Bursele europene au crescut pentru a doua ședință consecutiv, sprijinite de bănci

Bursele europene au crescut pentru a doua ședință consecutiv, sprijinite de bănci
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 15 feb 2016

Principalele burse europene au urcat luni pentru a doua ședință consecutiv, avansul fiind sprijinit de acțiunile din sectorul bancar, pe fondul speculațiilor privind noi măsuri ale băncilor centrale pentru stimularea marilor economii globale, transmite MarketWatch.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Indicele Stoxx Europe 600 a crescut cu 3%, cel mai mare avans zilnic din ultimele trei săptămâni. Vineri, indicele a urcat cu 2,9%, după ce în sesiunea anterioară a atins cel mai scăzut nivel din septembrie 2013.

Acțiunile europene au început în forță tranzacțiile de luni, investitorii fiind încurajați de evoluția pieței de capital din Japonia, care a urcat cu 7,2%. Creșterea a fost susținută de speculațiile referitoare la intensificarea politicilor de relaxare monetară ale Băncii Japoniei, pe fondul evoluției economice slabe. Economia Japoniei a scăzut în ultimul trimestru din 2015 pentru a doua oară în decurs de nouă luni, înregistrând un declin de 1,4% raportat la perioada similară din anul precedent.

Optimismul investitorilor a fost alimentat și de comentariile președintelui Băncii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, care a declarat că instituția bancară “nu va ezita să acționeze“ la următoare ședință de politică monetară din martie, dacă turbulențele din piețele financiare amenință să deterioreze perspectivele de creștere economică din zona euro.

Draghi a respins însă afirmațiile apărute luni dimineață, potrivit cărora BCE discută cu Guvernul italian posibilitatea achiziției de credite neperformante de la băncile din Italia, în cadrul programului de cumpărare de active al instituției.

Acțiunile băncilor italiene au urcat semnificativ în urma informațiilor și au închis ședința bursieră cu câștiguri de până la 9,2%. Tot în sectorul bancar, titlurile băncii elene Eurobank Ergasias, prezentă și în România prin Bancpost, au urcat cu 29,9%, în timp ce Credit Suisse și HSBC au crescut cu 2,7%, respectiv 1,4%.

Bursa de la Londra a închis pe plus cu 2%, piața de capital de la Frankfurt cu 2,7%, iar bursa de la Paris cu 3%.

viewscnt
Afla mai multe despre
burse europene
evolutii
inchidere