China vrea să importe grâu din întreaga lume după ce ploile abundente i-au afectat recolta

China vrea să importe grâu din întreaga lume după ce ploile abundente i-au afectat recolta
Profit.ro
Profit.ro
scris 12 oct 2023

China caută să cumpere grâu din întreaga lume, iar importurile sale anuale ar urma să atingă un nivel record, după ce ploile abundente i-au afectat propria recoltă, transmite Bloomberg.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Cum poți ieși din piața locală pentru a te impune în alte țări, Așteptările de Black Friday, Analiza datelor privind evoluția pieței și perspective pentru perioada următoare, Cum se poate îmbina eficient canalul de vânzare online cu magazinul fizic, Cum îți faci strategia de pricing a produsului, Sfaturi pentru antreprenori la început de drum, când decid lansarea unui magazine online sunt doar o parte dintre temele care vor fi discutate la Profit E-commerce - Ediția a IV-a, programat să fie organizat pe 23 octombrie. Evenimentul, care va fi transmis în direct și la PROFIT NEWS TV, este organizat cu sprijinul Alpha Bank, Mastercard, Nordis Group, Asociației Române a Magazinelor Online (ARMO), eShopTen, UniCredit Bank

Detalii AICI

După ce la începutul anului au cheltuit sume mari pentru a cumpăra grâu din Australia, luna aceasta cumpărătorii chinezi au rezervat cantități mari de grâu de la unii dintre principalii exportatori mondiali, inclusiv SUA, Canada și Franța, potrivit traderilor care au dorit să îi păstreze anonimatul.

FOTO Producătorul vinurilor Liliac a investit peste 3 milioane euro în extinderea spațiului de producție CITEȘTE ȘI FOTO Producătorul vinurilor Liliac a investit peste 3 milioane euro în extinderea spațiului de producție

Acest val de achiziții vine după ce prețurile internaționale la grâu au coborât în septembrie la cel mai scăzut nivel din ultimii trei ani. Chiar dacă scăderea cotațiilor sugerează să există livrări suficiente pentru moment, apetitul în creștere al Chinei adaugă un nou element de incertitudine la adresa lanțurilor de aprovizionare care au devenit vulnerabile la război și politicile comerciale protecționiste, scrie Agerpres.

"Importurile de grâu ale Chinei vor fi mari în viitor, cu siguranță că vor depăși cotele anuale. Se pare că China a cumpărat toate cantitățile disponibile la export din Australia și acum trebuie să meargă mai departe", spune Darin Friedrichs, co-fondatorul Sitonia Consulting Co.

Autoritățile de la Beijing folosesc un sistem de cote pentru a gestiona importurile de produse alimentare precum grâul. În prezent, Beijingul permite importul a 9,636 milioane de tone de grâu pe an, la un tarif vamal de 1%, și 90% din această cotă merge spre firmele guvernamentale. Pentru importurile care depășesc cota, tariful vamal crește la 65%, un nivel care în mod obișnuit nu este accesibil cumpărătorilor privați.

Timp de mai mulți ani, această cotă nu a fost depășită. Însă situația s-a schimbat în 2020 după ce acordul comercial încheiat de Beijing cu administrația Trump a stimulat achizițiile de grâu din SUA. Anul trecut, importurile totale de grâu ale Chinei s-au situat la un nivel record de 9,96 milioane de tone pe măsură ce cumpărătorii chinezi au folosit grâul ca un înlocuitor pentru alte ingrediente utilizate ca nutreț pentru animale iar cetățenii chinezi au mâncat mai multă pâine. În prezent, China concurează cu Egiptul pentru titlul de cel mai mare importator mondial de grâu.

În primele opt luni ale acestui an, achizițiile de grâu de peste hotare ale Chinei au ajuns deja la 9,56 milioane de tone și peste 60% din această cantitate a fost importată din Australia. Traderii consultați de Bloomberg susțin că acum cumpărătorii chinezi urmăresc cu atenție recoltele din emisfera sudică pentru noi achiziții, precum și condițiile culturilor din alte țări, cum este Kazahstan.

viewscnt
Afla mai multe despre
grau
china