Franklin Templeton vinde acțiuni OMV Petrom de 2,12 milioane lei

Franklin Templeton vinde acțiuni OMV Petrom de 2,12 milioane lei
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 9 nov 2015

Compania americană care are în administrare Fondul Proprietatea a înstrăinat vineri un pachet de 6,64 milioane acțiuni ale societății petroliere.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Templeton Russia and East Europe Fund, fond al grupului american Franklin Templeton, administratorul unic al Fondului Proprietatea (FP), a vândut în ședința de vineri a Bursei de Valori București un pachet de 6,64 milioane acțiuni OMV Petrom (SNP), la un preț mediu de 0,3201 lei/acțiune, ceea ce ridică valoarea tranzacției la 2,12 milioane lei. Notificarea a fost făcută astăzi către BVB de către intermediarul tranzacției Raiffeisen Bank.

Mișcarea vine într-un context în care acțiunea celei mai importante companii petroliere românești are o scădere anualizată de 25%. În prezentarea făcută la finalul Adunării Generale a Acționarilor de la Fondul Proprietatea din 29 octombrie, Greg Konieczny, managerul fondului din partea Franklin Templeton, spunea în prezentarea sa că titlurile OMV Petrom au subperformat atât cotației petrolului, cât și acțiunilor companiei-mamă OMV, listate pe Bursa de la Viena.

Pentru Fondul Proprietatea, decizia era, însă, să nu dezinvestească până când nu va veni un moment bun pentru o astfel de ieșire. "Nu suntem vânzători disperați", declara Konieczny. El mai spunea că FP mizează mai degrabă pe o întoarcere a pieței petrolului, pe fondul creșterii costului de extracție în mai multe zone din Europa. Konieczny a repetat butada din piețele internaționale, potrivit căreia tratamentul pentru prețurile scăzute îl reprezintă prețurile coborâte. Acțiunea SNP ar urma să se întoarcă pe un trend de creștere, moment în care Fondul are în vedere o ieșire treptată, prin vânzări de certificate de depozit (GDR), atunci când acestea vor fi listate de OMV Petrom la Londra.

Vânzarea de vineri nu este prima operată de Templeton în acest an. În cursul lunii aprilie, compania americană a vândut a 36,7 milioane acțiuni cu simbolul SNP pentru 14,23 milioane lei. Franklin Templeton realizase cumpărări importante, de peste 10 milioane lei, în intervalul mai-iunie 2012 la prețuri între 0,35 lei/acțiune și 0,4 lei/acțiune. În noiembrie, ei și-au mărit expunerea cumpărând 5,37% din oferta prin care Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) a ieșit dina acționariatul OMV Petrom. Achiziția s-a ridicat la 20,7 milioane lei (4,6 milioane euro), reprezentând 0,87% din acțiunile companiei petroliere.

OMV Petrom a consemnat pierderi în trimestrul III al anului, cifrate la 46 milioane lei, față de un câștig de 691 milioane lei în T2 2015 și de peste 1 miliard de lei în trimestrul corespunzător din 2014, iar profitul net pe primele 9 luni din 2015 a scăzut la mai puțin de jumătate comparativ cu rezultatul din perioada similară a anului trecut, respectiv la 991 milioane lei, din cauza scăderii abrupte a prețurilor la țiței. Chiar și după scăderea semnificativă a acțiunilor sale din ultimul an, OMV Petrom rămâne compania cu cea mai mare capitalizare bursieră dintre societățile listate la cota BVB, cu o valoare de piață de 18,32 miliarde lei (4,11 miliarde euro).
 

viewscnt
Afla mai multe despre
omv petrom
snp
franklin templeton
fondul proprietatea
petrol
titei
bvb
bursa