Euro scade față de dolar pentru prima dată în patru ședințe, pe fondul speculațiilor privind deciziile BCE

Euro scade față de dolar pentru prima dată în patru ședințe, pe fondul speculațiilor privind deciziile BCE
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 7 mar 2016

Euro s-a depreciat luni în raport cu dolarul american pentru prima dată în ultimele patru sesiuni de tranzacționare, pe fondul speculațiilor privind adoptarea de către Banca Centrală Europeană (BCE) a unor noi măsuri de relaxare la ședința de politică monetară de joi, în timp ce principalele burse europene au deschis în scădere, în condițiile în care investitorii au început să își marcheze profiturile după o perioadă de trei săptămâni de apreciere.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Euro a scăzut cu 0,5% față de dolar, la 1,0955 unități, cel mai mare declin începând cu 29 februarie, scrie Bloomberg.

Majoritatea economiștilor estimează că BCE va extinde, la ședința de politică monetară din 10 martie, achizițiile lunare de obligațiuni din zona euro și va reduce și mai mult dobânda pentru depozite, aflată deja în teritoriu negativ.

"Euro tinde să se deprecieze înaintea deciziilor BCE, care în general vizează reducerea dobânzilor și extinderea măsurilor de relaxare", spune Richard Cochinos, analist al Citigroup. Potrivit Citigroup, euro se va tranzacționa sub 1,05 unități pentru un dolar până la finalul anului și ar putea ajunge chiar la paritate cu moneda națională americană, însă traiectoria "nu va fi directă”.

JPMorgan: BCE va reduce dobânda la depozite cu 0,4 puncte procentuale, la minus 0,7% CITEȘTE ȘI JPMorgan: BCE va reduce dobânda la depozite cu 0,4 puncte procentuale, la minus 0,7%

În așteptarea deciziilor BCE, acțiunile europene au revenit în teritoriu negativ în prima parte a tranzacțiilor de luni, după ce vineri au închis la cel mai ridicat nivel de la finele lunii ianuarie.

În jurul orei 12:30, indicele Stoxx Europe 600 era în coborâre cu 0,9%, acțiunile companiilor farmaceutice fiind printre puținele care înregistrau creșteri. Săptămâna trecută, indicele a avansat cu 3,1%, iar în ultimele trei săptămâni a câștigat aproape 13%.

Acțiunile grupului francez de utilități EDF (Électricité de France) au scăzut cu 7,2%, în urma demisiei directorului financiar. Thomas Piquemal și-a prezentat luni demisia din postul de director financiar al EDF, din cauza unor neînțelegeri cu conducerea pe marginea unui proiect privind construcția de reactoare nucleare în Marea Britanie. Potrivit lui Piquemal, proiectul din Marea Britanie, estimat la 18 miliarde de lire sterline, ar putea afecta stabilitatea financiară a EDF.

Indicele FTSE 100 al bursei de la Londra era în scădere cu 0,87%, CAC 40 (Paris) cu 1,05%, FTSE MIB (Milano) cu 1,7%, iar DAX (Frankfurt) cu 1,25%.

viewscnt
Afla mai multe despre
euro
actiuni
burse europene
evolutii
bce
masuri politica monetara