Investitorii individuali plasează doar timid ordine în oferta Agricover

Investitorii individuali plasează doar timid ordine în oferta Agricover

Foto Agricover

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 10 mai 2023

Pe tranșa de retail s-au strâns ordine în echivalent de mai puțin de 7 milioane lei  în operațiunea de piață care ar urma să aducă Agricover Holding la cota BVB.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

După a 4-a zi de subscriere în oferta publică primară derulată de Agricover Holding (AGV), în sistemul Bursei de Valori București, pe segmentul investitorilor de retail s-au cumulat 1.800 de ordine pentru achiziția unui număr de 13,70 milioane acțiuni, reprezentând 16,44% din cele 83,33 milioane de titluri puse în vânzare pe această tranșă. Valoarea agregată a acestor subscrieri este de 6,85 milioane lei.

Comportamentul de piață nu este surprinzător, tendința investitorilor fiind aceea de a plasa ordinele către finalul perioadei (cu precădere chiar în ultima zi a ofertei) pentru a avea o imagine a nivelului de subscriere. Cum în prospect nu a fost prevăzut un stimulent sau un discount pentru investitorii care plasează banii încă din prima zi a operațiunii de piață, a lipsit un catalizator care să adune ordinele în primele zile.

Vrancart Adjud distribuie un dividend cu randament de 5%. Acționarii semnează o majorare de capital de aproape 50 milioane lei CITEȘTE ȘI Vrancart Adjud distribuie un dividend cu randament de 5%. Acționarii semnează o majorare de capital de aproape 50 milioane lei

Investitorii pot introduce ordine de subscriere în sistemul pieței până pe data de 16 mai. 90% din acțiunile oferite în tranzacție, respectiv 750,00 milioane de titluri, sunt pe tranșa investitorilor instituționali, unde se va forma prețul cu un pas de cotare de 0,01 lei/acțiune. În același timp, investitorii de retail pot introduce ordinele la prețul maxim de 0,5000 lei/acțiune.

Prospectul de emisiune prevede că, în funcție de cerere, se pot face realocări între tranșe în limita a 10% din totalul titlurilor oferite.

AAGES Târgu Mureș acordă dividende în valoare de 3 millioane lei. AGA aprobă și un program de fidelizare a angajaților-cheie CITEȘTE ȘI AAGES Târgu Mureș acordă dividende în valoare de 3 millioane lei. AGA aprobă și un program de fidelizare a angajaților-cheie

În vânzare sunt 833,33 milioane de acțiuni ale companiei din domeniul agriculturii, din acestea 277,78 milioane de titluri fiind nou emise, oferite de companie și care vor intra la fonduri de utilizare a acesteia, 151,25 milioane acțiuni sunt puse la vânzare de Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) și 404,30 milioane titluri sunt oferite de acționarul majoritar Jabbar Kanani.

Prețul maxim al ofertei este de 0,5000 lei/acțiune, ceea ce înseamnă că, în cazul unei subscrieri integrale și în limita superioară, operațiunea de piață s-ar putea ridica la 416,66 milioane lei (84,22 milioane euro).

Oil Terminal: Peste jumătate din creșterea încasărilor de anul trecut se datorează invaziei ruse asupra Ucrainei CITEȘTE ȘI Oil Terminal: Peste jumătate din creșterea încasărilor de anul trecut se datorează invaziei ruse asupra Ucrainei

Agricover Holding, companie cu active totale de 3,66 miliarde lei (740,19 milioane euro), a înregistrat anul trecut un profit atribuibil acționarilor de 83,06 milioane lei (16,79 milioane euro). Societatea are datorii totale curente de 1,77 miliarde lei (357,76 milioane euro) și datorii pe termen lung de 881,79 milioane lei (178,23 milioane euro), incluzând și o emisiune denominată în moneda unică europeană scadentă în anul 2026, în valoare de 40,00 milioane euro și listată la Bursa de Valori București sub simbolul AGV26E.

Omul de afaceri iranian Kanani controlează 87,27% din titlurile Agricover și estimarea este că își va reduce participația la 57,44% din capitalul social în urma ofertei, în timp ce în cazul BERD această reducere va fi la 4,12% din titluri, de la 12,73% din acțiuni. Suma dobândită de vânzări s-ar ridica la 272,70 milioane lei în cazul unei subscrieri integrale la prețul maxim.

Transelectrica reacționează după ce încercarea de a da statului ca dividende doar 10% din profit i-a fost respinsă: Lipsa de numerar va crea vulnerabilități și poate pune în pericol siguranța financiară a companiei CITEȘTE ȘI Transelectrica reacționează după ce încercarea de a da statului ca dividende doar 10% din profit i-a fost respinsă: Lipsa de numerar va crea vulnerabilități și poate pune în pericol siguranța financiară a companiei

Fondurile atrase de societate în cadrul ofertei ar urma să fie direcționate în proporție de 80% către Agricover Credit pentru diversificarea structurii de finanțare, în timp ce 20% vor fi utilizate pentru a finanța oportunități de creștere externă prin fuziuni și achiziții. Până la identificarea respectivelor oportunități, banii ar urma să fie la dispoziția unor filiale ale grupului precum Agricover Technology și Aghricover Credit.

După închiderea ofertei, admiterea la tranzacționare la Bursa de Valori București este preconizată a fi în jurul datei de 31 mai.

viewscnt
Afla mai multe despre
agricover holding
bvb
bursa