Ca și când după vacanță au uitat că mai există bursă. Investitorii nu mai mișcă indicii

Ca și când după vacanță au uitat că mai există bursă. Investitorii nu mai mișcă indicii
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 11 sep 2019

Deși lichiditatea a revenit în ultima sesiune la BVB, piața arată a fi în nemișcare, cu deviații nesemnificative ale indicilor față de nivelurile de referință. Este a 11-a ședință consecutivă în care indicele BET are o oscilație mai mică de o treime de procent.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Maximele post-criză au fost atinse parcă prin surprindere în această vară, însă după trecerea perioadei de vacanță investitorii nu mai îndrăznesc să miște nimic. De la începutul lunii, indicii principali abia dacă se mai clintesc și nici măcar atunci când lichiditatea revine – așa cum a fost în ultima ședință în care ruajul pieței de acțiuni a urcat la 56,91 milioane lei (12,02 milioane euro) – ordinele nu au puterea de a da un impuls de o amplitudine mai mare cotațiilor.

Povestea s-a repetat și acum, când indicele compozit BET Plus a avansat marginal, cu 0,01%, iar indicele reprezentativ BET a alunecat cu 0,01% sub referință, la nivelul de 9.228,59 de puncte. Sub aspect tehnic, indicele celor mai lichide acțiuni românești a intrat într-o aglomerare de medii mobile relevante în proporții Fibonacci, care au mai funcționat ca suport dinamic pe parcursul trendului ascendent din acest an, așa cum se vede pe graficul atașat.

Ca și când după vacanță au uitat că mai există bursă. Investitorii nu mai mișcă indicii

Sesiunea nu a fost nici pe departe atât de negativă pe cât o arată tabloul predominant „roșu” al indicilor care include și un declin de 0,13% al indicelui energetic BET-NG și o depreciere de 0,50%, până la nivelul de 41.218,85 de puncte, a indicelui financiar BET-FI. De fapt, primele cele mai tranzacționate 3 acțiuni au închis peste nivelurile de referință ale zilei precedente.

Astfel, titlurile BRD Groupe Société Générale (BRD) au câștigat 0,59%, până la prețul de 13,54 lei/acțiune, pe transferuri de 19,88 milioane lei. Cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a Băncii Translvania (TLV), s-a urcat cu 0,21%, până la prețul de 2,3550 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de 10,59 milioane lei.

De asemenea, titlurile Romgaz Mediaș (SNG) au crescut cu 1,03%, până la prețul de 34,25 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 12,31 milioane lei. De altfel, cele 3 simboluri au acaparat 75,17% din activitatea de tranzacționare pe segmentul acțiuni.

Președintele Asociației Brokerilor, Dan Paul, cooptat ca membru provizoriu în Consiliul de Supraveghere al SIF Transilvania. Acesta a candidat de 2 ori în AGA, însă acționarii l-au respins de fiecare dată CITEȘTE ȘI Președintele Asociației Brokerilor, Dan Paul, cooptat ca membru provizoriu în Consiliul de Supraveghere al SIF Transilvania. Acesta a candidat de 2 ori în AGA, însă acționarii l-au respins de fiecare dată

Piața încă așteaptă o direcție dinspre piețele externe, iar lipsa de reacție de la acest început de septembrie arată că investitorii activi pe piața de capital românească încă sunt prudenți față de etapa bună parcursă la nivel mondial de activele de risc. Și în Europa, tendința a fost favorabilă: +0,51% indicele Euro Stoxx 50, +0,96% pentru indicele FTSE de la Londra, +0,44% pentru indicele CAC40 de la Paris, +0,74% pentru indicele DAX30 de la Frankfurt, +0,04% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, +0,61% pentru indicele BUX de la Budapesta și +0,82% pentru indicele PX de la Praga.

La București, titluri listate secundar la Londra, cele ale Fondului Proprietatea (FP), au închis în staționare, pa prețul de 1,1400 lei/acțiune, pe fondul unor transferuri de 3,73 milioane lei. Interes a existat deopotrivă, pentru titlurile Electrica (EL), care au scăzut cu 0,44%, până la prețul de 11,20 lei/acțiune, în contextul unor schimburi însumând 2,40 milioane lei.

În contextul în care ASF nu a mai mutat, SIF Banat Crișana își caută în justiție dreptul a declanșa AGA la SIF Oltenia. Adunarea cu mandatul președintelui Ciurezu depinde de verdictul instanței CITEȘTE ȘI În contextul în care ASF nu a mai mutat, SIF Banat Crișana își caută în justiție dreptul a declanșa AGA la SIF Oltenia. Adunarea cu mandatul președintelui Ciurezu depinde de verdictul instanței

Într-o zi în care la Londra cotația țițeiului de tip Brent a căzut cu peste 2 dolari/baril, la BVB titlurile celei mai importante companii petroliere românești, OMV Petrom (SNP), s-au corectat cu 0,91%, până la prețul de 0,4100 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 2,94 milioane lei.

Tranzacții de aproximativ 919.000 de lei, peste media obișnuită a respectivului emitent, am consemnat pe titlurile Sphera Franchise Group (SFG), ale companiei care operează lanțurile de almentație publică Pizza Hut și KFC, ale căror cotație a suferit un recul de 0,71%, până la nivelul de 19,70 lei/acțiune, reper cu aproape o treime sub prețul de 29,00 lei/acțiune al oferze publice de listare derulată în noiembrie 2017.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
omv petrom
fondul proprietatea
romgaz
electrica