BVB a încheiat ședința de joi în scădere

BVB a încheiat ședința de joi în scădere
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 24 sep 2015

Bursa de la București a închis joi în scădere, în linie cu evoluția piețelor din regiune, pe o lichiditate în creștere, asigurată în principal de acțiunile Fondul Proprietatea (FP), BRD-Groupe Societe Generale (BRD) și Electrica (EL).

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Indicii de referință BET și BETPlus au închis pe minus cu 0,4%. BET monitorizează evoluția celor mai lichide 10 companii, în timp ce BETPlus cuprinde cele mai tranzacționate 34 de acțiuni din piața reglementată, cu excepția SIF-urilor și a acțiunilor companiilor străine.

Tranzacțiile cu acțiuni au totalizat 26,04 milioane de lei (5,9 milioane euro), comparativ cu 21,7 milioane de lei la finele ședinței de miercuri. Suma include două transferuri deal cu acțiunile producătorului de gaze naturale Romgaz (SNG), în valoare de 3,05 milioane de lei, precum și un deal cu 50.000 de acțiuni BRD, care au fost transferate pentru aproximativ o jumătate de milion de lei.

Fondul Proprietatea a fost cea mai lichidă companie pe piața principală joi, cu tranzacții totale de 8,86 milioane de lei, urmat de BRD, cu un rulaj de 5,57 milioane de lei, și Electrica, cu puțin peste 4 milioane de lei.

Un grup de acționari ai Electrica, între care ING și BERD, solicită în AGEA cumpărarea participațiilor deținute de Fondul Proprietatea la subsidiarele Electrica, potrivit unui convocator al distribuitorului de energie electrică remis BVB.

Indicele BET FI, compus din cele cinci SIF-uri și Fondul Proprietatea, a urcat cu 0,16%, în condițiile în care patru din cele șase companii incluse în indice au încheiat pe verde.  

BET NG, care urmărește evoluția companiilor din sectorul energetic, a închis în coborâre cu 0,29%, în timp ce BET XT și BET BK au scăzut cu 0,35%, respectiv 0,24%. BET XT reflectă evoluția primelor 25 de acțiuni românești în funcție de lichiditate, în timp ce BET BK cuprinde cele mai lichide 25 de companii indiferent de țara de proveniență.

Pe piețele europene, indicele Stoxx 600 a închis în scădere cu 2,2%, tras în jos de evoluția companiilor din industria auto. Titlurile BMW au coborât cu 5,3%, după ce pe parcursul sesiunii au pierdut până la 9,3% din valoare ca urmare a unor informații din media privind depășirea limitelor UE referitoare la emisiile de gaze în cazul unui model cu motorizare diesel.

Acțiunile producătorului de echipamente pentru interioarele mașinilor Faurecia au scăzut cu 3,6%, în timp ce grupul german Volkswagen, aflat în centrul unui scandal privind emisiile poluante, a închis în creștere cu 0,4%, după pierderi cumulate de peste 30% în prima parte a săptămânii.

În regiune, bursa de la Varșovia a scăzut cu 1%, piața de capital de la Praga cu 0,98%, iar bursa de la Budapesta cu 0,37%.

viewscnt
Afla mai multe despre
bursa
bvb
inchidere