Fără direcție din exterior, bursa locală stagnează pe volume slabe

Fără direcție din exterior, bursa locală stagnează pe volume slabe
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 3 oct 2016

Indicele principal bursier oscilează neconcludent în jurul valorii de închidere a anului trecut, iar activitatea de tranzacționare de la BVB este foarte slabă. Nicu Grigoraș, trader la Intercapital Invest, pune această indecizie a pieței și pe seama absenței unui trend definit pe bursele mari. „Oamenii nu știu ce să facă; nu au o concluzie clară asupra direcției pieței.”

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Săptămâna de tranzacționare a debutat cu o ședință marcată de una dintre cele mai coborâte schimburi de la Bursa de Valori București din acest an, de numai 6,38 milioane lei (1,43 milioane euro) în piața de acțiuni. „Lichiditatea a fost foarte, foarte scăzută. A fost o ședință foarte slabă din acest punct de vedere al volumelor”, a declarat pentru Profit.ro Nicu Grigoraș, director de tranzacționare și Front Office la SSIF Intercapital Invest.

El pune această apatie a vânzătorilor și cumpărătorilor din piață pe seama faptului că nici la BVB și nici în piețele externe nu este un trend bine definit. Cotațiile evoluează în coridoare de variație laterale, iar din această cauză volumele sunt mici. „Oamenii nu știu ce să facă; nu au o concluzie clară asupra direcției pieței”, mai spune acesta.

Poante cu Victor Ponta la bursă CITEȘTE ȘI Poante cu Victor Ponta la bursă

Indicele BET, al celor mai tranzacționate titluri, s-a apreciat cu 0,28%, până la nivelul de 6.956,48 puncte, în timp ce indicele BET Plus a câștigat 0,26% într-o zi favorabilă pentru acțiunile europene, cu aprecieri de peste 1% a indicilor principali de la Londra și Frankfurt. La nivel regional, de asemenea, indicele BUX de la Budapesta a avut un salt de 1,26%, iar indicii WIG20 de la Varșovia și PX de la Praga au avansat cu 0,93% și, respectiv 0,58%. În Turcia, indicele primelor celor mai tranzacționate titluri și-a continuat parcursul de revenire (+0,96%) după prăbușirea cotațiilor de săptămâna trecută.

Banca Transilvania, la cele mai slabe tranzacții pe piața reglementată din acest an

Ecoul în piața românească a fost foarte slab. Numai 2 emitenți au depășit o valoare a tranzacțiilor de 1 milion de lei, în piața regular, cea mai mare valoare tranzacționată fiind cea de 2,37 milioane lei, cât au reprezentat transferurile speciale din piața deal cu 1 milion de acțiuni Banca Transilvania (TLV). Pe segmentul regular, schimburile cu puțin peste 230.000 de lei cu acțiunile instituției bancare au fost cele mai coborâte pe aceste acțiuni din anul 2016. Închiderea s-a realizat la prețul de 2,385 lei/acțiune, care dă băncii o capitalizare bursieră de 8,69 miliarde lei (1,95 miliarde euro).

„Banca Transilvania stagnează, cum stagnează toată piața”, spune Grigoraș care se așteaptă ca titlurile să rămână pe aceleași coordonate, într-un range nu departe de top. Parcursul acestor acțiuni în perioada următoare va fi influențat de traiectoria piețelor externe.

Anunțul FP de vânzare la OMV Petrom trage în jos și titlurile Romgaz

Titlurile companiilor din Mediaș au fost cele mai tranzacționate pe piața regular. Titlurile Transgaz (TGN) s-au depreciat cu 0,33%, până la prețul de 305,00 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 1,38 milioane lei, în timp ce titlurile Romgaz (SNG) au recuperat 1,08% după scăderile de săptămâna trecută, până la prețul de 23,50 lei/acțiune, pe transferuri însumând 1,12 milioane lei.

Grigoraș leagă tendința de depreciere pe aceste titluri de scăderea acțiunilor OMV Petrom (SNP) – care astăzi au închis la prețul de 0,243 lei/acțiune –  antrenată de anunțul de vânzare al Fondului Proprietatea (FP), care controlează 19% din capitalul social al celei mai mari companii petroliere. Investitorii văd cele 2 titluri la pachet și le vând sau le cumpără împreună. Pentru investitori pot fi două plasamente inspirate inspirate, în condițiile în care companiile pot veni cu rezultate financiare bune pe fondul unor tendințe de ușoară apreciere a prețului petrolului.

Fondul Proprietatea își vinde prin ofertă publică o parte din deținerea de 19% din acțiunile OMV Petrom CITEȘTE ȘI Fondul Proprietatea își vinde prin ofertă publică o parte din deținerea de 19% din acțiunile OMV Petrom

Astăzi, cotația țițeiului Brent s-a apropiat la Londra de ultimul maxim din zona de 51 dolari pe baril, însă performanța nu a fost urmărită de indicele energetic BET-NG de la BVB, cu o apreciere de 0,11%. Prin contrast, indicele financiar BET-FI a avut un avans aproape dublu față de media pieței, de 0,45%, până la valoarea de 29.226,57 puncte. Cel mai important emitent din componența sa, Fondul Proprietatea, a pierdut 0,12% la nivelul capitalizării bursiere, cotația închizând la prețul de 0,8020 lei/acțiune pe volume de aproape 700.000 de lei.

O știre cu efect întârziat

Nicu Grigoraș spune că piața încă subestimează impactul știrii potrivit căreia agențIa de evaluare financiară FTSE a inclus Bursa de Valori București pe lista de montorizare în vederea alcătuirii statutului de piață emergentă, față de actualul stadiu de piață de frontieră. Este o veste care nu poate avea efecte pe termen scurt, dar, în măsura în care sunt șanse mari să fim promovați în următorul an sau 2 ani, am putea vedea o creștere substanțială sau cotații.

viewscnt
Afla mai multe despre
nicu grigoras
bvb
bursa
intercapital invest
banca transilvania
romgaz
omv petrom
petrol