Bursa surmontează și corecția ex-dividend a acțiunilor Fondul Proprietatea, rămânând în zona maximelor. Volumele se reduc

Bursa surmontează și corecția ex-dividend a acțiunilor Fondul Proprietatea, rămânând în zona maximelor. Volumele se reduc

Sursa foto: Bluebay2014 / dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 7 iun 2019

Piața de capital românească încheie o săptămână în care indicii au ajuns în zona maximelor, în pofida ajustărilor ex-dividend la mai multe acțiuni relevante. Suflul pozitiv din America a favorizat această evoluție.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Investitorii activi la Bursa de Valori București au intrat la cumpărare la acest început de iunie, iar acest lucru s-a văzut atât la nivelul volumelor, cât și prin escaladarea cotațiilor către noi maxime ale acestui an. Ultima sesiune de tranzacționare a acestei săptămâni a fost, însă, una de retragere la nivelul lichidității. Rulajul pieței de acțiuni a fost de 23,23 milioane lei (4,92 milioane euro), dar totuși piața a păstrat suflu pentru creșteri viitoare.

Piața a fost marcată de o activitate de tranzacționare sporită pe titlurile Fondul Proprietatea (FP), de 2,94 milioane lei, care astăzi s-au ajustat ex-dividend cu 6,36%, până la prețul de 1,0300 lei/acțiune. Impactul s-a resimțit în primul rând asupra indicelui financiar BET-FI care a coborât cu 2,67%, până la nivelul de 37.835,23 puncte, dar corecția a afectat piața în ansamblul ei.

Asaltat în fortăreața sa de la Craiova de SIF Banat Crișana, șeful de la SIF Oltenia, Tudor Ciurezu, lansează propriul atac pe terenul adversarului. Ce solicită pentru AGA de la Arad CITEȘTE ȘI Asaltat în fortăreața sa de la Craiova de SIF Banat Crișana, șeful de la SIF Oltenia, Tudor Ciurezu, lansează propriul atac pe terenul adversarului. Ce solicită pentru AGA de la Arad

Astfel, indicele compozit BET Plus s-a depreciat cu 0,51%, iar indicele reprezentativ BET a sufrerit un declin de 0,55%, până la nivelul de 8.575,77 de puncte. Sub aspect tehnic, indicele acțiunilor lichide românești se află pe o traiectorie ascendentă, respectând secvența cu minime și maxime din ce în ce mai ridicate conform teoriei lui Dow, iar în sesiunea de astăzi cotația doar a efectuat o retragere pe media mobilă exponențială de 5 zile (EMA5), așa cum se vede pe graficul atașat.

Bursa surmontează și corecția ex-dividend a acțiunilor Fondul Proprietatea, rămânând în zona maximelor. Volumele se reduc

Dacă excludem cazul singular al Fondului Proprietatea, sesiunea a fost pozitivă, iar pulsul este luat de titlurile Băncii Transilvania (TLV), care dau sentimentul investitorilor față de piața românească, au crescut cu 1,34%, până la un nou maxim al acestui an, de 2,2750 lei/acțiune, pe transferuri de 3,84 milioane lei. Cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a BRD Groupe Société Générale (BRD), au avansat cu 1,19%, până la prețul de 11,94 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de 1,44 milioane lei.

Piața a fost ajutată și de suflul pozitiv venit din Europa, unde indicii principali continentali și regionali au închis „pe verde”: +1,20% indicele Euro Stoxx 50, +0,99% pentru indicele FTSE de la Londra, +0,62% pentru indicele CAC40 de la Paris, +0,77% pentru indicele DAX30 de la Frankfurt, +0,87% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, +0,39% pentru indicele BUX de la Budapesta și +0,12% pentru indicele indicele PX de la Praga.

DOCUMENT Guvernul dă înapoi cu cerințele de capital care ar fi scos din piață fondurile private de pensii CITEȘTE ȘI DOCUMENT Guvernul dă înapoi cu cerințele de capital care ar fi scos din piață fondurile private de pensii

În piața petrolului, unde cotațiile au atins minime ale ultimelor 4 luni, ultima zi de tranzacționare a fost de revenire. Ziua a fost pozitivă și la BVB pentru segmentul energetic, al cărui indice sectorial BET-NG a urcat cu 1,09%. Cel mai lichid emitent din structura sa, Romgaz Mediaș (SNG), a câștigat 1,26% la nivelul capitalizîării bursiere, prețul de închidere al titlurilor sale fiind de 32,30 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de 2,39 milioane lei.

La același capitol, titlurile Nuclearelectrica (SNN) s-au apreciat cu 0,17%, până la prețul de 11,92 lei/acțiune, pe al 4-lea rulaj al zilei, de 2,05 milioane lei, titlurile Electrica (EL) au avut un salt de 2,78%, până la prețul de 11,10 lei/acțiune, pe tranzacții de 1,90 milioane lei, iar titlurile OMV Petrom (SNP) au crescut cu 0,64%, până la prețul de 0,3925 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 1,84 milioane lei.

În piața deal, singura tranzacție specială din piața deal s-a efectuat cu 14,72 milioane acțiuni Mecanica Ceahlău (MECF), reprezentând 6,13% din acțiunile producătorului de utilaje agricole. Schimbul s-a realizat la prețul de 0,1290 lei/acțiune, cu 13,42% sub referință, valoarea acestuia cifrându-se la 1,90 milioane lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
omv petrom
fondul proprietatea
romgaz
electrica