Fondul de pensii de la Pilonul II al Aegon își majorează cu 4% activele în administrare în numai un trimestru. Plasamente de peste 200 milioane lei în acțiunile Fondul Proprietatea

Fondul de pensii de la Pilonul II al Aegon își majorează cu 4% activele în administrare în numai un trimestru. Plasamente de peste 200 milioane lei în acțiunile Fondul Proprietatea

Sursa foto: Pogonici / dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 18 ian 2021

Fondul de pensii Vital cu contribuții obligatorii administrat de Aegon a depășit în septembrie reperul unor investiții pe bursă de 1,25 miliarde lei. 

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Administratorii de la Aegon au pus la bătaie, în al 3-lea trimestru din 2020, o parte din disponibilitățile pe care le aveau la jumătatea anului pe fondul de pensii de la Pilomul II, cea mai mare parte a resurselor fiind canalizate către investițiile în titluri de stat, care au crescut cu 12,14%, la 5,08 miliarde lei, de la 4,53 miliarde lei. Plasamentele în cele 35 de emisiuni ale Ministerului Finanțelor Publice care s-au strâns în portofoliul fondului Vital al Aegon reprezintă 72,88% din totalul activului.

În total, fondul a ajuns la active de 8,65 miliarde lei, cu 4% mai mari decât cele de 8,30 miliarde lei de la 30 iunie 2020. În urma achizițiilor noi, depozitele fondului, deschise la BCR, BRD Groupe Société Générale și Citibank, au scăzut cu 22,84%,mla 166,30 miliane lei, de la 215,53 miliane lei. Acestora li se adaugă 6,07 milioane lei care se află în conturi curente la BRD.

CFA România și analiștii bancari: Abrogarea legii PSD prin care statul nu poate înstrăina participații la companii ar ajuta bursa CITEȘTE ȘI CFA România și analiștii bancari: Abrogarea legii PSD prin care statul nu poate înstrăina participații la companii ar ajuta bursa

Societatea a mărit expunerea fondului și pe segmentul acțiuni. Plasamentele se ridică la 1,28 miliarde lei și reprezintă 18,43% din activ, în contextul în care la jumătatea anului acest tip de investiții însuma 1,24 miliarde lei.

Numele din portofoliu au rămas aceleași, destinația predilectă fiind titlurile de la cota Bursei de Valori București. Cea mai mare investiție, de 212,61 milioane lei, este în Fondul Proprietatea (FP), aceasta fiind urmată de cea de 196,15 milioane lei în titlurile Băncii Transilvania (TLV). Plasamentele în cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a BRD Groupe Société Générale (BRD), se ridică la 112,58 milioane lei.

Pe segmentul energetic, fondul administrat Aegon cu contribuții obligatorii are, de asemenea, investiții importante: 173,24 milioane lei în OMV Petrom (SNP), 104,69 milioane lei în Romgaz Mediaș (SNG), 76,54 milioane lei în Nuclearelectrica (SNN), 53,02 milioane lei în Electrica (EL), 51,79 milioane lei în Transgaz (TGN) și 32,85 milioane lei în Transelectrica (TEL).

Acțiunile Twitter au scăzut cu 12% după blocarea lui Trump. Platforma a piedut 5 miliarde de dolari din valoarea de piață CITEȘTE ȘI Acțiunile Twitter au scăzut cu 12% după blocarea lui Trump. Platforma a piedut 5 miliarde de dolari din valoarea de piață

În sectorul SIF cele mai importante investiții ale fondului Vital sunt în SIF Moldova (SIF2) – 39,10 milioane lei, în SIF Oltenia (SIF5) – 33,95 milioane lei și în SIF Banat Crișana (SIF1) – 12,13 milioane lei. Dețineri relevante mai sunt la Digi Communications (DIGI), de 31,00 milioane lei, și la MedLife (M), de 12,05 milioane lei înaintea creșterii explozive de la cumpăna dintre ani.
Participații mai mici de 10 milioane lei mai consemnăm la Bursa de Valori București (BVB), Compa Sibiu (CMP), Conpet Ploiești (COTE), TeraPlast Bistrița (TRP), SIF Transilvania (SIF3) și SIF Muntenia (SIF4).

Cei de la Aegon au realizat investiții importante ca procentaj și pe bursele dezvoltate. Cel mai mare plasament, de 22,97 milioane lei este în acțiunile companiei olandeze Phillips. În Deutsche Post Aegon a investit 18,86 milioane lei, în Siemens 17,86 milioane lei, în United Internet 10,34 milioane lei, numărul deținerilor pe Bursa de la Frankfurt urcând la 5 simboluri prin Covestro și Commerzbank unde valoarea participațiilor este mai mică.

În Franța, fondul de pensii Vital are investiții în echivalent 13,65 milioane lei în compania financiară Richemont și de 10,76 milioane lei în asiguratorul Axa. Plasamente cu puțin peste reperul de 1 milion de lei cei de la Aegon mai au în 2 companii poloneze: Netia și PKO Bank.

DOCUMENT România amână (din nou) calendarul de adoptare a monedei euro: Un alt calendar - după combaterea efectelor pandemiei de Covid-19 și aplicarea Planului de Reziliență CITEȘTE ȘI DOCUMENT România amână (din nou) calendarul de adoptare a monedei euro: Un alt calendar - după combaterea efectelor pandemiei de Covid-19 și aplicarea Planului de Reziliență

Piețele externe au fost căutate de administratorii fondului de pensii și pentru achizițiile de obligațiuni corporative, în portofoliu fiind incluse intrumente emise de Citigroup, Erste, Goldman Sachs, JP Morgan Chase & Co., Leaseplan Corporation și Raiffeisen. Valoarea acestora a scăzut în al 3-lea trimestru al anului trecut cu 24,24%, la 317,17 milioane lei, de la 418,67 milioane lei, cea mai mare parte a acestui recul fiind rezultat al extragerii din bilanț al investiției de 62,72 milioane lei în obligațiuni ale băncii italiene Inetsa Sanpaolo.

Suma de 65,02 milioane lei, echivalent cu 0,93% din total activ, este reprezentată de plasamentele în obligațiuni ale unor instituții de credit internaționale, respectiv International Investment Bank și divizia IFC a Băncii Mondiale.

Pe segmentul obligațiunilor muncipale investițiile fondului de pensii de la Pilonul II al Aegon se situează la 14,42 milioane lei, covârșitor debalansate către un plasament de 12,22 milioane lei în titluri emise de Primăria Municipiului București, celelalte participații reziduale fiind pentru obligațiuni ale municipalităților din Iași, Alba Iulia, Bacău și Timișoara.

Fondul are expunere la evoluția piețelor bursiere lcală și internaționale prin investiții de 77,26 milioane lei în alte organisme de plasament colectiv, reprezentând 0,93% din totalul activului. Este vorba de unități de fond de tip ETF care replică structura unor indici de piețe emergente și ai celor mai lichide acțiuni europene, dar și investiții în unități ale administratorilor locali BT Asset Manegement și Erste AM.

viewscnt
Afla mai multe despre
aegon
bursa
bvb
fonduri de pensii
fondul proprietatea
banca transilvania
omv petrom
digi