Dolarul scade puternic față de yen după anunțarea deciziilor de politică monetară în Japonia

Dolarul scade puternic față de yen după anunțarea deciziilor de politică monetară în Japonia
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 18 dec 2015

Dolarul american a scăzut puternic față de yen vineri, pe fondul dezamăgirii investitorilor privind măsurile de politică monetară anunțate de banca centrală a Japoniei, considerate insuficiente de majoritatea economiștilor, relatează MarketWatch.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Într-o decizie surprinzătoare, Banca Japoniei a hotărât, la ședința de vineri, să extindă măsurile de relaxare monetară prin creșterea expunerii pe obligațiunile guvernamentale cu scadențe de peste 7 ani și majorarea achizițiilor de acțiuni cotate la bursă.

În același timp, valoarea programului de achiziții anuale de active a fost menținută la aproximativ 80.000 miliarde yeni (650 miliarde dolari).

Majoritatea analiștilor nu se așteptau la schimbări în politica monetară a băncii centrale, astfel că dolarul s-a apreciat inițial la 123,59 unități față de yen, de la 122,6 unități anterior publicării deciziilor instituției bancare.

La scurt timp însă, investitorii au început să plaseze ordine de vânzare pe dolar, consensul din piețe fiind că măsurile anunțate sunt insuficiente pentru a stimula creșterea economiei Japoniei.

În jurul orei 16:17, dolarul se tranzacționa pe piața de la New York la 121,65 unități pentru un yen, în scădere cu 0,75% față de referință. În prima parte a ședinței bursiere, dolarul a atins un minim intraday de 121,06 unități față de yen.

“Inițial am fost foarte surprinși, însă comunicatul băncii centrale precizează că deciziile de astăzi reprezintă doar extinderea măsurilor existente și se pare că nu exista nicio intenție de introducere a unor noi măsuri“, a spus Akira Moroga, analist al băncii japoneze Aozora Bank.

Pe bursa de la Tokyo, indicele Nikkei Stock Average a închis în scădere cu 1,9%, după ce se apreciase cu până la 2%, până la maximul ultimelor două săptămâni, la scurt timp după publicarea deciziilor de politică monetară. 

viewscnt
Afla mai multe despre
dolar
yen
depreciere
scadere
japonia
decizii politica monetara