBOR din ultima perioadă, o reacție rapidă la solicitarea publică a consilierului economic al primului ministru, Darius Vâlcov.

Ianuarie 2019 – Când leul „a făcut ca dracul”. Ce se va întâmpla pe termen scurt. De ce au apărut „binevoitorii” care să ne spună că vom ajunge la cursul de 5 lei pentru un euro CITEȘTE ȘI Ianuarie 2019 – Când leul „a făcut ca dracul”. Ce se va întâmpla pe termen scurt. De ce au apărut „binevoitorii” care să ne spună că vom ajunge la cursul de 5 lei pentru un euro

Nu a fost neapărat „roșu” pe linie. Pe al 2-lea rulaj al zilei din piața reglementată, de 6,03 milioane lei, titlurile Fondul Proprietatea (FP) au staționat pe nivelul de preț de 0,8150 lei/acțiune. Pe acest emitent s-a realizat și cele mai importante tranzacții speciale ale zilei, în valoare de 3,92 milioane lei. Rezistența la scădere a acțiunilor Fondul Proprietatea și-a spus cuvântul și asupra indicelui financiar BET-FI, care alunecat doar cu 0,02% sub referință, la nivelul de 33.416,09 puncte.

Nici dinspre Europa vântul nu a suflat în sensul deprecierilor. Tabloul a fost preponderent „verde”: +0,51% pentru indicele Euro Stoxx 50, +1,29% pentru indicele FTSE100 de la Londra, +0,81% pentru indicele CAC40 de la Paris, +0,08% pentru indicele DAX de la Frankfurt, +0,11% pentru indicele WIG de la Varșovia, -0,45% pentru indicele BUX de la Budapesta și +0,44% pentru indicele PX de la Praga.

Interes mai redus pentru sectorul energetic

Într-o zi în care, la Londra, prețul țițeiului de tip Brent a oscilat în jurul reperului de 61 dolari/baril, titlurile celei mai importante companii petroliere românești, OMV Petrom (SNP), au scăzut cu 1,09%, până la prețul de 0,3180 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 1,37 milioane lei în piața reglementată. Acestora li se adaugă un transfer special din piața deal cu 10,00 milioane de acțiuni. Efectuat la prețul de  0,3200 lei/acțiune, valoarea acestuia s-a ridicat la 3,20 milioane lei.

Titlurile OMV Petrom au tras în jos indicele energetic BET-NG care totuși a supraperformat pieței cu un declin de 0,60%. Din structura sa, titlurile Romgaz Mediaș (SNG) s-au depreciat cu 0,89%, până la prețul de 27,80 lei/acțiune, pe tranzacții cu puțin peste 839.000 de lei, iar titlurile Electrica (EL) au închis la prețul de 9,8500 lei/acțiune, cu 0,10% sub referință o ședință în care schimburile pe acest emitent s-au cifrat la aproximativ 587.000 de lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
omv petrom
fondul proprietatea
darius valcov