Indicii de la BVB, închidere sub nivelurile de referință într-o zi cu aprecieri de 3% ale burselor din Germania și Franța

Indicii de la BVB, închidere sub nivelurile de referință într-o zi cu aprecieri de 3% ale burselor din Germania și Franța
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 11 mar 2016

Declinul cu 1,32% al titlurilor Fondul Proprietatea a determinat o închidere roșie la Bursa de Valori București într-o zi favorabilă activelor de risc.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Bursa de la București a închis săptămâna cu o ședință în care rulajul de 21,29 milioane lei al pieței de acțiuni a fost aproape de nivelul însumat al activității de tranzacționare de miercuri și joi. Totuși, revenirea volumelor nu a insuflat cotațiilor suficient suflu pentru un o dinamică mai ridicată, în pofida unei zile pozitive în Europa, cu aprecieri de peste 3% ale indicilor de la Paris și Frankfurt.

Prin contrast, indicii de la BVB nu au avut forța să se desprindă de nivelurile de referință ale sesiunii anterioare. Astfel, indicele BET, al titlurilor blue-chip, a pierdut 0,12%, până la valoarea de 6.607,09 puncte, în timp ce indicele compozit BET Plus a suferit un recul de 0,08%.

Piața ar fi putut închide "pe verde", fără declinul de 1,32% al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), până la prețul de 0,745 lei/acțiune, pe primul rulaj al zilei de 8,70 milioane lei. Aceastea au fost urmate, în clasamentul tranzacțiilor, de titlurile Electrica (EL), cu schimburi de 4,47 milioane lei într-o zi în care directorul general Ioan Roșca a fost revocat din funcție, iar Direcția Națională Anticorupție a luat la verificare contracte ale companiei din anii 2009-2012 privind licențe Microsoft, potrivit unor informații obținute de Profit.ro. Acțiunea Electrica a închis ședința la prețul de 12,30 lei/acțiune, cu 0,32% mai jos decât în sesiunea precedentă.

EXCLUSIV DNA verifică achizițiile de servicii de reînnoire de licențe Microsoft ale Electrica SA din 2009-2012 CITEȘTE ȘI EXCLUSIV DNA verifică achizițiile de servicii de reînnoire de licențe Microsoft ale Electrica SA din 2009-2012

Indicele energetic BET-NG a avut, totuși, o închidere pozitivă (+0,11%), într-o zi în care din componența sa numai titlurile Romgaz Mediaș (SNG), pe fondul unei aprecieri de 0,19% a cotației, au mai depășit o valoare a tranzacțiilor de un milion de lei.

Tendința a fost neconcludentă pentru titlurile bancare. Astfel, titlurile Banca Transilvania (TLV) s-au apreciat moderat, cu 0,41%, până la prețul de 2,43 lei/acțiune, pe transferuri de 2,44 milioane lei, în timp ce dinamica pozitivă a titlurilor grupului bancar austriac Erste (EBS), listat secundar la BVB, a fost de 3,67% în încercarea de revenire a cotației după picajul de la acest început de an.

Prin contrast, titlurile BRD Groupe Societe Generale (BRD) au pierdut 0,19%, până la prețul de 10,58 lei/acțiune, pe tranzacții depășind cu puțin 710.000 de lei, iar titlurile Băncii Comerciale Carpatica (BCC) au staționat la nivelul de 0,1045 lei/acțiune în ziua în care fostul său acționar majoritar, Ilie Carabulea, a fost pus în libertate. Omul de afaceri este acuzat de procurori că a pus bazele unui grup infracțional organizat care a vizat ascuderea situației financiare reale a societății de asigurări Carpatica Asig.

Ilie Carabulea și Angela Toncescu sunt liberi CITEȘTE ȘI Ilie Carabulea și Angela Toncescu sunt liberi

Într-o zi în care dinamica pieței, măsurată la nivelul indicilor, a fost mică, reținem aprecierile consistente pe titlurile Turbomecanica (TBM) - 10,57%, Oltchim Râmnicu Vâlcea (OLT) - 9,69% și SSIF Broker Cluj (BRK) - 6,59%).

Prin contrast, titlurile Ves Sighișoara (VESY) s-au prăbușit cu 14,65%, la 0,0466 lei/acțiune, de la 0,0546 lei/acțiune. Ajustarea brutală a survenit în contextul în care emitentul a informat astăzi piața că a primit din partea Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) avizul favorabil ofertei de preluare obligatorii pe care acționarul semnificativ Chimsport Orăștie, controlat de omul de afaceri Alexandru Farcaș, o va derula în perioada 16 martie - 5 aprilie la prețul de 0,0470 lei/acțiune.
 

viewscnt
Afla mai multe despre
bvb
fondul proprietatea
electrica
ves sighisoara
bursa
romgaz
banca transilvania