GRAFIC Acțiunile Hidroelectrica suferă un recul puternic în ziua în care acționarii au decis achiziția unor active ale UCM Reșița, dar și în contextul unei noi retrogradări externe

GRAFIC Acțiunile Hidroelectrica suferă un recul puternic în ziua în care acționarii au decis achiziția unor active ale UCM Reșița, dar și în contextul unei noi retrogradări externe
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 22 ian 2024

Într-o sesiune de la BVB cu schimburi importante de pachete de acțiuni în piața deal, segmentul regular a fost dominat clar de acțiunile Hidroelectrica.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Debutul de săptămână a fost unul preoponderent favorabil pe marile burse ale lumii, cu aprecieri de aproximativ un sfert de procent pentru indicele DAX40 de la Frankfurt și indicele S&P500 de la New York, însă la BVB piața de acțiuni a bătut în regragere pe fondul unei povești interne.

Pe cele mai mari tranzacții ale ședinței, de 32,03 miliaone lei, titlurile Hidroelectrica (H2O) s-au corectat sever, cu 3,40%, până la prețul de 125,00 lei/acțiune, în ziua în care acționarii au aprobat preluarea afacerii UCM Reșița, într-o tranzacție de 67,88 milioane lei, și constituirea unei unei uzini de construcții de mașini hidroenergetice pentru care alocă un capital de 119,65 milioane lei.

FOTO Obligațiunile plasate în decembrie de Consiliul Județean Cluj ajung la cota Bursei. Investiții într-o infrastructură cât un drum până la Veneția. Clujul - primul județ care face acest exercițiu de piață în ultimul deceniu CITEȘTE ȘI FOTO Obligațiunile plasate în decembrie de Consiliul Județean Cluj ajung la cota Bursei. Investiții într-o infrastructură cât un drum până la Veneția. Clujul - primul județ care face acest exercițiu de piață în ultimul deceniu

Este o informație pe care inițial, la sfârșitul anului trecut, titlurile producătorului de energie și-a accelerat trendul ascendent.

Tot astăzi, o notificare către investitori a Morgan Stanley, anunțată și de Profit.ro, consideră, însă, că noile niveluri de preț corespund unei realități a unei piețe în care energia electrică se vindea la prețul de 120 euro/MWh, în precedentele 3 luni, dar care nu mai corespunde stadiului actual.

Într-o adecvare la un preț al energiei electrice de 85 euro/MWh, banca americană de investiții a mutat ținta de preț la 95,00 lei/acțiune, de la 110,00 lei/acțiune, știre care și-a croit treptat drumul și către piața românească și unde declinul acțiunilor a început după ora 15.00 și au testat linia de trend evidențiată pe graficul atașat.

GRAFIC Acțiunile Hidroelectrica suferă un recul puternic în ziua în care acționarii au decis achiziția unor active ale UCM Reșița, dar și în contextul unei noi retrogradări externe

Ajustarea drastică de pe acțiunile Hidroelectrica nu a afectat doar indicele sectorului energetic BET-NG, care a coborât cu 1,01%, dar și piața în ansamblul ei. Astfel, indicele compozit BET-XT a pierdut 0,71%, iar indicele reprezentativ BET s-a retras cu 0,80%, până la nivelul de 15.492,47 de puncte, unde întâlnește media mobilă exponențială de 21 de zile (EMA21).

GRAFIC Acțiunile Hidroelectrica suferă un recul puternic în ziua în care acționarii au decis achiziția unor active ale UCM Reșița, dar și în contextul unei noi retrogradări externe

Tot pe o tendință negativă, -1,05%, s-au aflat și titlurile Băncii Transilvania (TLV), care au închis la prețul de 24,60 lei/acțiune o sesiune în care au adunat schimburi de 8,14 milioane lei. Tot la capitolul financiar, titlurile Fondul Proprietatea (FP) s-au depreciat cu 0,38%, până la prețul de 0,5260 lei/acțiune, pe o activitate de 1,41 milioane lei, antrenând și un recul de 0,61% a indicelui fondurilor alternative de investiții BET-FI, până la nivelul de 59.017,00 de puncte.

GRAFICE Repere de tranzacționare pe acțiunile Romcarbon, liderul național în reciclarea maselor plastice CITEȘTE ȘI GRAFICE Repere de tranzacționare pe acțiunile Romcarbon, liderul național în reciclarea maselor plastice

Ziua a fost, însă, una foarte bună prin prisma volumelor. Dincolo de interesul sporit pe acțiunile Hidroelectrica, pe piața deal s-au înregistrat transferuri speciale importante pe mai mulți emitenți: de 19,14 milioane lei pe titlurile Transelectrica (TEL), de 6,49 milioane lei pe titlurile SafeTech Innovations (SAFE), de 5,44 milioane lei pentru titlurile One United Properties (ONE), și de 5,37 milioane lei pentru titlurile Hidroelectrica. Acestea au ajutat ca întreg rulajul pieței de acțiuni să se ridice la 118,25 milioane lei (23,76 milioane euro).

În piața reglementată, pe volume echivalente cu 3,98 milioane lei, titlurile Transport Trade Services (TTS) au urcat cu 1,39%, până prețul de 29,10 lei/acțiune. Tranzacții cu puțin peste reperul de 2,30 milioane lei am mai consemnat pe 2 acțiuni cu deviații minore față de nivelurile de referință: -0,13%, până la prețul de 3,9950 lei/acțiune, pentru titlurile MedLife (M), și +0,09%, până la prețul de 0,5745 lei/acțiune, pentru titlurile OMV Petrom (SNP).

GRAFICE Pilonul II a făcut plăți de peste 2 miliarde de lei către beneficiari, dintre care aproape jumătate doar în 2023 CITEȘTE ȘI GRAFICE Pilonul II a făcut plăți de peste 2 miliarde de lei către beneficiari, dintre care aproape jumătate doar în 2023

Acțiunile celuilalt producător de gaze naturale, Romgaz (SNG), au crescut cu 0,79%, până la prețul de 51,30 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de 2,19 milioane lei. Tot într-o notă pozitivă care a sfidat direcția generală a pieței, titlurile Antibiotice Iași (ATB) au avut un salt de 7,60%, până la prețul de 1,7700 lei/acțiune, pe o activitate de 1,39 milioane lei.

În rest, reperul unor transferuri de 1 milion de lei a mai fost depășit de 3 simboluri, respectiv de unitățile de fond ale ETF-ului ce replică indicele BET administrat de SSIF Tradeville și Patria Asset Management (TVEETFBET), titlurile Electrica (EL) ce s-au depreciat cu 1,58%, până la prețul de 11,22 lei/acțiune, și titlurile Digi Communications (DIGI) care au câștigat 0,88%, până la prețul de 46,00 lei/acțiune.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
hidroelectrica
omv petrom
fondul proprietatea
romgaz
nuclearelectrica