Electrica începe negocierile cu FP pentru preluarea pachetelor de acțiuni la subsidiarele sale

Electrica începe negocierile cu FP pentru preluarea pachetelor de acțiuni la subsidiarele sale
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 10 nov 2015

Adunarea Generală a Acționarilor la Electrica a mandatat Consiliul de Administrație să negocieze cu Fondul Proprietatea cumpărarea pachetelor de acțiuni de până la 22% din subsidiarele sale de distribuție și furnizare a energiei electrice. Termenul este până la sfârșitul lunii martie a anului viitor.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Fondului Proprietatea (FP) i se deschide posibilitatea lichidizării deținerilor sale la Electrica Muntenia Distribuție Nord, Electrica Distribuție Transilvania Nord, Electrica Distribuție Transilvania Sud și Electrica Furnizare SA. Pachetele reprezentând până la 22% din cele patru subsidiare ale Electrica SA (EL) vor putea fi cumpărate de compania-mamă după ce Adunarea Generală a Acționarilor a mandatat Consiliul de Administrație pentru începerea negocierilor cu FP.

Prețul ar urma să țină seama exclusiv de condițiile economice, iar compania va avea obligația să îl facă public indiferent dacă acesta va fi acceptat de sau nu Fondul Proprietatea. De asemenea, conducerea societății va trebui să prezinte și argumentația economică ce a stat la baza ofertei. Negocierile au un termen limită pentru data de 31 martie 2016, însă dacă acestea se vor încheia cu succes au nevoie de aprobarea expresă a unei noi Adunări Generale a Acționarilor. Punctul care prevedea că detaliile contractului și încheierea acestuia cad în sarcina membrilor Consiliului de Administrație a fost respins de AGA de astăzi.

Propunerea pentru achiziția de la FP a acestor participații minoritare a venit la finele lunii septembrie din partea unui grup de acționari controlând 6,15% din capitalul social al Electrica format din fondurile Newtyn și fondurile de pensii administrate privat ING.

Electrica avea la data de 30 iunie disponibilități de cash de 1,09 miliarde lei, potrivit raportării către Bursă, în cea mai mare parte rezultate din oferta publică prin care a atras 1,95 miliarde lei în iunie 2014. Pe de altă parte, Fondul Proprietatea și-a arătat încă dinainte de operațiunea de piață de acum aproape  un an și jumătate intenția de a-și înstrăina deținerile la cele patru entități nelichide fie prin vânzarea către Electrica, fie swap-uri ale pachetelor la cele patru subsidiare cu acțiuni Electrica, între timp companie listată.

Vor fi șapte membri ai Consiliului de Administrație, dar nu mai mult de trei de la stat

Adunarea Generală a Acționarilor de astăzi, cu un cvorum de 77,73% din drepturile de vot, a adoptat și modificarea Actului Constitutiv al societății care prevede majorarea numărului membrilor Consiliului de Administrație la șapte persoane, de la cinci membri. Dacă percepția în piață era aceea că suplimentarea fotoliilor din CA și introducerea votului cumulativ vizează o mai bună reprezentare a statului, deținând 48,78% din titluri, acum această variantă este îngrădită chiar de Actul Constitutiv. Documentul prevede că statul nu va putea avea mai mult de trei membri în CA, restul de patru persoane urmând să fie reprezentanți independenți desemnați de ceilalți acționari. În AGA s-au votat o serie de stipulații exprese referitoare la profilul viitorilor candidați independenți la Consiliul de Administrație. Astfel, aceștia ar urma să nu fie director, salariat sau acționar semnificativ al societății, să nu fi avut în ultimul an o relație cu societatea, să nu fi fost auditor în al companiei în ultimii trei ani, să nu aibă legături de familie cu persoane aflate în situațiile menționate anterior și în ultimii ani să nu fi ocupat vreo poziție în cadrul unei autorități de stat centrale sau locale ori într-o societate concurentă. De asemnea, Actul Constitutiv menționează că ședințele CA nu trebuie să se defășoare într-o componență mai mică de cinci membri, iar trei dintre aceștia să fie independenți.

Adunarea Generală a Acționarilor în care va fi ales noul Consiliu de Admnistrație a fost convocată la sfârșitul lunii trecute pentru zilele de 14-15 decembrie.
 

viewscnt
Afla mai multe despre
electrica
fondul proprietatea
bvb
bursa
energie