În elanul pe maximele locale, bursa a luat o zi de pauză. Sesiune de scăderi pentru acțiunile Sphera și Digi

În elanul pe maximele locale, bursa a luat o zi de pauză. Sesiune de scăderi pentru acțiunile Sphera și Digi

Sursa foto: Whyframeshot / dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 14 mar 2018

În contextul unei zile neconcludente la nivel european, și la BVB am avut o ședință de stagnare. Investitorii își trag sufletul după ce a au împins indicele BET pe maximele acestui an.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

După primele anunțuri privind distribuirea de dividende, interesul pentru bursa românească rămâne ridicat, iar aceasta s-a văzut și astăzi la nivelul volumelor, rulajul pieței de acțiuni fiind de 44,44 milioane lei (9,53 milioane euro). Sub aspectul dinamicii cotațiilor, însă, astăzi am consemnat o zi de pauză.

Indicele compozit BET Plus a pierdut 0,10%, iar indicele reprezentativ BET s-a corectat ușor, cu 0,08%, până la nivelul de 8.601,51 de puncte, reper cu 11% peste ultima valoare de tranzacționare a anului trecut, de 7.753,74 puncte. Din punct de vedere tehnic, tendința ascendentă este puternică, cu indicele evoluând peste media mobilă exponențială de 5 zile (EMA5), și cu un „evantai” perfect în care mediile mobile relevante mai scurte sunt deasupra celor mai lungi, ceea ce are conotații pozitive pentru cotație.

În elanul pe maximele locale, bursa a luat o zi de pauză. Sesiune de scăderi pentru acțiunile Sphera și Digi

Sesiunea este de ezitare de la BVB vine și în contextul unei zile neconcludente la nivel european, cu oscilații mici și închideri divergente la nivelul principalilor indici: -0,19% pentru indicele Euro Stoxx 50, -0,09% pentru indicele FTSE100 de la Londra, -0,18% pentru indicele CAC40 de la Paris, +0,14% pentru indicele DAX de la Frankfurt, -0,72% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, +0,59% pentru indicele BUX de la Budapesta și -0,69% pentru indicele PX de la Praga.

Investitorii de la bursă ar putea avea în 2-3 ani oportunitatea să cumpere acțiuni ieftine, ridicând firmele „din praf” CITEȘTE ȘI Investitorii de la bursă ar putea avea în 2-3 ani oportunitatea să cumpere acțiuni ieftine, ridicând firmele „din praf”

La București, pe primul loc în clasamentul tranzacțiilor, cu schimburi însumând 9,17 milioane lei, s-au aflat titlurile BRD Groupe Societe Generale (BRD), care au staționat la prețul de 14,74 lei/acțiune. Este o menținere remarcabilă având în vedere că acțiunile băncii veneau după un rally furibund, antrenat de anunțul privind distribuirea a 80,70% din profitul net de 1,41 miliarde lei (303,84 milioane euro) sub formă de dividende. Valoarea dividendului brut este de 1,64 lei/acțiune la nivel net și, chiar și după ultimele creșteri, randamentul net al acestuia este de 10,57%.

Într-o zi în care în piață a ajuns știrea publicată de Profit.ro privind faptul că preluarea Băncii Românești de către OTP Bank a fost „trântită” de Banca Națională a României, și cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a Băncii Transilvania (TLV), a închis pe referința sesiunii precedente, de 2,5350 lei/acțiune, pe transferuri de 5,41 milioane lei.

Cum va arăta Fondul Proprietatea în era post-Ellliott? Miliardarul Paul Singer a coborât sub o deținere de 5%, iar actorii din piață sunt intrigați de parcursul ulterior al emitentului CITEȘTE ȘI Cum va arăta Fondul Proprietatea în era post-Ellliott? Miliardarul Paul Singer a coborât sub o deținere de 5%, iar actorii din piață sunt intrigați de parcursul ulterior al emitentului

Al 2-lea rulaj al zilei, de 8,41 milioane lei, l-am consemnat pe titlurile Fondul Proprietatea (FP), care au crescut cu 0,54%, până la prețul de 0,9350 lei/acțiune. Aceasta a influențat și indicele financiar BET-FI, în structura căruia FP este cel mai important emitent, singurul cu închidere pozitivă astfel, +0,21%, la valoarea de 41.619,30 puncte.

