BVB – cotațiile își revin, volumele nu

BVB – cotațiile își revin, volumele nu

Sursa foto: Wrangler | Dreamstime.com

scris 14 nov 2022

Indicele BET a adăugat un procent în impulsul ascendent, însă mișcarea favorabilă antrenată pe bursa locală de raliul extern este pe fondul unei lichidități slabe.

Debutul de săptămână a fost mai degrabă favorabil pentru bursele dezvoltate, cu indicii reușind o sesiune de consolidare în zona maximelor locale pe care le-a cucerit în raliul furibund accelerat la începutul acestei luni.

Deși timidă la început, piața de capital românească s-a conectat la acest trend. La BVB am consemnat deja a 7-a ședință consecutivă de aprecieri. Ricoșeul puternic al acțiunilor bancare a catalizat acest parcurs. Este valabil și pentru prima zi de tranzacționare a săptămânii: +1,54%, până la prețul de 19,82 lei/acțiune, pentru titlurile Băncii Transilvania (TLV), care au cumulat transferuri de 7,93 milioane lei, și +1,88%, până la prețul de 13,00 lei/acțiune, pentru titlurile BRD Groupe Société Générale (BRD), ce au însumat schimburi de 3,61 milioane lei.

AAGES își majorează substanțial profitul net la 9 luni. Acțiunile sar la bursă CITEȘTE ȘI AAGES își majorează substanțial profitul net la 9 luni. Acțiunile sar la bursă

Aprecierea a fost antrenată și de sectorul energetic al cărui indice BET-NG a supraperformat pieței, cu un avans de 1,40%: +0,67%, până la prețul de 0,4540 lei/acțiune, pentru titlurile OMV Petrom (SNP) ce au întrunit a 2-a activitate a ședinței, de 4,45 milioane lei, +5,41%, până la prețul de 19,50 lei/acțiune, pentru titlurile Transelectrica (TEL), care au adunat tranzacții de 2,76 milioane lei în ziua în care transportatorul energetic național a anunțat un profit net la 9 luni de 5 ori mai mare decât în perioada similară a anului trecut, +1,21%, până la prețul de 41,90 lei/acțiune, pentru titlurile Romgaz Mediaș (SNG), ce au cumulat volume echiovalente cu 2,45 milioane lei, +1,87%, până la prețul de 43,60 lei/acțiune, pentru titlurile Nuclearelectrica (SNN), și +3,30%, până la prețul de 6,88 lei/acțiune, pentru titlurile Electrica (EL), ultimele 2 simboluri depășind fiecare cu puțin reperul unor transferuri de 1 milion de lei.

Sunt mișcările care au tras în sus piața în ansamblu, cu un câștig de 0,92% al indicelui compozit BET-XT și cu o apreciere de 1,01%, până la nivelul de 11.625,07 puncte a indicelui reprezentativ BET xe a depășit în viteză media mobilă exponențială de 55 de zile (EMA55), așa cum se vede pe graficul atașat.

BVB – cotațiile își revin, volumele nu

Indicele financiar BET-FI a subperformat pieței, urcând cu 0,26%, până la nivelul de 49.108,97 puncte, într-o dinamică apropiată de cea de 0,32% a celui mai important titlu din structura sa, cel al Fondului Proprietatea (FP), care a cumulat schimburi de 2,54 milioane lei cu o zi înainte de Adunarea Generală a Acționarilor. Emitentul a notificat piața că săptămâna trecută a achiziționat de la BVB un număr de 1,92 milioane acțiuni proprii, pe care a plătit suma de 3,55 milioane lei, în cadrul programului de răscumpărări aprobat de acționari.

În ansamblu, dincolo de închiderea „verde”, sesiunea a fost slabă prin prisma lichidității, trădând o încredere redusă a investitorilor la acest moment în actualul raliu. Rulajul pieței de acțiuni a fost de 31,19 milioane lei (6,37 milioane euro), în jurul unei valori în care s-a stabilizat în prima parte a lunii noiembrie.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
omv petrom
fondul proprietatea
romgaz
nuclearelectrica