Fără Guvern, bursa nu se mai mișcă. Investitorii sunt în așteptare

Fără Guvern, bursa nu se mai mișcă. Investitorii sunt în așteptare
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 28 oct 2019

Indicii bursieri au avut devieri mici de la nivelurile de referință de vineri, iar volumele rămân slabe, concentrate pe o mână de emitenți. Un broker pune indecizia din piață pe seama incertitudinii legate de criza guvernamentală: „Nu le convine investitorilor.”

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Cu indicii bursieri americani într-un atac la noi maxime istorice și în pofida perspectivei favorabile a intrării unor noi categorii de investitori după primirea statutului de piață emergentă sub criteriile FTSE Russell, bursa românească este paradoxal bântuită de ezitare.S-a văzut astăzi, cele mai tranzacționate acțiuni, dar și indicii au avut deopotrivă tendințe divergente și oscilați minore, trădând o stare de nemișcare.

„Pare o ședință de tatonare. Nimeni nu dorește să ia decizii ferme”, a declarat pentru Profit.ro Marcel Murgoci, director de operațiuni la SSIF Estinvest Focșani, indicând drept cauză și incertitudinea de la nivel guvernamental. „Nu le convine situația investitorilor. Se vede și din volumele de tranzacționare.”

CONFIRMARE: Rețeaua Clinicile Dentare Dr.Leahu a lansat obligațiuni și vine la bursă CITEȘTE ȘI CONFIRMARE: Rețeaua Clinicile Dentare Dr.Leahu a lansat obligațiuni și vine la bursă

Într-adevăr, rulajul pieței de acțiuni a fost de numai 23,47 milioane lei (4,93 milioane euro). În absența unor ordine consistente, nici piața nu s-a clintit. Indicele compozit BET Plus a avansat cu 0,06%, iar indicele reprezentativ BET a urcat cu 0,04%, până la nivelul de 9.681,80 de puncte, cel mai ridicat post-criză. În pofida unor sesiuni anemice, din punct de vedere tehnic, trendul ascendent este foarte bine conturat, cu maxime și minime din ce în mai mari și o dispunere perfectă în „evantai” a mediilor mobile relevante sub proporții Fibonacci, așa cum este evidențiat pe graficul atașat.

Fără Guvern, bursa nu se mai mișcă. Investitorii sunt în așteptare

Cele mai mari tranzacții, însumând 5,17 milioane lei, le-am consemnat pe titlurile Romgaz Mediaș (SNG), care au închis la prețul de 37,40 lei/acțiune, cu 0,93% sub referința de vineri, însă, acestea au dat semne de viață și intraday. Murgoci amintește că la un moment dat declinul era de 2%, însă îl califcă drept o simplă corecție pe o acțiune care a avut un puseu important de apreciere: „Creșterea a fost prea puternică și astăzi a fost o zi de corecție.” Brokerul semnalează o mișcare similară și pe titlurile Nuclearelectrica (SNN), dar se așteaptă ca impulsul corectiv să se „domolească”.

Recuperarea pe acțiunile Romgaz a avut loc într-un moment în care, la jumătatea sesiunii de la New York, bursele lumii au avut o mișcare puternică de creștere. Acesta este contextul și zilei preponderent „pe verde” din Europa: +0,03% indicele Euro Stoxx 50, +0,09% pentru indicele FTSE de la Londra, +0,15% pentru indicele CAC40 de la Paris, +0,37% pentru indicele DAX30 de la Frankfurt, +1,68% pentru indicele WIG20 de la Varșovia și -0,52% atât pentru indicele BUX de la Budapesta, cât și pentru indicele PX de la Praga.

„Nu am avut treabă cu piețele externe astăzi”, spune Murgoci de la Estinvest. El afirmă că investitorii caută să se poziționeze înainte de rezultatele financiare și de aceea creșteri pe unele titluri și deprecieri pe altele poate fi un semnal de rearanjare de portofolii.

EXCLUSIV SIF Banat-Crișana pregătește terenul pentru un centru comercial în locul fostelor hale Filan din Pantelimon, recent cumpărate de la Immofinanz CITEȘTE ȘI EXCLUSIV SIF Banat-Crișana pregătește terenul pentru un centru comercial în locul fostelor hale Filan din Pantelimon, recent cumpărate de la Immofinanz

Titlurile Fondul Proprietatea (FP) au închis în staționare, la prețul de 1,1800 lei/acțiune, nu departe de maxime, pe al 2-lea rulaj al zilei, de 4,99 milioane lei, într-o zi în care emitentul a comunicat înregistrarea la Depozitarul Central a diminuări de capital social. Fondul a comunicat astăzi că săptămâna trecută a achiziționat la BVB un număr de 3,82 milioane de acțiuni proprii, pentru care a plătit suma de 4,53 milioane lei, în cadrul programului de răscumpărări aprobat de acționari.

Tot în staționare, la prețul de 2,4400 lei/acțiune, au închis și titlurile Băncii Transilvania (TLV), care au adunat schimburi de 4,37 milioane lei. Cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a BRD Groupe Société Générale (BRD), a câștigat 0,42%, până la prețul de 14,46 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de 2,50 milioane lei.

Au supraperformat pieței, cu un salt de 3,10%, într-un parcurs de revenire din minime, titlurile Digi Communications (DIGI), care au închis în la prețul de 33,30 lei/acțiune o sesiune în care au înregistrat volume echivalente cu aproximativ 967.000 de lei.

Notabil, singurul transfer special din piața deal s-a realizat pe titlurile Rompetrol Well Service (PTR), divizia de servicii petroliere a grupului Rompetrol, deținut de kazahii de la KazMunayGas. Au fost schimbate 2,56 milioane acțiuni, reprezentând 0,92% din capitalul social. Efectuată la prețul de 0,3120 lei/acțiune, cu 8,24% sub referință, tranzacția s-a situat la aproape 800.000 de lei.

Semn de slăbiciune pentru piață, indicii sectoriali au consemnat deprecieri. Astfel, indicele energetic BET-NG a pierdut 0,30%, iar indicele financiar BET-FI a coborât cu 0,17%, până la nivelul de 42.538,78 de puncte.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
fondul proprietatea
romgaz
marcel murgoci
estinvest