Investitorii de la Fondul Proprietatea se simt cu o idee mai puțin „în ghearele vulturului”

Investitorii de la Fondul Proprietatea se simt cu o idee mai puțin „în ghearele vulturului”

Sursa foto: Davthy / dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 30 nov 2017

Activitatea de tranzacționare pe acțiunile Fondului Proprietatea s-a intensificat în ultimele 2 zile, în contextul operațiunii de reducere a capitalului social prin anularea acțiunilor răscumpărate și al anunțului potrivit căruia fondurile „vulturești” ale magnatului american Paul Singer și-au redus deținerea sub pragul de 15%. Ieri, transferurile de aproape 24 milioane lei pe acest emitent au reprezentat aproximativ 40% din rulajul pieței de acțiuni.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Deși volumele au sporit la Bursa de Valori București până la echivalentul unui nivel de 60,82 milioane lei (13,10 milioane euro) al pieței de acțiuni, susținerea la cumpărare nu a fost destul de consistentă pentru a susține un avans al cotațiilor. În consecință, indicele compozit BET Plus a pierdut 0,07%, iar indicele reprezentativ BET a alunecat cu 0,08% sub referință, la prețul de 7.796,21 puncte.

Este o evoluție care survine și în contextul unei zile total neconcludente pe piețele bursiere europene, cu închideri divergente ale indicilor: +0,18% pentru indicele Euro Stoxx 50, -0,90% pentru indicele FTSE100 de la Londra, +0,14% pentru indicele CAC40 de la Paris, +0,02% pentru indicele DAX de la Frankfurt-1,99% pentru indicile WIG20 de la Varșovia, -1,08% pentru indicele BUX de la Budapesta și -0,08% pentru indicele PX de la Praga.

EXCLUSIV Noul director general al Bursei este Adrian Tănase, cel care a avut în administrare fondurile de pensii ale NN și ING. Cum a fost înclinată balanța CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Noul director general al Bursei este Adrian Tănase, cel care a avut în administrare fondurile de pensii ale NN și ING. Cum a fost înclinată balanța

Definitoriu pentru parcursul pieței este, însă, avansul de 0,34%, până la nivelul de 38.466,90 de puncte, al indicelui financiar BET-FI, în contextul în care cel mai important emitent din structura sa, Fondul Proprietatea (FP) a acaparat aproape 40% din rulajul pieței de acțiuni, respectiv transferuri de 23,95 milioane lei pe segmentul regular.

Cotația a avansat cu 0,48%, până la prețul de 0,8450 lei/acțiune, pe fondul reducerii la 4,85 miliarde lei a capitalului social al companiei, dar și a știrii care a venit cu o zi înainte potrivit căreia Manchester Securities și Beresford Energy, vehiculele de investiții prin care grupul Elliott Management, cu active în administrare de 32 miliarde dolari al magnatului american Paul Singer, investește în România.

Chiar și cu Elliott având o participație mai mică, returnările de cash vor continua, spune managerul Greg Konieczny

În piață sunt speculații că, pe măsură ce își lichidează tot mai mult din participație, Singer, care în lumea financiară și-a câștigat reputația de „vultur” pentru cum câștigă din fructificarea creditului deteriorat, ar pune presiuni mai mici pentru vânzările masive de active.

Chiar și dacă cei de la Elliott vor deveni mai puțin relevanți în acționariat, Fondul își va păstra, însă, politica de returnare de cash către acționari. Într-un interviu pentru Profit.ro managerul FP Greg Konieczny a amintit că politica de distribuiri de numerar a premers primelor Adunări Generale ale Acționarilor în care fondurile lui Singer s-au afișat cu participație consistentă, până la un maxim de peste 21% pe vârful de la sfârșitul anului trecut. Franklin Templeton, compania de administrare americană, a vizat întotdeauna maximizarea valorii acționarilor, a mai spus polonezul de la conducerea FP.

Tranzacții de 3,75 milioane de euro pe acțiunile bancare

Al 2-lea rulaj al zilei, de 10,14 milioane lei, l-au avut titlurile BRD Groupe Societe Generale (BRD), caree au urcat cu 0,15%, până la prețul de 12,94 lei/acțiune. Cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, ceaa  Băncii Transilvania (TLV), s-a depreciat cu 0,69%, până la prețul de 2,1650 lei/acțiune pe transferuri de 7,29 milioane lei. Interesul pentru emitent s-a disipat treptat, deși compania a anunțat fuziunea cu Bancpost care o apropie de primul loc pe piața bancară.

Evoluții divergente pe segmental energetic

Într-o zi cu oscilații puternice în piața petrolului înainte de întâlnirea exportatorilor de țiței din OPEC, indicele energetic BET-NG a avut un firav avans de 0,08%. Titlurile celei mai importante companii petroliere românești, OMV Petrom (SNP), s-au depreciat cu 0,17%, până la prețul de 0,2870 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 2,87 milioane lei.

Titlurile Romgaz Mediaș (SNG) s-au corectat cu 0,16%, până la prețul de 31,90 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de 1,95 milioane lei, în timp ce pe un rulaj de 1,86 lei/acțiune, titlurile Electrica (EL) încearcă o stabilizare după picajul accelerat din ultimele săptămâni care a adus acest simbol la minimul ultimului an și jumătate. Cotația a închis în staționare, la nivelul de 11,7400 lei/acțiune.

Titlurile transportatorului de gaze naturale Trangaz (TGN) s-au apreciat cu 0,51%, până la prețul de 398,00 lei/acțiune, pe tranzacții de 1,21 milioane lei, iar cele ale furnizorului de servicii medicale MedLife (M) au coborât cu 0,58%, pe transferuri de 1,05 milioane lei, dar nivelul de închidere de 34,00 lei/acțiune, este cu 30,77% mai ridicat decât prețul de 26,00 lei/acțiune al ofertei publice care a adus acest emitent la cota bursei în luna decembrie a anului trecut.

viewscnt
Afla mai multe despre
fondul proprietatea
paul singer
elliott
banca transilvania
brd
electrica
greg konieczny