Fără declarații ale oficialilor care să sperie investitorii, bursa își croiește drum în sus

Fără declarații ale oficialilor care să sperie investitorii, bursa își croiește drum în sus
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 8 aug 2018

Indicii principali de la BVB au câștigat aproximativ jumătate de procent. „Piața are un tonus pozitiv”, spune un broker care vede piața conectată la datele de evaluare fundamentală și la mișcarea piețelor externe, fără informații din zona guvernamentală cu privire la reducerea schemei Pilonului II de pensii.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Bursa românească se află pe un parcurs ascendent, iar cotațiile sunt împinse către zonele de la care s-au activat vânzătorii la jumătatea lunii iunie. Climatul este, însă, unul favorabil înainte cu câteva zile de etapa în care vor veni cele mai multe raportări financiare. „Piața a mers foarte bine în ultima perioadă. Pare a accelera”, a declarat pentru Profit.ro Simion Tihon, broker la casa de brokeraj Prime Transaction.

„Au dispărut declarațiile care puteau duce la sperietura investitorilor”, explică acesta contextul. „Ne recuplăm la piețele internaționale care au avut o evoluție bună. Revenim și noi pe fondul acestui optimism.”

Pe bursele europene, ziua de astăzi, a fost, totuși, de indecizie, cu închideri divergente la nivelul principalilor indici continentali și regionali: -0,31% pentru indicele Euro Stoxx 50, +0,75% pentru indicele FTSE100 de la Londra, -0,35% pentru indicele CAC40 de la Paris, -0,12 pentru indicele DAX de la Frankfurt, +0,13% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, -0,36% pentru indicele BUX de la Budapesta și -0,25% pentru indicele PX de la Praga.

Operațiunea de consolidare a acțiunilor de la SIF Transilvania este \ CITEȘTE ȘI Operațiunea de consolidare a acțiunilor de la SIF Transilvania este "trântită", după un model similar cu cel în care Asociația Investitorilor împiedica un astfel de demers al SIF Moldova

La București, indicele compozit BET Plus a urcat cu 0,46%, iar indicele reprezentativ BET s-a apreciat cu 0,51%, până la nivelul de 8.231,38 de puncte. Pe graficul zilnic se vede că indicele a trecut peste media mobilă exponențială de 200 de zile (EMA200), ceaccare definește trendul, iar următorul obstacol îl are în zona de 8.300 de puncte unde a fost rezistența conturată la jumătatea lunii iunie și retragerea Fibonacci de 50% a ultimului impuls descendent.

Fără declarații ale oficialilor care să sperie investitorii, bursa își croiește drum în sus

„Piața are un tonus pozitiv”, spune Tihon de la Prime Transaction care punctează că avansul de astăzi a fost susținut de aprecierea peste medie, de 1,85%, a acțiunilor BRD Groupe Societe Generale (BRD). Acestea au închis la nivelul de 14,34 lei/acțiune, pe fondul unor transferuri de 6,08 milioane lei. Cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a Băncii Transilvania (TLV), a urcat cu 0,65%, până la prețul de 2,3200 lei/acțiune, pe cele mai mari tranzacții ale zilei, de 10,16 milioane lei. Instituția de credit va veni vineri cu raportarea semestrială.

Cele 2 titluri bancare lichide, care dețin și ponderea indicelui MSCI pentru România, au cumulat, de altfel, aproape jumătate din rulajul de 33,55 milioane lei (7,22 milioane euro) al pieței de acțiuni. „Nu am avut o lichiditate de speriat azi”, afirmă Tihon. „Este cumva obișnuită pentru sezonul estival.”

Acțiunile OMV Petrom trec pe volume peste un prag multiplu testat în ultimul timp. Restul titlurilor de pe segmentul energetic rămân în urmă

Într-o zi în care prețul țițeiului Brent a coborât destul de agresiv către finalul sesiunii londoneze, ajuungând sub reperul de 72,00 dolari/baril, acțiunea celei mai importante companii petroliere românești, OMV Petrom (SNP), au crescut cu 1,22%, până la prețul de 0,3320 lei/acțiune, pe transferuri de 4,70 milioane lei. Tihon semnalează că a fost depășit nivelul de preț de 0,3300 lei/acțiune care a funcționat ca prag de rezistență în ultima perioadă. „Destul de demult voiau să treacă de el”, zice brokerul care nuanțează că este nevoie ca mai multe sesiuni să se tranzacționeze peste acest reper astfel încât să fie validată trecerea.

În ansamblu, indicele energetic BET-NG a subperformat pieței, cu un avans de numai 0,33%, fiind tras în jos de subperformarea unor acțiuni. Astfel, titlurile Romgaz Mediaș (SNG) au închis cu 0,15% peste referință, până la prețul de 32,45 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 3,16 milioane lei. După revenirea robustă din minimele istorice, titlurile Electrica (EL) au suferit astăzi un recul de 0,59%, până la prețul de 10,16 lei/acțiune, pe tranzacții de 1,76 milioane lei.

Fondurile închise de investiții nu țin pasul cu restul pieței

Mișcarea pozitivă pentru indicele BET nu a putut fi copiată și de SIF-uri și Fondul Proprietatea (FP). „Se abate de la traiectoria pieței indicele BET-FI”, atrage atenția Tihon. Astăzi închiderea indicelui care măsoară evoluția fondurilor închise de la BVB a fost cu 0,24% sub referubnță, la nivelul de 37.865,82 de puncte.

Cel mai important emitent din structura lui, Fondul Proprietatea a pierdut 0,11% la nivelul capitalizării bursiere, prețul fiind de 0,8890 lei/acțiune într-o sesiune în care a adunat schimburi de 1,11 milioane lei în piața reglementată. Tot pe titlurile FP s-a realizat și singura tranzacție specială din piața deal, în valoare de aproximativ 979.000 de lei.

Pe același segment de piață, titlurile SIF Oltenia (SIF5) au staționat pe nivelul de preț de 2,1000 lei/acțiune al sesiunii precedente, pe transferuri de 1,32 milioane lei.

Creștere de aproape 13% pentru acțiunile Cemacon în ziua raportării semestriale

Volume echivalente cu 1,17 milioane lei, semnificativ peste media obșnuită a respectivului emtent, am consemnat pe titlurile Cemacon Zalău (CEON). Acestea au crescut în piață cu 12,78%, până la prețul de 0,3000 lei/acțiune, dzupă ce de dimineață compania a furnizat pieței raportarea semestrială conform căreia producătorul de materiale de construcții controlat în proporție de peste 50% de fondatorii Dedeman, frații Dragoș și Adrian Pavăl, a realizat venituri totale de 54,85 milioane lei, în creștere cu 41,47% față de primele 6 luni ale anului trecut. Profitul net al societății a crescut într-o dinamică încă și mai accelerată, +159,96%, până la nivelul de 13,70 milioane lei.

Așteptări pozitive față de rezultatele financiare semestriale ale companiilor listate

Până la jumătatea săptămânii viitoare cea mai mare parte a companiilor listate vor furniza către piață raportările semestriale. Mediul de așteptare este pozitiv față de rezultatele emitenților de la BVB, spune Tihon de la Prime Transaction. În măsura în care nu vor mai veni declarații contradictorii din mediul politic, el mizează pe un parcurs favorabil pe bursă, bazat pe datele de analiză fundamentală.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
brd
romgaz
omv petrom
bvb
bursa
cemacon
electrica
fondul proprietatea