GRAFIC Scăderile din piețele străine riscă să compromită raliul de la BVB. Indicele BET dă primele semne de slăbiciune

GRAFIC Scăderile din piețele străine riscă să compromită raliul de la BVB. Indicele BET dă primele semne de slăbiciune
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 2 mar 2018

Declinul de 3 zile al bursei americane și sesiunile „roșii” din Europa au pus pe picior defensiv și investitorii de la Bursa de Valori București. În condițiile unor cumpărări mai timide, indicii principali au pierdut astăzi 0,7% și, din punct de vedere tehnic, tendința ascendentă pe termen scurt este periclitată.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Bursa de Valori București închide o săptămână în care, din punctul de vedere al dinamicii cotațiilor, a bătut pasul pe loc, închiderile la nivelul principalilor indici fiind în zona unde se regăseau și vinerea trecută. În prima parte a intervalului, piața a evoluat în continuarea tendinței pozitive pe care s-a înscris în a 2-a parte a lunii februarie.

Totuși, scăderile de pe bursele mature au afectat și dinamica de la București. La New York, indicele Dow Jones Average Industrial a avut 3 ședințe „roșii” consecutive și se regăsește și la această oră în teritoriul negativ. Tabloul european a fost, de asemenea, unul dominat de deprecieri consistente: -2,19% pentru indicele Euro Stoxx 50, -1,47% pentru indicele FTSE100 de la Londra, -2,39% pentru indicele CAC40 de la Paris, -2,27% pentru indicele DAX de la Frankfurt, -0,89% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, -2,19% pentru indicele BUX de la Budapesta și -1,05% pentru indicele PX de la Praga.

EXCLUSIV Fondul Suveran de Dezvoltare și Investiții, amânat din nou: Puterea pregătește o nouă formă a legii de înființare. Concurența a cerut prevederi antitrust CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Fondul Suveran de Dezvoltare și Investiții, amânat din nou: Puterea pregătește o nouă formă a legii de înființare. Concurența a cerut prevederi antitrust

Pe întreg parcursul descendent al acestor piețe, bursa românească a arătat mai multă robustețe sub aspectul dinamicii cotațiilor, ceea ce s-a văzut și astăzi, când amplitudinea reculului a fost la jumătate față de media burselor de pe continent. Indicele compozit BET Plus a pierdut 0,69%, iar indicele reprezentativ BET a coborât cu 0,71%, până la nivelul de 8.352,22 de puncte.

Din punct de vedere tehnic, indicele este la un pas de a rata atingerea unor noi maxime cu puțin sub vârful precedent, iar trecerea prețului sub media mobilă exponențială de 5 zile (EMA5) și media mobilă simplă de 8 zile (SMA8) îndeamnă la precauție. Pe de altă parte, cele 2 medii mobile care desemnează tendința pe termen scurt (momentum) deocamdată nu s-au intersectat, ceea ce înseamnă că raliul de la BVB încă nu este compromis, așa cum se vede pe graficul atașat.

GRAFIC Scăderile din piețele străine riscă să compromită raliul de la BVB. Indicele BET dă primele semne de slăbiciune

Prețul pentru faptul că la BVB nu am avut un declin mai abrupt a fost plătit la nivelul volumelor. Acestea s-au redus substanțial, iar sesiunea de astăzi nu a făcut excepție, cu un rulaj al pieței de acțiuni de 26,29 milioane lei (5,64 milioane euro).

Într-o zi fără transferuri speciale în piața deal, mai mult de un sfert din această activitate de tranzacționare a fost asigurată de schimburile însumând 6,85 milioane lei pe titlurile Băncii Transilvania (TLV), care s-au depreciat cu 1,23%, până la prețul de 2,4050 lei/acțiune, cu doar un pas de cotare deasupra pragului de referință identificat pentru Profit.ro la nivelul de 2,4000 lei/acțiune de către Alin Brendea, director general adjunct la Prime Transaction, și care a fost depășit pe volume în raliul recent.

Cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a BRD Groupe Societe Generale (BRD), a suferit un recul de 1,15%, până la prețul de 13,80 lei/acțiune, pe tranzacții de aproape 695.000 de lei.

Jumătate din tranzacțiile zilei a fost realizat cu acțiuni din sectorul de energie și utilități

Într-o zi marcată de o volatilitate ridicată la Londra pentru cotația țițeiului de tip Brent, segmentul energetic de la BVB a avut o dinamică în media pieței, cu un declin de 0,79% al indicelui sectorial BET-NG.

Cel mai lichid emitent din structura sa, cel al Romgaz Mediaș (SNG), a pierdut 1,95% la nivelul capitalizări bursiere, prețul de închidere fiind de 35,25 lei/acțiune într-o sesiune în care a adunat tranzacții de 5,25 milioane lei.

O depreciere ceva mai atenuată au avut-o titlurile Electrica (EL), care au coborât cu 0,52%, până la prețul de 11,58 lei/acțiune, pe transferuri de 2,97 milioane lei, dar și cele ale OMV Petrom (SNP), care s-au retras cu 0,33%, până la prețul de 0,3055 lei/acțiune pe volume echivalente cu 2,76 milioane lei.

Titlurile Transgaz (TGN) au închis cu 0,12% sub referință, la prețul de 408,00 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de 1,12 milioane lei. Transportatorul de gaze naturale a anunțat la începutul acestei săptămâni că a câștigat licitația pentru privatizarea Vestmoldtransgaz, operatorul moldovean al gazoductului Iași-Ungheni. La acest moment, Transgaz luptă și pentru preluarea omologului grec DESFA.

O săptămână în care Singer a coborât la o deținere de 7% din acțiunile FP

Segmentul fondurilor închise de investiții de la BVB a subperformat pieței, cu un recul de 1,12% al indicelui BET-FI până la nivelul de 41.622,40 de puncte. Este un declin care cade în sarcina titlurilor SIF, întrucât titlurile Fondului Proprietatea (FP) au staționat pe nivelul de preț al sesiunii precedente, de 0,9260 lei/acțiune, unul cu 0,96% sub prețul de 0,9350 lei/acțiune al ofertei publice de răscumpărare derulate de emitent pentru un număr de 1,20 miliarde acțiuni proprii și care a fost decontată la începutul acestei săptămâni.

Operațiunea de piață a asigurat ieșiri consistente miliardarului american Paul Singer, cel mai mare investitor nerezident pe bursa românească. Astfel, Manchester Securities Corp. și Beresford Energy Corp., vehiculele financiare prin care grupul Elliott Management investește în România, au coborât la o deținere de 7,34% din capitalul social subscris al Fondului și 7,86% din totalul drepturilor de vot.

Pe vârful de deținere din ultima parte a anului 2016, Singer, avea o participație de peste 21% din acțiunile Fondului . După vânzările recente, valoarea pachetului de 685,18 milioane acțiuni pe Elliott îl păstrează se ridică la 634,47 milioane lei (166,06 milioane dolari).

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
alin brendea
prime transaction
romgaz
transgaz
electrica