GRAFIC Fondul Proprietatea, tranzacții sporite în prima zi după închiderea ofertei de răscumpărare. Indicele BET pare a-și croi cale către noi maxime locale

GRAFIC Fondul Proprietatea, tranzacții sporite în prima zi după închiderea ofertei de răscumpărare. Indicele BET pare a-și croi cale către noi maxime locale

Sursa foto: Worradirek Muksab / dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 26 feb 2018

Prima ședință de tranzacționare a săptămânii: Volume bune pe acțiunile FP și Banca Transilvania, indici „pe verde”, acțiunile Sphera și-au continuat prăbușirea după raportarea anuală preliminară dezamăgitoare.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Bursa românească a trecut cu bine, într-o sesiune pozitivă, testul „dezancorării” titlurilor Fondul Proprietatea (FP) față de prețul de 0,9350 lei/acțiune al ofertei publice de răscumpărare care s-a încheiat vineri. Cotația titlurilor FP a rezistat bine, cu un declin de numai 0,64%, până la prețul de 0,9290 lei/acțiune, pe primul rulaj al zilei, de 12,24 milioane lei. FP a răscumpărat 1,20 miliarde acțiuni proprii, operațiune de piață în valoare de 610,39 milioane lei (130,95 milioane euro) care a fost procesată astăzi de sistemul Bursei de Valori București.

Pe piața reglementată, activitatea de tranzacționare s-a ridicat la echivalentul a 31,12 milioane lei. Este o susținere la cumpărare moderată, suficientă însă pentru un avans de 0,29% al indicelui compozit BET Plus, iar indicele reprezentativ BET a urcat cu 0,27%, până la nivelul de 8.379,01 puncte. Din punct de vedere tehnic, indicele pare a se propulsa către atacarea ultimelor maime locale după ce a testat cu succes săptămâna trecută confluența dată de 2 suporturi dinamice, respectiv media mobilă exponențială de 5 zile (EMA5) și media mobilă simplă (SMA8), așa cum se vede pe graficul atașat.

GRAFIC Fondul Proprietatea, tranzacții sporite în prima zi după închiderea ofertei de răscumpărare. Indicele BET pare a-și croi cale către noi maxime locale

Deși are o relevanță mică, fiind construită pe parcursul a doar câteva zile de tranzacționare, avem conturată o formațiune tehnică de „steag”, ce tocmat a fost spartă, iar obiectivul de preț al acesteia ar fi undeva în zona de 8.630 de puncte, peste maximul acestui an, înregistrat la jumătatea lunii ianuarie.

Climatul din piețele externe, unde investitorii au reușit să treacă peste etapa de aversiune la risc alimentată de scăderile abrupte în 2 ședințe cu peste 1.000 de puncte a indicelui Dow Jones Average Industrial de la New York în această lună.

Și în Europa, sesiunea a fost astăzi predominant pozitivă: +0,63% pentru indicele Euro Stoxx 50, +0,62% pentru indicele FTSE100 de la Londra, +0,51% pentru indicele CAC40 de la Paris, +0,35% pentru indicele DAX de la Frankfurt, +0,10% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, +1,00% pentru indicele BUX de la Budapesta și -0,32% pentru indicele PX de la Praga.

SIF Banat Crișana ajunge la o deținere de 6,5% din acțiunile Conpet după ce a plătit aproape 10 milioane de euro finlandezilor de la KJK, care au ieșit din acționariat CITEȘTE ȘI SIF Banat Crișana ajunge la o deținere de 6,5% din acțiunile Conpet după ce a plătit aproape 10 milioane de euro finlandezilor de la KJK, care au ieșit din acționariat

La BVB, al 2-lea rulaj al zilei în piața reglementată, de 8,81 milioane lei, l-am consemnat pe titlurile Băncii Transilvania (TLV), care s-au apreciat cu 1,06%, până la prețul de 2,3900 lei/acțiune. Cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a BRD Groupe Societe Generale (BRD), au închis la prețul de 13,98 lei/acțiune, în urcare cu 1,01% față de sesiunea precedentă, pe fondul unor schimburi însumând aproape 879.000 de lei.

Acțiunile Sphera s-au dus de-a dura. S-au menținut, însă, peste prețul ofertei de listare

O activitate de tranzacționare sporită am consemnat pe titlurile Sphera Franchise Group (SFG). Acestea s-au prăbușit vineri cu 15,00%, în limita inferioară de variație pentru o ședință admisă de sistemul operatorului de piață BVB, iar cererea limitată sugera că declinul va continua și astăzi.

Într-adevăr, titlurile companiei care deține lanțurile de alimentație publică Pizza Hut, Pizza Hut Delivery, KFC și Taco Bell, au scăzut cu 4,95%, până la prețul de 30,70 lei/acțiune, unul cu numai 5,86% peste cel de 29,00 lei/acțiune al ofertei publice de listare care a adus acest emitent la cota bursei în luna noiembrie a anului trecut. Intraday a fost atins chiar și un minim de 30,10 lei/acțiune, întro sesiune în care rulajul pe acest emitent a fost de 2,61 milioane lei în piața reglementată. Totuși, în același timp, în piața deal a fost efectuată o tranzacție specială în valoare de 7,61 milioane lei, la un preț de 32,00 lei/acțiune, cu doar 0,93% sub referință.

Este un șoc ce a survenit după publicarea joi seara a rezultatelor financiare preliminare pentru 2017. Conform raportării, profitul net a scăzut anul trecut cu 35,5%, la 31,43 milioane lei, de la 48,73 milioane lei în 2016. Este o supriză neplăcută pentru piață întrucât la 9 luni câștigul net era deja de 34,85 milioane lei.

Închideri divergente pe segmentul energetic

Tendința de apreciere a fost ceva mai atenuată pe indicii sectoriali. Astfel, indicele financiar BET-FI a urcat cu 0,16%, până la nivelul de 41.632,40 de puncte, iar indicele energetic BET-NG a câștigat 0,18%, în pofida faptului că titlurile cu cea mai important procentaj în structura sa, cele ale OMV Petrom (SNP), au suferit un recul de 0,49%, până la prețul de 0,3065 lei/acțiune, pe tranzacții de 1,46 milioane lei.

Într-o zi în care la Londra prețul țițeiului Brent s-a tranzacționat peste nivelul de 67 dolari/baril și a atins un maxim al ultimelor 3 săptămâni, evoluția a fost divergentă pe segmentul energetic al bursie românești. Astfel, titlurile Romgaz Mediaș (SNG) au staționat la prețul de 35,65 lei/acțiune, în zona maximelor locale, pe volume echivalente cu 1,15 milioane lei, iar cele ale Transgaz (TGN) s-au apreciat cu 0,99%, până la prețul de 410,00 lei/acțiune, pe transferuri de 1,10 milioane lei. Transportatorul de gaze naturale a notificat astăzi astăzi piața că a semnat contracte în valoare însumată de 30,22 milioane lei cu Electrocentrale București pentru livrări în perioada ianuarie – aprilie 2018.

viewscnt
Afla mai multe despre
fondul proprietatea
banca transilvania
brd
romgaz
sphera franchise
omv petrom
transgaz