Cea mai bună investiție a lui Warren Buffet anul acesta este într-o companie ce tranzacționează cu „otravă de șobolani”

Cea mai bună investiție a lui Warren Buffet anul acesta este într-o companie ce tranzacționează cu „otravă de șobolani”
Profit.ro
Profit.ro
scris 12 oct 2023

Berkshire Hathaway, compania de investiții fondată și condusă de miliardarul american Warren Buffett, a obținut anul acesta un randament uriaș de pe urma acțiunilor Nubank, o bancă fintech ce are operațiuni inclusiv cu criptomonede, relatează Markets Insider.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Prețul acțiunilor băncii braziliene a crescut cu 93% de la începutul anului, făcând din acestea investiția cu cel mai bun randament din portofoliul Berkshire în 2023, scrie Hotnews.ro.

Veniturile Pepco cresc, număr record de magazine CITEȘTE ȘI Veniturile Pepco cresc, număr record de magazine

Compania lui Buffett a investit inițial 500 de milioane de dolari în Nubank în iunie 2021, iar apoi alte 250 de milioane în luna decembrie a anului respectiv, când ea a fost listată pe bursa americană.

Investițiile au atras la momentul respectiv întrucât este cunoscut faptul că Buffett este un critic virulent al criptomonedelor iar Nubank, cea mai mare bancă fintech din America Latină, permite tranzacțiile crypto pe platforma sa online.

Mai mult, anul acesta banca și-a lansat anul acesta propriul token digital.

Buffett, un critic virulent al criptomonedelor

Miliardarul american a descris în mod faimos criptomonedele ca fiind „probabil otravă de șobolani” într-un interviu acordat Fox Business în 2018. Vorbind tot în acel an despre ascensiunea spectaculoasă a bitcoin, el a spus într-un interviu acordat televiziunii financiare CNBC că:

„O creștere a prețului crează într-adevăr mai mulți cumpărători și oamenii se gândesc 'trebuie să mă bag și eu în asta' și e mai bine dacă nu înțeleg [criptomonedele]. Dacă nu le înțelegi devii mai entuziasmat decât dacă ai face-o”.

„Nu am niciun bitcoin. Nu dețin nicio criptomonedă și nu o voi face niciodată. S-ar putea însă să creez o monedă Warren, poate voi putea crea una și să spun că vor fi 21 de milioane [de monede]. Le poți avea după ce mor dar nu poți face nimic cu ele decât să le vinzi altcuiva”, a mai spus miliardarul într-un alt interviu acordat CNBC doi ani mai târziu.

FOTO Producătorul vinurilor Liliac a investit peste 3 milioane euro în extinderea spațiului de producție CITEȘTE ȘI FOTO Producătorul vinurilor Liliac a investit peste 3 milioane euro în extinderea spațiului de producție

Anul trecut el a afirmat la Adunarea Generală a Acționarilor Berkshire Hathaway că nu ar da nici 25 de dolari pentru „toți bitcoinii din lume”, întrebându-se retoric ce să facă cu ei.

Charles Munger, mâna sa dreaptă de la compania de investiții, a descris la rândul lui bitcoin și celelalte monede digitale ca fiind „fără valoare” și „un instrument folosit de infractori”.

Amazon și Apple, printre celelalte investiții ale Berkshire cu randament ridicat

Cei de la Markets Insider notează însă că, întrucât acțiunile Nubank reprezintă doar o fracțiune din portofoliul total în valoare de 350 de miliarde de dolari al Berkshire, este foarte probabil ca decizia de a paria pe bancă a fost luat de unul dintre cei doi manageri de investiții ai lui Buffett, Todd Combs și Ted Weschler.

Poziția totală a Berkshire în Nubank se ridică în prezent la aproximativ 840 de milioane de dolari, după ce prețul acțiunilor sale aproape s-a dublat de la cel de 4 dolari cu care erau tranzacționate la începutul anului.

Printre celelalte investiții care au adus randamente spectaculoase companiei lui Buffett anul acesta se numără Amazon (+57%) și Apple (+39%) - compania care reprezintă cea mai mare cotă din portofoliul său.

În schimb, miliardarul american a pierdut bani în 2023 pe unele dintre companiile sale favorite, precum Coca-Cola (-14%), Kraft Heinz (-18%) și Bank of America (-17%).

viewscnt
Afla mai multe despre
otravă de șobolani
warren buffet