Creșteri la BVB în ultima zi a lunii. Banca Transilvania și Fondul Proprietatea ridică volumele

Creșteri la BVB în ultima zi a lunii. Banca Transilvania și Fondul Proprietatea ridică volumele
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 31 aug 2020

Acțiunile românești au încheiat ultima zi de tranzacționare din august în creștere puternică, extinzând câștigul la nivelul lunii la peste 7%, pe un rulaj în urcare, susținut, în principal, de Banca Transilvania și Fondul Proprietatea.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

În contrast cu evoluția din restul continentului, tabloul indicilor bursieri de la BVB a fost unul preponderent “verde” astăzi: +1,66% pentru indicele BET, +1,58% pentru indicele compozit BETPlus și +1,83 pentru indicele companiilor din energie BET-NG.

Singura pată roșie a fost dată de indicele financiar BET-FI, care s-a corectat cu 0,80%, tras în jos de acțiunile Fondului Proprietatea (FP) și SIF Oltenia (SIF5).

Acțiunile europene - cea mai bună lună august începând cu 2009. Indicele american S&P 500 se îndreaptă spre cea mai bună performanță din ultimii 36 ani CITEȘTE ȘI Acțiunile europene - cea mai bună lună august începând cu 2009. Indicele american S&P 500 se îndreaptă spre cea mai bună performanță din ultimii 36 ani

La nivelul întregii luni, indicele reprezentativ BET s-a apreciat cu 7,4%, față de un câștig de circa 3% consemnat de indicele Stoxx Europe 600. Stoxx 600, care urmărește evoluția celor mai lichide 600 de companii din 17 țări europene, a încheiat luna august cu cea mai bună performanță pentru această perioadă din ultimii 11 ani.

Rulajul pieței de acțiuni de la București a urcat la 42,54 milioane de lei (8,79 milioane euro), mai mult de jumătate din schimburi fiind realizate pe titlurile Băncii Transilvania (TLV) și Fondului Proprietatea.

Acțiunile Băncii Transilvania s-au apreciat cu 2,7%, până la prețul de 2,2850 lei/unitate, pe transferuri de 14,88 milioane de lei, în timp ce acțiunile FP au pierdut 0,40% din valoare, pe un rulaj de 7,23 milioane de lei.

În sectorul energetic, titlurile Romgaz (SNG) s-au apreciat cu 1,90%, pe al treilea mare rulaj al zilei, de 4,65 milioane de lei, iar acțiunile OMV Petrom (SNP) au câștigat 3,91%, pe schimburi însumând 3,62 milioane de lei.

OMV Petrom a finalizat, luni, tranzacția pentru achiziția OMV Offshore Bulgaria GmbH de la OMV Exploration & Production GmbH, obținând astfel o participație de 42,86% în perimetrul offshore Han-Asparuh, din apropierea perimetrului Neptun Deep, pentru care deține, alături de Exxon, licența de explorare.

În regiune, indicele WIG 20 de la Varșovia s-a depreciat cu 1,62%, indicele PX de la Praga a consemnat un declin de 0,51%, în timp ce referința BUX de la Budapesta a stagnat.

viewscnt
Afla mai multe despre
bvb
actiuni
evolutii