GRAFIC Factorul Vâlcov. Bursa scade cu 2 procente și jumătate pe un declin de aproape 6% al acțiunilor Băncii Transilvania, precipitat de declarații din zona guvernamentală care confirmă aplicarea „taxei pe lăcomie”

GRAFIC Factorul Vâlcov. Bursa scade cu 2 procente și jumătate pe un declin de aproape 6% al acțiunilor Băncii Transilvania, precipitat de declarații din zona guvernamentală care confirmă aplicarea „taxei pe lăcomie”

Sursa foto: Sinisa Botas / dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 11 feb 2019

Săptămâna de tranzacționare a debutat cu o ședință negativă după o secvență de aprecieri consistente. Scăderile de 4-6% ale acțiunilor bancare lichide au tras în jos principalii indici la o zi după ce consilierul guvernamental Darius Vâlcov a declarat că taxa pe activele financiare ale băncilor va fi percepută, contrar unor așteptări create pe piața bursieră. Ascuțirea tensiunilor dintre BNR și reprezentanți ai majorității parlamentare potențează sentimentul negativ.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Consilierul premierului Darius Vâlcov nu și-a deschis cont bancar. Este elementul anecdotic ce ia măsura tensiunilor dintre guvernanți și sistemul bancar, iar acestea se transferă către piața bursieră. Investitorii au reacționat astăzi violent, reactivându-se la vânzare pe acțiunile principalelor acțiuni bancare. Titlurile Băncii Transilvania (TLV) au scăzut cu 5,73%, până la prețul de 1,8100 lei/acțiune, pe tranzacții de 29,35 milioane lei.

Este prima mișcare de sens contrar după un parcurs de revenire care a ridicat aceste acțiuni cu 20% peste minime după ce investitorii au început să se gândească la faptul că s-ar putea contura o înțelegere între BNR și guvernanți care să pemită ca taxa pe activele financiare ale băncilor. Vâlcov a risipit cu o seară înainte speranțele în această privință: „Nu cred că s-a pus niciodată problema.”

Cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a BRD Groupe Société Générale (BRD), s-a depreciat cu 4,23%, până la prețul de 11,32 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de 3,81 milioane lei. Este un recul puternic ce a tras în jos întreaga piață.

OMV Petrom estimează că ordonanța \ CITEȘTE ȘI OMV Petrom estimează că ordonanța "anti-lăcomie" îi va mânca circa 50 milioane euro din profit

Indicele compozit BET Plus a pierdut 2,42%, iar indicele reprezentativ BET a coborât cu 2,45%, până la nivelul de 7.371,61 de puncte. Din punct de vedere tehnic, indicele acțiunilor blue-chip se află blocat între media mobilă exponențială de 55 de zile (EMA55) și media mobilă exponențială de 21 de zile (EMA21), și nu ar fi exclus ca în perioada de raportări financiare, respectiv până la finalul acestei luni, cotația să oscileze neconcludent între aceste repere.

GRAFIC Factorul Vâlcov. Bursa scade cu 2 procente și jumătate pe un declin de aproape 6% al acțiunilor Băncii Transilvania, precipitat de declarații din zona guvernamentală care confirmă aplicarea „taxei pe lăcomie”

Că la București scăderile au fost aduse de „factorul Vâlcov” o arată faptul că, astăzi, pe piețele financiare internaționale a existat apetit la risc. Indicii burselor europene au avut închideri predominant „pe verde”: +0,96% pentru indicele Euro Stoxx 50, +0,82% pentru indicele FTSE100 de la Londra, +1,06% pentru indicele CAC40 de la Paris, +0,99% pentru indicele DAX de la Frankfurt, +0,01% pentru indicele WIG de la Varșovia, +0,16% pentru indicele BUX de la Budapesta și -0,04% pentru indicele PX de la Praga.

Reacția BNR la ideea lui Vâlcov de a desființa ROBOR: Afirmația este extrem de confuză și denotă mari neclarități în ceea ce privește piața interbancară CITEȘTE ȘI Reacția BNR la ideea lui Vâlcov de a desființa ROBOR: Afirmația este extrem de confuză și denotă mari neclarități în ceea ce privește piața interbancară

La BVB, rulajul pieței de acțiuni a fost de 44,26 milioane lei (9,33 milioane euro), apropiat de media ultimilor 2 ani, însă a fost asigurat în proporție de 3 sferturi de acțiunile bancare. A 2-a activitate de tranzacțâionare a zilei, de 4,44 milioane lei, am consemnat-o pe titlurile Fondul Proprietatea (FP) care au suferit un recul de 0,60%, până la prețul de 0,8250 lei/acțiune. Pe același segment al fondurilor închise de investiții, titlurile SIF au avut deprecieri de o amplitudine mai mare, astfel încât indicele financiar BET-FI a coborât cu 1,39%, până la nivelul de 34.133,23 de puncte.

Celălalt indice sectorial, BET-NG, care măsoară evoluția acțiunilor din domeniul energetic și de utilități, a scăzut cu 1,25%. Cel mai lichid emitent din structura sa, Romgaz Mediaș (SNG), a pierdut 0,16% la nivelul capitalizării bursiere, titlurile sale închizând la prețul de 30,40 lei/acțiune o sesiune cu schimburi cumulate de 1,30 milioane lei. La același capitol, titlurile OMV Petrom (SNP) s-au depreciat cu 2,95%, până la prețul de 0,3285 lei/acțiune, pe transferuri cu puțin peste 648.000 de lei.

Titlurile Digi Communications (DIGI) au scăzut cu 2,14%, până la prețul de 27,50 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 1,01 milioane lei. Compania a reușit săptămâna trecută să plaseze cu success o emisiune de obligațiuni în valoare de 200 milioane de euro scadentă în anul 2023. Ultima cotație, care este cu 31,25% sub prețul de 40,00 lei/acțiune al ofertei de listare din mai 2017, conferă societății care deține operatorul telecom RCS&RDS o capitalizare bursieră de 2,75 miliarde lei (579,71 milioane euro).

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
omv petrom
fondul proprietatea
romgaz
digi
darius valcov