Fondul Proprietatea, de unul singur astăzi la BVB

Fondul Proprietatea, de unul singur astăzi la BVB
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 28 oct 2015

Acțiunile FP, cu rulaje de 4,61 milioane lei înaintea Adunării Generale a Acționarilor de mâine, a fost unicul emitent de la cota Bursei care a depășit astăzi o valoare a tranzacțiilor de 1 milion de lei.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Un avans de 1,75% a readus titlurile Fondului Proprietatea peste reperul de 0,8 lei/acțiune, realizat pe volume însumând 4,61 milioane de lei, a fost suficient să transforme această acțiune în vedeta zilei astăzi la BVB, în condițiile în care pe niciun alt emitent nu a depășit un rulaj de 1 milion de lei, iar în primele 14 companii cele mai tranzacționate, numai SIF Transilvania (SIF3) - cu un avans de 1,09% a acțiunilor - a mai avut o oscilație mai mare de un procent față de referința ședinței precedente.

Fluctuațiile modeste la nivelul emitenților s-a răsfrânt, implicit, în variații nesemnificative ale indicilor. Indicii BET-XT și BET Plus au urcat cu 0,31% și, respectiv 0,34%, în timp ce indicele BET, al celor mai lichide titluri, a crescut cu 0,40% până la nivelul de 7.096,87 puncte. Indicele energetic BET-NG (+0,06%) și indicele pentru urmărirea performanței fondurilor BET-BK (-0,03%) au fost aproape inerte, doar indicele BET-FI având ceva mai multă viață imprimată de acțiunea FP, pentru o apreciere de 0,77%, până la nivelul de 30.578,54 puncte.

"Bursa de la București a fost intre cele mai stabile din regiunea Europei de Est în ultimele săptămâni", a declarat pentru Profit.ro Cristian Tudorescu, Managing Partner la Explore Asset Management. "Nu au fost reacții semnificative la evoluția burselor internaționale, nici când acestea scădeau pe fondul «scandalului Volkswagen», nici în perioada de revenire din ultimele zile", a mai amintit el.

Tranzacții de numai 100 de lei pe Nuclearelectrica

Acțiunea Băncii Transilvania (TLV) s-a corectat ușor, cu 0,20%, până la prețul de 2,45 lei/acțiune, după aprecierile din zilele precedente, pe al doilea rulaj al zilei, de 0,82 milioane lei. Aceasta a fost urmată îndeaproape de titlurile Romgaz SA Mediaș (SNG), cu transferuri realizate în jurul nivelului de 29,35 lei/acțiune, o zonă a minimelor de la listarea din noiembrie 2013. Restul companiilor din top 10 tranzacționare abia au adunat schimburi între 200.000 de lei și 500.000 de lei. Remarcabil pentru lipsa de viață a pieței este faptul că pe Nuclearelectrica SA (SNN) nu s-a realizat nicio tranzacție până cu o oră și jumătate înaintea închiderii. Au fost efectuate numai două schimburi, cu 15 acțiuni, valoarea acestora fiind de numai 103 lei, conform platformei de tranzacționare a IFB Finwest.

Volume slabe în așteptarea deciziei privind dobânda pe dolar

Fondul pare a fi tras toată lichiditatea pieței, în așteptarea Adunării Generale a Acționarilor de mâine. "La Fondul Proprietatea se pune problema prelungirii, sau nu, a mandatului de administrare al Franklin Templeton, în condițiile în care managementul fondului nu a reușit reducerea discountului față de valoarea netă unitară, obiectiv care, de altfel, cu greu poate fi imputabil în mod direct administratorului", spune Tudorescu.

Acesta observă prudența pieței înaintea deciziei de astăzi privind dobânda-cheie pe dolar, deși în piețele internaționale consensul este că atât BCE, cât și Fed vor menține așteptările de sprijin al lichidității din piețele financiare. "Ar fi o surpriză dacă Fed ar anunța sau ar da de ințeles că până la finalul anului s-ar efectua un prim pas de majorare a dobânzii. În proporție covârșitoare, analiștii și investitorii mizează pe amânarea acestui moment pentru 2016", completat reprezentantul Explore Asset Management.
 

viewscnt
Afla mai multe despre
bvb
fondul proprietatea
cristian tudorescu
explore asset management
romgaz
banca transilvania