Scumpirea energiei angro a majorat substanțial profitul Nuclearelectrica

Scumpirea energiei angro a majorat substanțial profitul Nuclearelectrica
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 14 aug 2019

Compania de stat Nuclearelectrica, operatorul centralei nucleare de la Cernavodă, controlată de statul român prin Ministerul Energiei cu peste 82% din acțiuni, și-a majorat profitul net cu 60% în primul semestru al anului, la 290,6 milioane lei, deși producția sa de energie a scăzut cu circa 1%.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Veniturile din exploatare ale companiei au crescut cu peste 20%, la mai mult de 1,2 miliarde lei.

"Veniturile din exploatare au crescut cu 20,1%, determinate de creșterea cu 22,1% a prețului mediu ponderat al energiei electrice vândută în semestrul I al anului 2019 față de pretul mediu ponderat din semestrul I al anului 2018, în condițiile vânzării unei cantități totale de energie electrică în perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2019 similare cu cantitatea totală vândută în perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2018 (scădere cu doar 1%)", se arată în ultimul raport semestrial al Nuclearelectrica.

Facebook a plătit sute de contractanți externi pentru a transcrie mesajele audio ale utilizatorilor CITEȘTE ȘI Facebook a plătit sute de contractanți externi pentru a transcrie mesajele audio ale utilizatorilor

Potrivit sursei citate, față de aceeași perioadă a anului anterior, cantitatea de energie electrică vândută pe piața concurențială a contractelor bilaterale a crescut cu 9%, beneficiind de o creștere a prețului mediu de vânzare pe această piață cu 18%, fără tarif de rețea, în timp ce cantitatea de energie electrică vândută pe piața spot (PZU) a scăzut cu 35%, în condițiile înregistrării unui preț mediu de vânzare pe această piață mai mare cu 38%.

În primul semestru, Nuclearelectrica și-a vândut doar circa 0,1% din energie pe piața reglementată, la preț aprobat de ANRE, compus din costuri plus marjă de profit de 5%.

"Pentru anul 2019, pentru respectarea prevederilor Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 114/28.12.2018, ANRE a emis Decizia nr. 326/2019, prin care stabilește o cantitate de energie electrică de vândut de către SNN pe contracte reglementate de 1.377 GWh (din care 6,1 GWh pentru perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2019), urmând ca, pentru anii următori, obligațiile de vânzare pe bază de contracte reglementate atribuite SNN să se stabilească la un nivel maxim de 65% din cantitatea de energie electrică livrată. De asemenea, ANRE a stabilit prin respectiva decizie prețul reglementat care trebuie practicat în 2019, respectiv 188,33 lei/MWh, valoare netă de tariful pentru serviciul de transport al energiei electrice achitat către Transelectrica", mai precizează compania.

VIDEO Incendiu de proporții la o firmă care se ocupă cu reciclarea materialelor; populația, avertizată prin Ro-Alert CITEȘTE ȘI VIDEO Incendiu de proporții la o firmă care se ocupă cu reciclarea materialelor; populația, avertizată prin Ro-Alert

Cheltuielile din exploatare ale Nuclearelectrica au crescut cu 9,7%, la 569,5 milioane lei, în principal ca urmare a majorării costurilor cu energia electrică achiziționată și a unei ușoare creșteri a celor cu personalul, compensate parțial de scăderea cheltuielilor cu reparații și mentenanță.

Compania și-a realizat în proporție de 53,4% programul de investiții din prima jumătate a anului, raportând realizări de 136,9 milioane lei.

"Gradul de angajare bugetară la data de 30 iunie 2019 este de peste 95%, restul obiectivelor de investiții neangajate se află în diverse stadii de derulare a procedurilor de achiziție", menționează Nuclearelectrica.

viewscnt
Afla mai multe despre
profit nuclearelectrica
pret energie angro
nuclearelectrica contracte reglementate
centrala nucleara cernavoda
scadere productie centrala cernavoda