BVB – a la 8-a sesiune de “verde” consecutivă

BVB – a la 8-a sesiune de “verde” consecutivă

Sursa foto: Sai Chan | Dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 15 nov 2022

Conectată la raliul extern, bursa românească a adăugat o ședință pozitivă în impulsul ascendant. Mișcarea este catalizată de acțiunile bancare și ale companiilor cu care au venit cu rezultate bune la 9 luni.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Tendința pozitivă a burselor dezvoltate și consumarea raportărilor financiare a creat condiții pentru o majnorare ușoară a lichidității de la BVB. Rulajul de 42,19 milioane lei (8,60 milioane euro) al pieței de acțiuni nu este decât la media ultimilor ani, dar a depășit semnificativ cel al sesiunilor dominate de slăbiciune a acestei etape.

Investitorii s-au activat la cumpărare pe unii emitenți. Titlurile Băncii Transilvania (TLV) au avansat cu 0,91%, până la prețul de 20,00 lei/acțiune, pe cele mai mari tranzacții ale zilei, de 17,03 milioane lei, și titlurile BRD Groupe Société Générale (BRD) s-au apreciat cu 2,62%, până la prețul de 13,34 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de 3,84 milioane lei.

Cu declin al vânzărilor la toate categoriile majore de produse, Alro își adâncește de 4 ori pierderile, la un nivel de peste 100 milioane lei CITEȘTE ȘI Cu declin al vânzărilor la toate categoriile majore de produse, Alro își adâncește de 4 ori pierderile, la un nivel de peste 100 milioane lei

Tot la capitolul financiar, titlurile Fondul Proprietatea (FP) au crescut cu 0,53%, până la prețul de 1,8960 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 2,44 milioane lei în ziua desfășurării unei AGA în care acționarii au aprobat și un program de răscumpărări în limita a 3,50 miliarde acțiuni proprii.

Sunt mișcări care au putut influența traiectoria pieței. Indicele compozit BET-XT a închis cu 0,08% peste referință și indicele reprezentativ a urcat cu 0,27%, până la nivelul de 11.656,53 de puncte în ceea ce este o secvență de 8 sesiuni consecutive de aprecieri, așa cum se vede pe graficul atașat.

BVB – a la 8-a sesiune de “verde” consecutivă

Indicii sectoriali au avut, însă, o zi de scăderi. Indicele fondurilor închise de investiții BET-FI a coborât cu 0,60%, până la nivelul de 48.815,02 de puncte și indicele energetic BET-NG a pierdut 0,42%.

Cele mai lichide simboluri din structura ultimului au avut închideri divergente, influențate de raportările la 9 luni. Astfel, titlurile Romgaz Mediaș (SNG) au suferit un recul de 3,10%, până la prețul de 40,60 lei/acțiune, pe o activitate de 3,76 milioane lei, în ziua în care producătorul de gaze naturale a afișat un profit triplu față de cel din primele 3 trimestre ale anului precedent, titlurile OMV Petrom (SNP) au alunecat cu 0,22% sub referință, la nivelul de 0,4530 lei/acțiune, pe transferuri de 2,59 milioane lei, și titlurile Nuclearelectrica (SNN) s-au corectat cu 1,15%, până la prețul de 43,10 lei/acțiune, pe tranzacții de 1,33 milioane lei.

Prin contrast, titlurile Electrica (EL) au urcat cu 3,20%, până la prețul de 7,10 lei/acțiune, pe un rulak de 1,97 milioane lei, înainte ca la închiderea pieței să raporteze la 9 luni un profit net care rezultă în primul rând din subvenții de peste 2 miliarde lei pe care le are de încasat de la Ministerul Energiei în contul plafonărilor de prețuri stabilite de Guvern. De asemenea, titlurile Transelectrica (TEL) au avut un salt de 7,69&, până la prețul de 21,00 lei/acțiune, pe transferuri de 1,47 milioane lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
omv petrom
fondul proprietatea
romgaz
nuclearelectrica