Bursele înregistrează creșteri, sprijinite de speranța că Fed nu va majora dobânda

Bursele înregistrează creșteri, sprijinite de speranța că Fed nu va majora dobânda
Andra Oprescu
Andra Oprescu
scris 5 oct 2015

Bursele au crescut luni la nivel global, investitorii așteptându-se ca autoritățile din China să adopte noi măsuri de stimulare a economiei, iar Rezerva Federală a SUA (Fed) să mențină dobânzile scăzute în continuare, scrie Wall Street Journal (WSJ).

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară
“Weekendul le-a oferit investitorilor timpul necesar pentru a analiza datele sub așteptări de pe piața muncii din SUA și se pare că se aplică ideea că ‘veștile proaste sunt vești bune‘ pentru acțiuni”, a spus Jonathan Sudaria, dealer la London Capital Group.

În Europa indicele Stoxx Europe 600 a crescut cu 1,7% în prima parte a zilei de luni, în timp ce Indicele Hang Seng China Enterprises Index, care include companii chineze listate pe bursa din Hong Kong, a închis în creștere cu 2%. Indicele Hang Seng din Hong Kong a închis în creștere cu 1,6%, iar bursa din Shanghai a fost închisă cu ocazia unei sărbători. în Japonia, indicele Nikkei 225 Stock Average a înregistrat un avans de 1,6%.

Frânarea pieței muncii din SUA reduce semnificativ șansele ca Fed să majoreze dobânda-cheie la următoarea ședință de politică monetară, această mutare putând fi amânată chiar până anul viitor.

Economia SUA a creat în plus 142.000 de locuri de muncă în luna septembrie, cu 60.000 de slujbe sub așteptările pieței. De asemenea, autoritățile au revizuit în scădere cu 37.000 de locuri de muncă datele din august. Spre comparație, în lunile mai-iulie, economia americană a creat peste 200.000 de locuri de muncă pe lună.

Analiștii au avertizat că o creștere a dobânzilor în SUA ar determina ieșiri masive de capital din economiile emergente, ceea ce ar afecta negativ perspectivele economice.

Banca Mondială a revizuit în scădere estimările cu privire la creșterea economică a țărilor din estul Asiei, pe fondul încetinirii economiei chineze, transmite Bloomberg.

Potrivit noilor estimări, avansul economic al Chinei ar urma să se situeze la 6,9% în 2015, în timp ce prognozele anterioare, publicate în aprilie, indicau o creștere de 7,1%. Economia ar urma să încetinească la 6,7% anul viitor și la 6,5% în 2017.

Economiile statelor în curs de dezvoltare din estul Asiei și Pacific ar urma să crească cu 6,5% în 2015 și 6,4% în 2016, față de 6,7%, cât arătau estimările din aprile.

Ca urmare a înrăutățirii estimărilor, autoritățile din China vor continua probabil să adopte măsuri de stimulare a economiei.

viewscnt
Afla mai multe despre
fed
bursa