Pe același segment al fondurilor închise de investiții, pe piața deal a fost încheiată o tranzacție specială în valoare de 6,24 milioane lei, cu acțiuni SF Oltenia (SIF5), la prețul de 2,3000 lei/acțiune, egal cu închiderea de marți.

Un alt transfer de tip deal a fost încheiat cu 500.000 de acțiuni ale companiei din domeniul imobiliar Impact Developer & Contractor (IMP). Schimbul a fost încheiat la prețul de 0,9240 lei/acțiune, cu 7,60% sub referință, ceea ce ridică valoarea acestuia la 462.000 de lei.

Greșeala pe care polonezul Ludwik Sobolewski, fostul director al BVB, dorește să o fi evitat CITEȘTE ȘI Greșeala pe care polonezul Ludwik Sobolewski, fostul director al BVB, dorește să o fi evitat

În sesiunea de astăzi, activitatea de tranzacționare pe segmentul energetic și de utilități – al cărui indice sectorial BET-NG a pierdut 0,25% – a fost ceva mai restrânsă. Cel mai lichid emitent din structura acestuia, Romgaz Mediaș (SNG) a adunat schimburi însumând 2,30 milioane lei, într-o zi în care titlurile s-au corectat ușor, cu 0,13%, până la prețul din 37,05 lei/acțiune, care rămâne în zona maximelor de la listarea acestui emitent în noiembrie 2013 și până în prezent.

Titlurile OMV Petrom (SNP) s-au depreciat cu 0,65%, până la prețul de 0,3060 lei/acțiune, pe transferuri de 1,76 milioane lei, iar cele ale Electrica (EL) au alunecat cu 0,17% sub referință, la prețul de 12,06 lei/acțiune, pe tranzacții de 1,45 milioane lei.

O analiză pe acest sector publicată astăzi de casa de brokeraj SSIF TradeVille pune în evidență că acțiunile de la acest capitol se tranzacționează în parametrii de evaluare diferiți, după cum și evoluția din piață a acestora este disparată.

În elanul pe maximele locale, bursa a luat o zi de pauză. Sesiune de scăderi pentru acțiunile Sphera și Digi

Volume sporite, de 5,81 milioane lei, a 5-a valoare de la listarea acestui emitent în luna noiembrie a anului trecut, am consemnat-o pe titlurile Sphera Franchise Group (SFG), operatorul lanțurilor de alimentație publică Pizza Hut, Pizza Hut Delivery, KFC și Taco Bell. Titlurile au coborât cu 0,65%, până la prețul de 30,50 lei/acțiune, cu numai 5,17% deasupra prețului ofertei publice de listare, dar cu 31,91% sub maximul de 44,80 lei/acțiune înregistrat intraday în sesiunea de tranzacționare din 18 decembrie. Acțiunile companiei au intrat în picaj după publicarea raportării anuale preliminare conform căreia profitul net a suferit un recul de 35,5%, la 31,43 milioane lei, de 48,73 milioane lei.

Tot în vrie sunt și acțiunile Digi Communications (DIGI), care au scăzut și astăzi cu 2,15%, până la prețul de 34,20 lei/acțiune, pe transferuri de 1,02 milioane lei. Cotația este cu 14,50% sub prețul de 40,00 lei/acțiune al ofertei publice care a adus acest emitent la cota Bursei de Valori București în luna mai a anului trecut.

viewscnt
Afla mai multe despre
sphera franchise group
brd
digi
romgay
banca transilvania
bvb
fondul proprietatea