Cu un forcing de final, oferta de titluri de stat strânge subscrieri în echivalent 218 milioane euro, mai mari decât la exercițiile din iulie și septembrie

Cu un forcing de final, oferta de titluri de stat strânge subscrieri în echivalent 218 milioane euro, mai mari decât la exercițiile din iulie și septembrie

Sursa foto: Ekkasit919 | Dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 10 dec 2021

Plasamentele în programul Fidelis au fost concentrate în proporție de 70% pe titlurile cu scadența la 1 an. Perspectiva majorării dobânzilor i-a determinat pe investitori să fie prudenți față de maturitățile lungi.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

După un debut timid al subscrierilor pentru noile emisiuni de titluri de stat, investitorii activi la Bursa de Valori București au venit către finalul calendarului operațiunii cu ordine mai consistente care au ridicat participarea la 218,41 milioane.

Este un interes mai mare decât la cele 2 exerciții din iulie și septembrie, când plasamentele au fost relativ apropiate, în jurul reperului de 190 milioane euro. Investitorii au aglomerat cererea pe scandeța scurtă. Titlurile cu maturitate în decembrie 2022 (R2212A), având o dobândă de 4,00%, au adunat peste aproximativ 6.500 de ordine, din totalul celor peste 8.800 ordine pentru toate emisiunile. Cele 7,59 milioane de unități au o valoare agregată de 759,45 milioane lei (153,45 milioane euro).

Profit Financial.forum – Bogdan Drăgoi, președintele SIF Banat-Crișana: Paradox – listări multe și tranzacții de zi cu zi tot mai puține CITEȘTE ȘI Profit Financial.forum – Bogdan Drăgoi, președintele SIF Banat-Crișana: Paradox – listări multe și tranzacții de zi cu zi tot mai puține

Pe de altă parte, participarea a fost mai modestă pentru obligațiunile guvernamentale cu scadența mai lungă. Investitorii s-au ferit să ia poziții decisive în contextul în care este posibil să asistăm la noi majorări de dobânzi, iar în piața secundară sunt alte emisiuni în programul Fidelis care se tranzacționează sub valoarea nominală, la niveluri care le conferă randamente și de peste 5%.
Aproape 1.300 de români au subscris pentru un număr de aproximativ 1,13 milioane titluri cu scadența în decembrie 2024 (R2412A) și având o rată anuală a dobânzii de 4,60%. Valoarea totală a acestor ordine este de 113,07 milioane lei (22,85 milioane euro), de 6,7 ori mai mică decât cea a titlurilor la 1 an.

Nu este doar o reticență față de dobânzile la lei. Prudența se manifestă  și pentru emisiunea denominată în moneda unică europeană cu maturitate în decembrie 2026 (R2612AE) și purtând un cupon anual de 1,80%. Cele cu puțin peste 1.000 de ordine sunt exprimate pentru aproximativ 421.000 de titluri cu o valoare de 42,11 milioane euro.

viewscnt
Afla mai multe despre
titluri de stat
bursa
bvb
dobanzi