Fondul Proprietatea pregătește o vânzare prin plasament privat de acțiuni Romgaz în zona minimelor

Fondul Proprietatea pregătește o vânzare prin plasament privat de acțiuni Romgaz în zona minimelor
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 19 oct 2015

Tranzacția vizează un pachet de 14,58 milioane acțiuni Romgaz, care la prețul închiderii de astăzi de 30,45 lei/acțiune au o valoare însumată de 444 milioane lei (100,49 milioane euro).

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Fondul Proprietatea (FP) se mai pregătește de o nouă vânzare în zonă de minime, după plasamentul derulat la Transelectrica și ieșirea din acționariatul Transgaz. Societatea a anunțat că începe un plasament privat pentru un număr de 14,58 milioane de acțiuni Romgaz Mediaș (SNG), care au închis ședința de astăzi la nivelul de 30,45 lei/acțiune, într-o zonă a minimelor de la listarea sa în noiembrie 2013. Operațiunea pentru titluri reprezentând 3,78% din capitalul social al producătorului de gaze naturale va fi intermediată de un consorțiu format din Goldman Sachs, Wood & Company Financial  Services și Banca Comercială Română.

Oferta este adresată exclusiv unor investitori calificați al căror număr nu poate depăși 150 de persoane fizice sau juridice, iar în vânzare vor fi puse atât acțiuni tranzacționate la cota BVB, cât și titluri prin intermediul certificatelor de depozit (GDR) listate pe Bursa de la Londra. Plasamentul pentru pachetul reprezentând 37,83% din deținerea FP la Romgaz începe imediat și un anunț va fi făcut după stabilirea prețului tranzacției, spune un comunicat al Fondului remis Bursei.

Istoric pentru un vânzător cu mână slabă

Acesta nu ar fi prima vânzare a unei dețineri majore pe care administratorul FP, compania financiară americană Franklin Templeton, o realizează în zona minimelor. Presiunea pentru returnarea de cash din partea acționarilor a făcut din FP o mână slabă în piața românească. În cazul operațiunilor pentru OMV Petrom (SNP) și Transgaz SA (TGN), piața a apăsat de fiecare dată prețul înainte de derularea plasamentului privat accelerat de către Fond. Lichidarea deținerii de 14,98% din acțiunile Transgaz a fost realizată în decembrie 2013 într-o zonă de minime locale, la prețul de 172 lei/acțiune, cu 34,84% sub nivelul de închidere al ședinței de astăzi de 264 lei/acțiune. Vânzarea pachetului de 13,5% din Transelectrica SA (TEL) a fost realizată în luna iulie a anului trecut la un preț de 21,50 lei/acțiune, înainte de un trend ascendent care a catapultat acțiunea cu 40% peste nivelul vânzării Fondului Proprietatea.

Banii obținuți de societate din aceste lichidări de dețineri sunt utilizați pentru programele de răscumpărări derulate cu aprobarea acționarilor. Managerul Franklin Templeton a propus și pentru Adunarea Generală a Acționarilor din 29 octombrie un astfel de program de buy-back. Acțiunile Fondului Proprietatea au închis ședința de astăzi la nivelul de 0,789 lei/acțiune, nivel care dă companiei o valoare de piață de 8,83 miliarde lei (2 miliarde euro).
 

viewscnt
Afla mai multe despre
fondul proprietatea
omv petrom
romgaz
transgaz
transelectrica
goldman sachs
bcr
bvb