Investitorii de la BVB și-au luat ziua liberă de la Guvern

Investitorii de la BVB și-au luat ziua liberă de la Guvern
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 14 aug 2017

Bursa de Valori București a funcționat astăzi, deși ziua a fost declarată liberă de către Executiv, nsă investitorii nu au profitat de oportunitatea de a tranzacționa. Rulajul a fost unul dintre cele mai mici din acest an, sub 3,5 milioane euro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

După ce știrile legate de tensiunile geopolitice antrenate de SUA și Coreea de Nord au antrenat un val de vânzări pentru activele de risc în piețele financiare internaționale, astăzi bursele lumii au încercat o revenire. În Europa, indicii burselor mature au avut aprecieri pe linie: +1,30% pentru indicele Euro Stoxx 50, +0,60% pentru indicele FTSE100 de la Londra, +1,20% pentru indicele CAC40 de la Paris și +1,26% pentru indicele DAX de la Frankfurt. La nivel regional, amplitudinea mișcărilor a fost diferită: +0,21% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, -0,03% pentru indicele BUX de la Budapesta și +0,95% pentru indicele PX de la Praga.

La București, culoarea a fost tot „verde”, chiar dacă dinamica a fost slabă. Astfel, indicele reprezentativ BET a urcat cu 0,20%, până la nivelul de 8.334,28 puncte, iar indicele compozit BET Plus a câștigat 0,13%

Banca Transilvania, profit net semestrial de jumătate de miliard de lei, cu 8% mai mare decât în S1 2016 CITEȘTE ȘI Banca Transilvania, profit net semestrial de jumătate de miliard de lei, cu 8% mai mare decât în S1 2016

Rulajul pieței de acțiuni a fost modest, de 15,91 milioane lei (3,48 milioane euro), într-o zi în care piața a funcționat, dar în care investitorii par a fi ținut mai mult cont de ziua liberă decretată de Guvern.

Peste o treime din această activitate de tranzacționare a fost asigurată de schimburile cu titluri Electrica (EL). În piața reglementată, transferurile s-au ridicat la 3,70 milioane lei, într-o zi în care cotația a suferit un recul puternic, de 3,51%, până la prețul de 13,20 lei/acțiune. Este un nivel deja cu 6,78% sub prețul de închidere de 14,16 lei/acțiune din sesiunea bursieră care a urmat anunțului potrivit căruia compania a încheiat o înțelegere pentru cumpărarea contra sumei de 752 milioane lei a pachetelor minoritare deținute de Fondul Proprietatea (FP) la subsidiarele sale.

În momentul respectiv, avansul era consistent, iar Ovidiu Șerdean, broker la agenția din Deva a IFB Finwest, folosind argumente de ordin tehnic, declara pentru Profit.ro, că titlurile Electrica par a fi înscrise pentru o retestare a maximului istoric din zona de 15,00 lei/acțiune.

EXCLUSIV Repere de tranzacționare pentru acțiunile Electrica. „Este graficul pe care să faci bani!”, spune un broker CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Repere de tranzacționare pentru acțiunile Electrica. „Este graficul pe care să faci bani!”, spune un broker

Deschiderea cu “gap” arăta o interpetare pozitivă a știrii din partea investitorilor. Alexandru Ilisie, director de investiții la OTP Asset Management România, a explicat pentru Profit.ro raționamentul acestora: compania de distribuție a electricității dispunea la sfârșitul anului trecut de disponibilități de cash de 2,6 miliarde lei, iar alocarea unei părți din respectivă sume pentru achiziția pe 752 milioane lei la companiile respective ar urma să aducă un randament suplimentar față de randamentele depozitelor bancare.

Optimismul inițial a fost drastic amendat ulterior, iar vânzările s-au accelerat după raportarea financiară semestrială de la sfârșitul săptămânii trecute potrivit căreia profitul net al companiei s-a prăbușit de peste 40 de ori, la 8,16 milioane lei, față de cel de 335,91 milioane lei. Totuși, compania a recuperat integral pierderea de 51,22 milioane lei raportată la sfârșitul primului trimestru.

Titlurile Electrica au atins azi chiar și un minim intraday de 13,08 lei/acțiune. La fel, o valoarea inferioară închiderii, de 13,16 lei/acțiune am consemnat și în piața deal unde pe acest emitent s-au realizat tranzacții speciale cu 150.000 de titluri, valoarea acestora fiind de 1,97 milioane lei.

Electrica anunță un amplu proces de reorganizare CITEȘTE ȘI Electrica anunță un amplu proces de reorganizare

Al 2-lea rulaj al zilei, de 2,34 milioane lei, l-am consemnat tot pe un titlu din sectorul energetic, Romgaz Mediaș (SNG), ale cărui titluri au crescut cu 1,36%, până la un nou maxim ex-dividend, de 29,75 lei/acțiune. Tot o sesiune pozitivă, au avut și titlurile OMV Petrom (SNP), care s-au apreciat cu 0,62%, până la prețul de 0,3240 lei/acțiune, pe tranzacții de 1,94 milioane lei. Acesta a tras în sus și indicele energetic BET-NG, care a avut un avans de 0,11%.

Romgaz, profit net semestrial cu 41% mai mare, de 868 milioane lei CITEȘTE ȘI Romgaz, profit net semestrial cu 41% mai mare, de 868 milioane lei

Pe segmentul financiar, cea mai bună lichiditate au avut-o titlurile Băncii Transilvania (TLV), care s-au corectat cu 0,20%, până la prețul de 2,4600 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 2,30 milioane lei. Titlurile Fondul Proprietatea (FP) s-au apreciat cu 0,35%, până la prețul de 0,8720 lei/acțiune, pe tranzacții de aproximativ 900.000 de lei. Administratorul unic al Fondului, compania americană Franklin Templeton, a anunțat astăzi că a demarat o procedură competitivă pentru vânzarea unor dețineri din dețineri reprezentând aproape 19% din activul net al FP. Procesul care va fi coordonat de Ithuba Capital  AG ar urma să conducă la înstrăinarea participațiilor Fondului la E-Distribuție Muntenia SA (fosta ENEL Distribuție Muntenia SA),  E-Distribuție Banat (fosta Enel Distribuție Banat  SA),  E-Distribuție Dobrogea (fosta Enel Distribuție Dobrogea SA), Enel Energie SA, Enel Energie Muntenia (toate denumite în mod  colectiv “Enel  România”),  precum  și  Engie  Romania.

Tot astăzi, Fondul a anunțat că în cadrul programului de răscumpărări ale titlurilor proprii aprobat de acționari, au fost achiziționate săptămâna trecută din piața secundară de la BVB un număr de 3,32 milioane acțiuni FP, pentru care a fost achitată suma de 2,89 milioane lei. Răscumpărări s-au derulat și la Londra, unde Fondul este listat secundar. Achizițiile s-au ridicat la un număr de 35.000 de certificate de depozit (GDR), echivalentul a 1,75 milioane acțiuni, suma încasată fiind de aproape de 389.000 de dolari.

Indicele financiar BET-FI a avut o apreciere de 0,37%, apropiată ca amplitudine de cea a titlurilor FP, cel mai important emitent din structura sa, valoarea de închidere fiind de 34.712,85 puncte.

viewscnt
Afla mai multe despre
fondul proprietatea
bvb
bursa
omv petrom
banca transilvania
romgaz
electrica