Bursele europene au închis în scădere accentuată, după o serie de decizii ale băncilor centrale referitoare la dobânzi

Bursele europene au închis în scădere accentuată, după o serie de decizii ale băncilor centrale referitoare la dobânzi
Profit.ro
Profit.ro
scris 22 sep 2023

Piețele bursiere europene au închis joi în scădere accentuată, pe fondul unei serii de decizii privind ratele dobânzilor din partea băncilor centrale din Anglia, Turcia, Suedia, Elveția și Norvegia, transmite CNBC.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Indicele paneuropean Stoxx 600 a încheiat tranzacțiile în declin cu 1,3%, cu bursele majore și aproape toate sectoarele în teritoriu negativ, scrie News.ro.

VIDEO PROFIT NEWS TV Claudiu Bisnel, Brisk Group: Suntem implicați în reconversia unuia dintre cele mai importante proiecte internaționale care va avea aproximativ dimensiunea Belgiei. Cele mai mari companii din lume sunt implicate CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Claudiu Bisnel, Brisk Group: Suntem implicați în reconversia unuia dintre cele mai importante proiecte internaționale care va avea aproximativ dimensiunea Belgiei. Cele mai mari companii din lume sunt implicate

Acțiunile companiilor din sectorul călătoriilor și agrementului au înregistrat cea mai mare scădere, cu 3,2%, urmate de cele miniere, care au coborât cu 2,6%.

DAX al bursei din Frankfurt a scăzut cu 1,33%, CAC 40 al bursei din Paris cu 1,59%, iar FTSE 100, al bursei din Londra, cu 0,69%. FTSE MIB al bursei din Milano a pierdut 1,78%, ân timp ce IBEX 35 al bursei din Madrid a scăzut cu 1%.

Banca Angliei și-a întrerupt ciclul de reduceri ale dobânzii de referință, pe care a menținut-o la 5,25%, după date referitoare la inflație mai scăzute decât se aștepta.

Băncile centrale suedeze și norvegiene au ales ambele să majoreze ratele dobânzilor, în timp ce Banca Națională Elvețiană și-a întrerupt ciclul de creștere.

Banca centrală a Turciei și-a majorat joi dobânda cheie la 30%, o creștere de 5 puncte procentuale, de la 25%, în timp ce Ankara continuă să se lupte cu inflația cu două cifre.

Rusia impune restricții temporare la exporturile de benzină și motorină CITEȘTE ȘI Rusia impune restricții temporare la exporturile de benzină și motorină

Lira turcească a scăzut ușor, până la 27,06 față de dolar, în urma informației, moneda americană urcând cu 0,3% față de moneda locală.

Piețele globale au reacționat, de asemenea, la cea mai recentă decizie a Rezervei Federale din SUA de a menține ratele dobânzilor constante. Mișcarea era așteptată pe scară largă, dar banca centrală a spus că se așteaptă la încă o creștere înainte de sfârșitul anului și la mai puține reduceri decât indicase anterior pentru anul viitor.

Odată cu previziunile privind dobânzile, Fed și-a majorat puternic așteptările de creștere economică pentru acest an, produsul intern brut al SUA fiind acum așteptat să crească cu 2,1%.

Piețele din Asia-Pacific au scăzut în întreaga regiune. Acțiunile americane au scăzut joi din cauza îngrijorării că o nouă creștere a dobânzii Rezervei Federale ar putea avea loc înainte de sfârșitul anului.

viewscnt
Afla mai multe despre
bursa
actiuni