BVB: Acțiunile cele mai tranzacționate, scăderile cele mai mari

BVB: Acțiunile cele mai tranzacționate, scăderile cele mai mari
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 11 ian 2016

Indicele BET al Bursei de la București a pierdut astăzi 1,5% față de valoarea de închidere a săptămânii precedente, însă amplitudinea deprecierilor a fost mai mare pentru acțiunile care au însumat volume mai mari.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Declinul de 5% al Bursei de la Shanghai nu s-a tradus printr-un șoc în piețele europene, unde în cea mai mare parte a zilei indicii principali de la Londra, Frankfurt și Paris au oscilat neconcludent în jurul referințelor de vineri. La București, însă, tendința de scădere de la acest început de an a continuat.

Indicele BET, al celor mai tranzacționate titluri, a coborât cu 1,49%, până la nivelul de 6.608,41 puncte, decisiv sub pragul de suport, de 6.750-6.800 de puncte, indicat la sfârșitul anului trecut pentru Profit.ro de Ovidiu Șerdean, broker la IFB Finwest, ca prim punct potențial de regrupare a cumpărătorilor. Străpungerea acestuia este o dovadă a forței vânzătorilor în această perioadă.

Mai mult decât atât, volumele vin împreună cu scăderile. Astăzi doi cei mai tranzacționați emitenți de la BVB au avut deprecieri de o amplitudine peste media pieței, iar titlurile Băncii Transilvania, cu al treilea rulaj al pieței, de 5,14 milioane lei, au scăzut cu 1,33%, până la prețul de 2,23 lei/acțiune, nu departe deprecierea de 1,47% a indicelui compozit BET Plus.

Marc Faber: Analiștii americani dau vina pe China pentru a-și justifica prognozele greșite CITEȘTE ȘI Marc Faber: Analiștii americani dau vina pe China pentru a-și justifica prognozele greșite

Fără a fi vorba de volumele excepționale de final de trend, titlurile Romgaz Mediaș (SNG) acompaniază cu transferuri mari alunecarea lor din minime în minime. În fiecare dintre cele șase ședințe de la BVB de la începutul acestui an, această acțiune a închis "pe roșu". Astăzi declinul a fost de 1,92%, până la prețul de 25,50 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de 5,96 milioane lei, în timp ce în piața deal o tranzacție specială de 2,41 milioane lei a fost încheiată la nivelul de cotare al închiderii de azi.

Pe fondul unor volume echivalente cu 5,64 milioane lei, Fondul Proprietatea (FP) a scăzut cu 2,63%, al doilea cel mai mare declin din ultima jumătate de an. Prețul pare a se depărta tot mai mult de reperul de 0,80 lei/acțiune, nivelul afișat astăzi la închidere fiind de 0,776 lei/acțiune. Chiar dacă deprecierile pe segmentul SIF-urilor au fost ceva mai atenuate, indicele financiar BET-FI tot a avut un declin peste media pieței, de 1,90%, până la valoarea de 29.029,17 puncte.

O dinamică mai modestă, de -0,75%, a avut-o indicele energetic BET-NG, în condițiile în care unele dintre acțiunile din componența sa precum Electrica (EL), Transgaz (TGN) și Transelectrica (TEL) au închis în jurul nivelurilor de referință ale ședinței precedente. Activitatea de tranzacționare pe cei trei emitenți s-a ridicat la 5,69 milioane lei, într-o zi în care lichiditatea totală a pieței de acțiuni s-a cifrat la 28,24 milioane lei (6,24 milioane euro).
 

viewscnt
Afla mai multe despre
bvb
bursa
ovidiu serdean
ifb finwest
fondul proprietatea
romgaz
banca transilvania
electrica