GRAFIC Bursa românească nu rezistă la prăvăliirea indicilor americani. Corecție și pentru acțiunile din piața locală

GRAFIC Bursa românească nu rezistă la prăvăliirea indicilor americani. Corecție și pentru acțiunile din piața locală
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 14 aug 2019

Indicii principali de la BVB au pierdut 0,7% într-o direcție condusă de declinul de 2% al titlurilor Băncii Transilvania, dar declanșată de valul de vânzări din piețele internaționale.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Investitorii de la Bursa de Valori București au ratat o nouă ocazie de atacare a maximelor post-criză atinse în prima parte a acestei veri. O nouă etapă de aversiune la risc pe piețele externe s-a interpus unei eventuale secvențe de noi creșteri, iar cei jucătorii activi pe bursa locală au fost nevoiți să se replieze, ceea ce s-a văzut și la nivelul cotațiilor.

Primele ore de tranzacționare au regăsit în mare parte piața „pe verde”, însă prăbușirea de aproximativ 500 de puncte a indicelui Dow Jones Average Industrial în sesiunea de la New York, pe fondul unor temeri legate de intrarea economiei SUA în recesiune, a antrenat și vânzări la BVB. Graficul intraday al indicelui BET surprinde această mișcare, iar apăsarea constantă a cotațiilor vizibilă mai jos este de regulă asociată cu aruncarea consrtantă în piață de pachete de acțiuni de către investitorii instituționali.

GRAFIC Bursa românească nu rezistă la prăvăliirea indicilor americani. Corecție și pentru acțiunile din piața locală

Prezența străinilor a fost trădată și de faptul că cele mai tranzacționate acțiuni au fost cele de regulă preferate de nerezidenți și în principal cele bancare, ce dețin și ponderea în cadrul indicelui MSCI pentru România.

Astfel, titlurile Băncii Transilvania (TLV) s-au corectat cu 2,10%, până a prețul de 2,3300 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de 8,14 milioane lei. Vânzările din pieșele externe de acțiuni au precumpănit în cele din urmă raporării financiare semestriale care menționează un avans de 9,00% al profitului net la 942,4 milioane lei, de la 864,4 în primele 6 luni ale anului trecut și care inițial imprimase o notă pozitivă activității de tranzacționare a acestor titluri pe BVB. Pe același emitent s-a consumat și singurul transfer special din piața deal, în valoare de 8,70 milioane lei.

Cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a BRD Groupe Société Générale (BRD), a coborât cu 0,75%, până la prețul de 13,30 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 2,07 milioane lei.â

EXCLUSIV Investitorul american interesat de Oil Terminal și-a prezentat intențiile în fața acționarilor. Ținta - pachetul majoritar sau cel puțin controlul operațiunilor. Reprezentanți ai Ambasadei SUA, prezenți la AGA CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Investitorul american interesat de Oil Terminal și-a prezentat intențiile în fața acționarilor. Ținta - pachetul majoritar sau cel puțin controlul operațiunilor. Reprezentanți ai Ambasadei SUA, prezenți la AGA

Sunt mișcări care au afectat întreaga piață. Indicele compozit BET Plus a suferit un recul de 0,70%, iar indicele reprezentativ BET s-a depreciat până la nivelul de 9.052,10 puncte. Sub aspect tehnic, indicele a străpuns medii mobile relevante în proporții Fibonacci, dar nu a trecut decisiv sub precedentul minim relativ, pentru a compromite secvența lui Dow specifică trendului crescător.

GRAFIC Bursa românească nu rezistă la prăvăliirea indicilor americani. Corecție și pentru acțiunile din piața locală

Că ar fi putea fi o simplă sesiune de corecție o spun și volumele. Rulajul de 37,70 milioane lei (7,98 milioane euro) al pieței de acțiuni a fost sub media ședințelor de creștere ale perioadei, ceea ce este, iarăși, specific trendurilor ascendente, conform teoriei. Răspunsul cotației la ajungerea în zona minimului anterior urmează să cântărească mult. Avertisment pentru o eventuală mișcare negativă ceva mai complexă, în primele zile din august s-a configurat o formațiune tehnică specifică întoarcerilor pieței, respectiv cea care are 3 ședințe consecutive de deprecieri, numită și „3 ciori negre” („3 black crows”).

Alro raportează pierdere semestrială pentru care invocă prețuri mici la aluminiul primar și declinul economic din Europa. Reciclări de deșeuri de 400.000 de tone și investiție în Sierra Leone CITEȘTE ȘI Alro raportează pierdere semestrială pentru care invocă prețuri mici la aluminiul primar și declinul economic din Europa. Reciclări de deșeuri de 400.000 de tone și investiție în Sierra Leone

Bursele europene au dat o notă puternic negativă, urmare a șocului bursier propagat de peste Oceanul Atlantic: -2,04% indicele Euro Stoxx 50, -1,42% pentru indicele FTSE100 de la Londra, -2,08% pentru indicele CAC40 de la Paris, -2,19% pentru indicele DAX30 de la Frankfurt, -2,89% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, -1,44% pentru indicele BUX de la Budapesta și +0,01% pentru indicele PX de la Praga.

La București, titlurile Fondul Proprietatea (FP) au staționat la prețul de 1,1000 lei/acțiune, pe a 2-a activitate de tranzacționare a zilei, de 7,14 milioane lei. Acesta este și contextul în care indicele financiar BET-FI a supraperformat pieței, cu un declin de numai 0,19%, până la nivelul de 40.319,95%.

O tendință ceva mai atenuată față de media pieței, -0,43%, a avut-o și indicele energetic BET-NG. Din structura acestuia, titlurile Nuclearelectrica (SNN) au crescut cu 1,88%, până la prețul de 11,92 lei/acțiune, pe transferuri de 2,01 milioane lei, în ziua în care producătorul de energie electrică nucleară a raportat o majorare cu 60% a profitului net, la 290,6 milioane lei.

La același capitol, titlurile Romgaz Mediaș (SNG) au urcat cu 0,15%, până la prețul de 32,95 lei/acțiune, pe al 5-lea rulaj al pieței, de 1,89 milioane lei. Compania a înregistrat un profit net de 976 milioane lei în prima jumătate a acestui an, cu 24,7% mai mare decât cel din perioada similară a anului trecut, în special ca urmare a creșterii veniturilor din vânzarea gazelor naturale, atât din producția internă cât și cumpărate pentru revânzare.

Prin contrast, Electrica (EL) a raportat o înjumătățire a profitului reclamând că tarifele modificate ale reglementatorului ANRE nu acoperă prețul de achiziție a energiei electrice efectiv realizat. Cu toate acestea, titlurile Electrica, apăsate în piață de peste 2 ani, au închis cu 0,45% peste referință, la prețul de 11,10 lei/acțiune, pe fondul unor transferuri de 1,06 milioane lei.

Reperul unor tranzacții de 1 milion de lei a mai fost depășit de titlurile Digi Communications (DIGI), care au scăzut cu 0,33%, până la prețul de 30,20 lei/acțiune în ziua în care compania care deține operatorul telecom RCS&RDS a raportat venituri semestriale de 294,1 milioane euro, în creștere cu 15,9% față de cele de 253,7 milioane lei de la S1 2018 și un profit net de 20,8 milioane lei, față de pierderea de 1,93 milioane lei din primele 6 luni ale anului trecut.
 

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
omv petrom
fondul proprietatea
romgaz
electrica
digi